Shedia

EN GR

28/05/2019 Το περιοδικό

O άνθρωπος είναι η απάντηση

Με τη ρήση του σπουδαίου γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μπρετόν ως οδηγό, το σπίτι της «σχεδίας», στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, άνοιξε και επισήμως τις πόρτες του.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που την πουλάει, ο άνθρωπος με το κόκκινο γιλέκο, δεν θα βγάζαμε ποτέ το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Πριν από αυτό, αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που κλωτσάει την μπάλα, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ την καμπάνια «Γκολ στη φτώχεια» και την Εθνική Αστέγων. Αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος-συνοδός, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ τις «Αόρατες Διαδρομές». Αν δεν υπήρχε άνθρωπος που φτιάχνει αυτά τα εξαιρετικά αντικείμενα από χαρτί, δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ το «σχεδία αρτ». Αν δεν υπήρχε ο άνθρωπος που μαγειρεύει το «φαγάκι», δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ το χώρο εστίασης, το εστιατόριο.
 
Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, λοιπόν, όποια και αν είναι η ερώτηση. Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα. Μετά από προσπάθειες χρόνων, το «σχεδία home» είναι πια γεγονός. Άνοιξε τις πόρτες του και, με πολλή αγάπη, ζεστασιά, αλληλεγγύη, οι άνθρωποί του υπόσχονται,  αγωνίζονται και αγωνιούν να προσφέρουν τον καλύτερο καφέ, τα καλύτερα ποτά, τις καλύτερες μουσικές, την καλύτερη κουζίνα, την καλύτερη ατμόσφαιρα. Πάντα για τον άνθρωπο. Για αυτόν που εργάζεται στην κουζίνα, αλλά και για αυτόν που θα επισκεφθεί το χώρο. 
Το «σχεδία home» χτίστηκε πάνω στο όραμα της δημιουργίας ενός κόμβου αλληλεγγύης και εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας. Να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς του τόπου. Να μη στέκεται στα προβλήματα, αλλά να μιλάει και να αναδεικνύει λύσεις. Να μας φέρει πιο κοντά στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς φτώχεια, χωρίς αποκλεισμούς.
 
Από το υπόγειο μέχρι τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου, σε αυτά τα τέσσερα επίπεδα, θα απασχολούνται, θα δουλεύουν κοντά 30 άνθρωποι – πέρα από τους δεκάδες πωλητές του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Και αυτό για αρχή. Ελπίζουμε, στοχεύουμε και αγωνιζόμαστε οι άνθρωποι να γίνουν περισσότεροι. Στο υπόγειο βρίσκεται η κουζίνα, στο ισόγειο το πωλητήριο-εκθετήριο «σχεδία αρτ», μαζί με το καφέ-μπαρ και το εστιατόριο, στο πατάρι τα εργαστήρια «σχεδία αρτ» και η διανομή του περιοδικού, στον πρώτο όροφο τα γραφεία, απ’ όπου οκτώ άνθρωποι όλοι και όλοι αγωνίζονται να υλοποιήσουν αυτά και άλλα πολλά κοινωνικά προγράμματα που θα ακολουθήσουν.
 
 
 Αρχικά, ο προγραμματισμός μας προέβλεπε ότι το τεύχος που θα συμπίπτει με το άνοιγμα του σπιτιού της «σχεδίας» θα το αφιερώναμε στον νέο μας πολυχώρο. Λίγες μέρες πριν πάμε στο τυπογραφείο όμως, αποφασίσαμε να ξαναβάλουμε τις σημειώσεις μας στο συρτάρι και να τις κρατήσουμε για το επόμενο διπλό και καλοκαιρινό τεύχος. Να κάνουμε το πλήρες αφιέρωμα στο επόμενο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2019 και να σας προσκαλέσουμε, μέσα και από αυτό εδώ το εισαγωγικό σημείωμα να ‘ρθείτε και να ανακαλύψετε μόνοι σας το χώρο. Την αισθητική, τις γεύσεις, το όραμα και, βεβαίως, τους ίδιους τους ανθρώπους.
 
ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ
Όταν πρωτοπλησιάσαμε τον αγαπημένο σεφ και σπουδαίο άνθρωπο Λευτέρη Λαζάρου, ζητώντας του να μας υποστηρίξει στο κομμάτι του εστιατορίου, ήταν άμεσος, δεκτικός, αλλά και κατηγορηματικός: «Σας αγαπάω, θέλω να σας βοηθήσω, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σας σχεδιάσω το μενού. Είμαι πάρα πολύ απασχολημένος και, δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο», ήταν περίπου τα λόγια του και η υπόσχεσή του, μαζί. Πολύ γρήγορα, όμως, την αθέτησε αυτή την υπόσχεση, αφού όχι μόνο σχεδίασε το μενού, αλλά μπήκε τόσο βαθιά στην ψυχή του πρότζεκτ, που συνέβαλε ουσιαστικά στην υλοποίησή του. Μας έφερε σε επαφή με δικούς του προμηθευτές για την κουζίνα, τον εξοπλισμό και όλα τα σχετικά και το σημαντικότερο ανέλαβε –με τη συνδρομή του στενού του συνεργάτη Γιάννη Υφαντίδη– την εκπαίδευση των ανθρώπων που θα μαγειρεύουν αυτά τα υπέροχα εδέσματα που περιλαμβάνονται στο μενού. 
 
Η στιγμή της έναρξης της εκπαίδευσης στην κουζίνα, το πρωί της Τρίτης 7 Μαΐου, ήταν ίσως η πιο συγκινητική στιγμή που ζήσαμε τους τελευταίους πολλούς μήνες. Οι δε μυρωδιές και γεύσεις που αναδύονται από την κουζίνα ξεπέρασαν και τις πιο υψηλές μας προσδοκίες.  Εξίσου άμεση ήταν η ανταπόκριση του διακεκριμένου bartender Πέτρου Μυτιληναίου ο οποίος ανέλαβε (τι άλλο;) τον τομέα του μπαρ. Αφιέρωσε μερόνυχτα να μας συμβουλεύει, να οργανώνει, να προετοιμάζει τα δικά του κοκτέιλ αποκλειστικά για τους επισκέπτες του «σχεδία home», να εκπαιδεύει τους ανθρώπους που θα εργαστούν πίσω από την μπάρα. Μεταξύ αυτών, σχεδόν αναπόφευκτα, και ένα κοκτέιλ που φέρει το όνομα της «σχεδίας» μας, το «shedia tea»!
 
Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής του Pepper 96.6 Γιώργος Μουχταρίδης, ούτως ή άλλως, έχει αγκαλιάσει τη «σχεδία» από το ξεκίνημά της. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε, γνώριζε τα περιοδικά δρόμου από την αρχή της διαδρομής τους, αφού και ο ίδιος ήταν τακτικός αναγνώστης του βρετανικού «The Big Issue». Δηλώνει παρών και σε αυτό το κάλεσμα, με τις μουσικές του να μας συνοδεύουν μέρα και νύχτα. Μαζί και η μουσική παραγωγός από το Τρίτο Πρόγραμμα Αλεξάνδρα Γιαλίνη, που μας προσέφερε ένα playlist με υπέροχες επιλογές κλασικής μουσικής. 
 
Με αυτά και με αυτά, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, δεν είναι λίγες οι στιγμές που νιώσαμε και εξακολουθούμε να νιώθουμε ότι αυτό το ιστορικό κτίριο έχει γίνει σημείο συνάντησης των δυνάμεων του καλού, δυνάμεις που ενώνονται και συνεργούν για μια καλύτερη κοινωνία, για να υποστηρίξουν τον άνθρωπο που έχει βρεθεί σε δεινή θέση ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Όπως προαναφέραμε, στο επόμενο, διπλό και καλοκαιρινό τεύχος (#72, Ιούλιος-Αύγουστος 2019), το οποίο θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 26 Ιουνίου, θα φιλοξενηθεί ένα εκτενές αφιέρωμα στο «σχεδία home» και στο βαθιά κοινωνικό, βαθιά περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ». Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει και ένα ειδικό ένθετο για τους ανθρώπους που συνέβαλαν, που υπηρέτησαν, στην ουσία, το σκοπό και, βέβαια, για τους ανθρώπους που ο σκοπός έχει ταχθεί να υπηρετήσει.
 
 
Κλείνοντας, όμως, δεν γίνεται να μη μιλήσουμε για εκείνους, χωρίς την αρωγή των οποίων το «σχεδία home» ίσως να μην έφτανε ποτέ σε τούτο το ξεκίνημα. Οι άνθρωποι από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κοινωφελές Ίδρυμα TIMA, τη VISA Ελλάς, μέσω του προγράμματος αλληλεγγύης, την Caritas είναι κάποιοι από εκείνους που πίστεψαν στο όραμα και στέκονται δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια. Μα πάνω απ’ όλα, είναι οι απλοί αναγνώστες και οι υποστηρικτές του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Η αγάπη τους, η υποστήριξη, η αγορά του περιοδικού, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις fundraising, οι συνδρομές αλληλεγγύης, οι δωρεές τους μας επέτρεψαν όχι μόνο να είμαστε βιώσιμοι ως δομή αλληλεγγύης, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό. Αποθεματικό το οποίο ήρθε η ώρα να επενδύσουμε εκεί όπου εξαρχής προοριζόταν: στο «σχεδία home», στον ίδιο τον άνθρωπο.

 

ΑΚΑΠΝΟ ΣΠΙΤΙ

Σεβασμός σε κάθε άνθρωπο. Αυτό είναι ένα από τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε το νέο μας σπίτι. Εξαρχής, λοιπόν, ήταν ευνόητο για εμάς ότι ο χώρος μας θα είναι άκαπνος, σεβόμενοι όχι μόνο το νόμο που εδώ και χρόνια έχει τεθεί σε ισχύ, αλλά πρωτίστως τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται. Μικρούς και μεγάλους. Καπνιστές και μη. Άλλωστε, όπως συμβαίνει και σε αμέτρητες χώρες, οι πιο ασυγκράτητοι από τους θεριακλήδες μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους στο «σχεδία home» και, ενίοτε, να βγαίνουν στο πεζοδρόμιο της ιστορικής Κολοκοτρώνη για ένα τσιγάρο. Ποιος ξέρει; Όπως έχει καταγραφεί στον Τύπο του εξωτερικού, έτσι μπορεί και να γνωρίσουν τον μεγάλο έρωτα της ζωής τους.

WWW.SHEDIART.GR

Πέρα από το πωλητήριο-εκθετήριο του νέου σπιτιού της «σχεδίας» μας, στην οδό Κολοκοτρώνη 56, τα αντικείμενα «σχεδία αρτ» ήδη κοσμούν τις βιτρίνες (εικονικές και πραγματικές) πολλών καταστημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με το δίκτυο των σημείων διάθεσης να διευρύνεται συνεχώς. Οι φίλοι, όμως, του ξεχωριστού κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματος της «σχεδίας» μπορούν να παραγγέλνουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα και μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος www.shediart.gr.

«SHEDIA TEA», Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Ο Πέτρος Μυτιληναίος, που έχει την επιμέλεια του μπαρ, σχεδίασε και ένα κοκτέιλ με το όνομα της «σχεδίας» μας. Για όσους ανυπομονούν να το δοκιμάσουν και θέλουν να το φτιάξουν στον δικό τους χώρο, μας χάρισε και τη συνταγή.
ΥΛΙΚA
50ml Skinos Mastiha Spirit
20ml χυμό λεμονιού
20ml χυμό πιπερόριζας
100ml Iced Tea λεμόνι
ΤΡOΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥHΣ
Μέθοδος: Build up
Ποτήρι: hurricane
Βάζουμε όλα τα υλικά μας στο ποτήρι και γεμίζουμε με πάγο. Γαρνίρουμε με μια κορυφή δυόσμου και ένα κομμάτι πιπερόριζα.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ

«Προσβασιμότητα δεν σημαίνει βάζω μία ράμπα και τελείωσε η δουλειά», μας συμβούλεψαν οι κατ’ εξοχήν ειδικοί όταν τους πλησιάσαμε, πριν από πολύ καιρό, ζητώντας να μας καθοδηγήσουν πώς θα δημιουργήσουμε ένα χώρο που θα είναι πραγματικά προσβάσιμος για όλους. Ακολουθήσαμε τις συμβουλές τους στο μενού (είναι διαθέσιμο και σε ακουστική βερσιόν), στα (υπερυψωμένα) τραπεζάκια, στις τουαλέτες, ακόμη και στο μπαρ, όπως θα διαπιστώσουν οι επισκέπτες. Να ένα παράδειγμα της προσπάθειας που έχει γίνει ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος για όλους. Το «σχεδία αρτ» είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικό μα και βαθιά περιβαλλοντικό. Η αποφυγή της χρήσης πλαστικού είναι αυτονόητη, όπως αυτονόητη είναι και η εξοικονόμηση νερού. Εννοείται ότι τα καλαμάκια που θα χρησιμοποιούνται δεν θα είναι πλαστικά. Αλλά, στις ατελείωτες συσκέψεις μας, πάντα ετίθετο, μεταξύ άλλων, και το εξής ερώτημα: Και γιατί χρειάζεται κάποιος καλαμάκι για να πιει τον καφέ του; «Για να μη φύγει το κραγιόν από τα χείλη!» ήταν η μόνη απάντηση, που, ως ένα βαθμό, μας ικανοποιούσε. Θα τα απαντήσουμε και συλλογικά, όμως: Μήπως μπορούμε να πίνουμε τον καφέ μας χωρίς καλαμάκι;

 

 


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες