Shedia

EN GR

14/05/2018 Το περιοδικό

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018: Η "σχεδία" στο Μουσείο Μπενάκη

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2018
Κυριακή 20 Μαΐου 2018, 10:00 – 18:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
 
 
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2018, με θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό», το Μουσείο Μπενάκη «συμπλέει» στην Πειραιώς 138 με το περιοδικό δρόμου "σχεδία", παρουσιάζοντας την δραστηριότητα του περιοδικού και την προσφορά του στην κοινωνία. Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια up-cycling και κόμικ, προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις αλλά και μια σειρά βιωματικών συζητήσεων με τους ανθρώπους της "σχεδίας" και τους συνεργάτες τους, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον κόσμο της "σχεδίας"και να ενημερωθεί για την φιλοσοφία, την πορεία και την εξέλιξη του περιοδικού.
 
Παράλληλα, εγκαινιάζεται η νέα συνεργασία του πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη με το νέο πρόγραμμα της Σχεδίας, το "σχεδία αρτ", ένα πρόγραμμα βαθιά κοινωνικό μα και βαθιά περιβαλλοντικό το οποίο βασίζεται και προάγει τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης (up-cycling). Μέσα από αυτήν την συνέργεια δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές του περιοδικού να μεταμορφώνουν παλιά τεύχη της "σχεδίας" σε χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, τα οποία θα διατίθενται στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη με στόχο την υποστήριξη και την ανάδειξη του κοινωνικού έργου που επιτελείται.
 
 
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α   Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν
 
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή: “σχεδία αρτ”/upcycling»
ΩΡΕΣ: 11:00 – 12:00 και 12:30 – 13:30
 
Στο εργαστήριο «σχεδία αρτ» θα γίνει μια πρακτική παρουσίαση για το πώς παλαιά, απούλητα τεύχη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, δίνοντας νέα ευκαιρία, νέα μορφή, νέα ζωή σε κάτι φαινομενικά «άχρηστο», «σκουπίδι», ένα «παλιό περιοδικό». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα οράματα του προγράμματος και να μάθουν τα μυστικά της διαδικασίας της επαναχρησιμοποίησης (upcycling) από τους ίδιους τους ανθρώπους της «σχεδίας», που αποτελούν και την αρχική ομάδα ωφελουμένων του «σχεδία αρτ». Από καρφίτσες μέχρι καλάθια, θα δουν λωρίδες χαρτιού να μεταμορφώνονται από τα ίδια τους τα χέρια σε αντικείμενα τέχνης, τα οποία και μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, με την ελπίδα ότι αυτή τους η συμμετοχή θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συνέχιση της ενασχόλησής τους με τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης. Για ένα καλύτερο περιβάλλον. Για μια καλύτερη ζωή.
 
1) Εργαστήρι για την δημιουργία καλαθιού
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (10+)
 
2) Δύο εργαστήρια για δημιουργία καρφίτσας
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 20’
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 15 άτομα με 2 εκπαιδευτές
Ηλικία: ενήλικες και παιδιά (6+)
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ & ΚΟΜΙΚΣ
ΩΡΕΣ: 11:30 – 13:30
 
Οι συμμετέχοντες θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο της συγγραφής και των κόμικς, συνδυάζοντας τις δύο αυτές μορφές τέχνης με πρωτότυπο τρόπο. Πρώτα θα συνθέσουν ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο κατόπιν, αφού το μετατρέψουν σε σενάριο, θα το αστικοποιήσουν, δημιουργώντας τα δικά τους κόμικς.
Υπεύθυνοι για τη δημιουργική συνύπαρξη, ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), και η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά που διδάσκει δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
 
Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Ηλικία: έφηβοι και ενήλικες (13+)
Διάρκεια: 2 ώρες
 
 
ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ "σχεδία"
 
Α. "Η «σχεδία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης"
 
ΩΡΕΣ: 12:00 – 13:00
 
H «σχεδία» είναι οι άνθρωποι και ο αγώνας των συνανθρώπων μας εκείνων που δοκιμάζονται σκληρά από την κοινωνική και οικονομική συγκυρία να ξανακερδίσουν την ίδια τους τη ζωή. Είναι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, ένα χαμόγελο, η σχέση αγάπης μεταξύ αγνώστων, μεταξύ του πωλητή και του αναγνώστη-υποστηρικτή. Είναι ακριβώς για τα ταξίδια της «σχεδίας» στις θάλασσες της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και του σεβασμού και πώς τα έχουν βιώσει οι ίδιοι, τι αποτυπώματα έχουν αφήσει αυτά στην ψυχή τους που θα συνομιλήσουν πωλητές του περιοδικού με συμπολίτες μας από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, που, βεβαίως, είναι και αναγνώστες μας.
 
Συνομιλητές:
 
Δήμητρα Πιάγκου, πωλήτρια περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος
Γιούλικα Σκαφιδά, ηθοποιός
Ρόζαλιν Μπέντζαμιν, Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Συντονισμός:
 
Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια πολιτιστικού τμήματος Αθήνα 9,84
 
 
Β. Η «σχεδία» της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας
ΩΡΕΣ: 15:00 – 16:00
 
Ως μέρος της λύσης είναι γνωστά παγκοσμίως τα περιοδικά δρόμου, αναζητώντας τρόπους για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ανάμεσά τους, βεβαίως, και η «σχεδία». Μέρος της λύσης θέλει να αποτελεί το ελληνικό περιοδικό δρόμου, ωστόσο, και δημοσιογραφικά, με το περιεχόμενό του, αναδεικνύοντας σημαντικά κοινωνικά ζητήματα και προτείνοντας τρόπους και δρόμους για την επίλυσή τους, υπηρετώντας, με αυτόν τον τρόπο, τις αρχές και τις αξίες της εποικοδομητικής δημοσιογραφίας. Με αφορμή το κείμενο που φιλοξενείται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού («Ο εξοβελισμός της αγκαλιάς», #59, Μάιος 2018) για την αποβολή της -τόσο πολύτιμης για την υγεία μας- σωματικής επαφής από τις ζωές μας, ένας πωλητής της «σχεδίας», μία κλινική ψυχολόγος, μία παιδοχειρουργός, ένας γεροντολόγος και ένας δημοσιογράφος θα συνομιλήσουν για την αποστέρηση και το στιγματισμό του αγγίγματος στην εποχή μας και την ανάγκη να αποδαιμονοποιήσουμε τη σωματική επαφή και να ξαναβάλουμε στις ζωές μας το χάδι και την αγκαλιά.
 
Συνομιλητές:
 
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πωλητής περιοδικού δρόμου «σχεδία»
Αμαλία Ατσαλάκη, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στη Μονάδα Εφήβων του ΟΚΑΝΑ και επιστημονική συνεργάτης, Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Κωστής Προύσκας, Ψυχολόγος – Δρ Γεροντολογίας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΑΚΤΙΟΣ Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Σπύρος Ζωνάκης, δημοσιογράφος του περιοδικού δρόμου «σχεδία»
 
Συντονισμός:
 
Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «σχεδία»
 
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
 
Η «σχεδία» δεν είναι μόνο οι λέξεις, αλλά εικόνες και σκίτσα που τόσο απλόχερα προσφέρουν καταξιωμένοι γελοιογράφοι, φωτογράφοι, αλλά και πωλητές του ελληνικού περιοδικού δρόμου. Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα διανομείς της «σχεδίας» πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή. Αποστολή τους ήταν να αποτυπώσουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους μοναδική οπτική. Να καταγράψουν, χωρίς περιορισμούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαμογελούν, να θυμώνουν, να ελπίζουν. Δεκαοκτώ μήνες και δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες αργότερα, το υλικό συγκεντρώθηκε σε μια μοναδική κοινωνική καταγραφή. Μέρος αυτού του υλικού, την πόλη μέσα από τα μάτια των πωλητών της «σχεδίας», με άλλα λόγια, θα έχουν την  ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη, την Κυριακή 20 Μαϊου.
 
Από τον Οκτώβριο του 2016 ώς και τον Ιούνιο του 2017, με το ποδοσφαιρικό καραβάνι της «σχεδίας» και πραγματοποιήσαμε 16 επισκέψεις σε 11 δομές φιλοξενίας προσφύγων εντός και εκτός Αττικής, όπου στήσαμε το δικό μας γηπεδάκι, προδιαγραφών Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων και παίξαμε μπάλα με περισσότερα από 800 προσφυγόπουλα και τους γονείς τους, αλλά και με όποιον άλλον ήθελε να μπει στην παρέα, εθελοντές δομών αλληλεγγύης, φύλακες, αστυνομικούς, στρατιωτικούς διοικητές. Στόχος της δράσης ήταν και παραμένει να προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά το ελάχιστο. Λίγη χαρά. Το παιχνίδι. Και μέσα από αυτό, να ’ρθούμε πιο κοντά, να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. 
 
«Η γελοιογραφία είναι και ένας πρωτότυπος τρόπος να βάζεις ερωτήσεις, θέματα, να μπορέσεις να αναλύσεις. Υπάρχει ανταπόκριση και διάλογος από τον κόσμο», μας έλεγε σε μία παλαιότερη συνέντευξή του στη «σχεδία» ο καταξιωμένος σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης, ο οποίος μαζί με τον επίσης σπουδαίο ομότεχνό του Τάσο Αναστασίου θα ανοίξουν διάλογο μέσα από το πενάκι τους με τους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη για σημαντικά ζητήματα του καιρού μας. Τα είκοσι τέσσερα συνολικά έργα τους που θα εκτεθούν έχουν όλα δημοσιευτεί στο περιοδικό δρόμου «σχεδία».
 
Έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με τίτλο «Εικόνες του άλλου μας εαυτού»
 
Έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Ζινδριλή με θέμα της επισκέψεις που πραγματοποίησε η Εθνική Ομάδα Αστέγων σε προσφυγικά κέντρα, 2016-2017 με τίτλο «Εθνική Ομάδα Αστέγων»
 
Έκθεση με έργα των σκιτσογράφων Μιχάλη Κουντούρη και Τάσου Αναστασίου, που έχουν δημοσιευτεί στη «σχεδία» και κάποια από αυτά έχουν βραβευτεί σε διεθνείς οργανισμούς.
 
 
Παράλληλα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη /Πειραιώς 138 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ "σχεδίας αρτ", ενώ στον περιβάλλοντα χώρο να αποκτήσουν τη δική τους σχεδία από δύο επώνυμες πωλήτριες τη δημοσιογράφο, Έλενα Παπαδημητρίου και την ηθοποιό, Γιούλικα Σκαφίδα.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
 
Κυριακή 20 Μαΐου 2018, 10:00 – 18:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες