Shedia

EN GR

20/02/2019 Το περιοδικό

«Ο κύκλος των χαμένων εραστών»

Ο αρσενικός κούνελος και το φιλήδονο θηλυκό ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Η διάχυτη αίσθηση ότι το σεξ είναι πια μια εύκολη υπόθεση είναι μύθος, αφού βιώνουμε μια βαθιά ερωτική μοναξιά.
 
Tις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων και στη χώρα μας αναδεικνύει, από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας και σεξολόγος Ζήσης Παπαθανασίου, διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. «Η αδυναμία διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων οδηγεί τους ανθρώπους σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι, όμως, γνωστό ότι αυτή αποτελεί ιδιαίτερα αρνητικό ψυχολογικό παράγοντα για τη διεκδίκηση μιας σχέσης, ενώ η υψηλή αυτοπεποίθηση συνιστά προϋπόθεση καλής σεξουαλικής λειτουργίας. Το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τον ανδρικό πληθυσμό. Ο σύγχρονος άνδρας αισθάνεται έντονα αποτυχημένος όταν δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τον παραδοσιακό ρόλο του κουβαλητή και να προσκομίσει στην οικογένεια τα απαραίτητα προς το ζην. Οι άνδρες εκλαμβάνουν συχνά την οικονομική τους δυσπραγία ως απειλή ή έλλειμμα ανδρισμού και εκφράζεται μέσα από την ελάττωση ή την έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας. Οι γυναίκες, που καλούνται να καλύψουν το οικονομικό κενό που δημιουργεί η ανεργία του συντρόφου τους, πολύ συχνά νιώθουν να επωμίζονται βάρη που δεν τους αναλογούν.
Ταυτόχρονα, θέλοντας και μη, ο σύντροφός τους ματαιώνεται, καθώς τις περισσότερες φορές προτιμά να αποτραβηχτεί στη σπηλιά του βαθιά πληγωμένος. Σύμφωνα, δε, με παλαιότερη μελέτη του 
Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου, το ποσοστό των ανδρών που προσήλθαν με κύριο ή μοναδικό αίτιο την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας από 8,7% το 2007 αυξήθηκε σε 18,8% το 2011, ενώ τα άτομα που βρίσκονται σε αποχή από το σεξ από 13,4% ανήλθαν στο 20,2%», επισημαίνει στη «σχεδία» ο κ. Παπαθανασίου. «Από πολλούς νέους άνδρες της εποχής μας θα ακούσετε ότι είναι “μόνοι” για λόγους οικονομικούς. “Δεν μπορώ να την κεράσω ούτε ένα σουβλάκι” ή “δεν έχω χρόνο. Δουλεύω σε δύο δουλειές, 14 ώρες την ημέρα”, είναι παράπονα που ακούω συχνά. Οι δυσκολίες αυτές φαίνονται κατανοητές, ενώ, από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια το σεξ προβλήθηκε συστηματικά στις οθόνες  αμπαλαρισμένο μέσα σε ένα πλαίσιο χλιδής. Άψογα ντυμένοι νεαροί συνοδεύουν “κουκλάρες”, για να καταλήξουν να κάνουν σεξ σε βελούδινους καναπέδες ή κρεβάτια σε μέγεθος σαλονιού. Δεν είναι και τόσο παράλογο, μετά από έναν βομβαρδισμό από τέτοιες εικόνες, κάποιοι νέοι να αισθάνονται –συνήθως άνεργοι ή οικονομικά ασθενείς– περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ», συμπληρώνει ο κ. Παπαθανασίου.
 
Τη συσχέτιση της οικονομικής κρίσης με τη μειωμένη ερωτική δράση των Ελλήνων ανέδειξε και έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας που διενεργήθηκε από το 2015 ώς το 2017. «Οι δύο στους τρεις άνδρες και μία στις δύο γυναίκες κατά πλειοψηφία παντρεμένοι “ξέχασαν” τη σεξουαλική τους ζωή. Πιο “γκρεμισμένοι” ψυχολογικά δείχνουν οι άνδρες, αφού η οικονομική κρίση 
αμφισβητεί την κυριαρχία τους. Δεν νιώθουν ικανοί να ανταποκριθούν στην ανάγκη των γυναικών για ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ εισπράττουν το γύρισμα της πλάτης των ερωτικών συντρόφων τους, που, συχνά, ο θυμός τους, επειδή έχουν χάσει αυτή την ασφάλεια, αντικαθιστά τη σεξουαλική επιθυμία. Ο άνδρας έχει συνδέσει τον ανδρισμό του με το πέος του και τη δουλειά του. Όταν η εικόνα του δυνατού και του ισχυρού καταρρέει μέσα από τα οικονομικά προβλήματα, αυτό ξεσπάει στο πέος του, πρώτα χάνοντας την ερωτική του επιθυμία και μετά τη στύση του. Πολλοί άνδρες με πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας τη βιώνουν ενοχικά και αγχωτικά, ως μειωμένο ανδρισμό, αυτό τους μεγαλώνει το φόβο της αποτυχίας, ο οποίος, με τη σειρά του, οδηγεί σε σεξουαλική αποφυγή», μας λέει η κλινική ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα, συνεργάτρια του ινστιτούτου. 
 
To πλήρες κείμενο θα το βρείτε στο τεύχος #67(Φεβρουάριος 2019) της «σχεδίας», που θα βρίσκεται στους δρόμους της πόλης μέχρι την Κυριακή.

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες