Shedia

EN GR

09/02/2017 Το περιοδικό

Πωλητές για μια ώρα και η έννοια της ελπίδας

Αγαπημένοι άνθρωποι από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών (και όχι μόνο) προβάρουν τα γιλέκα των πωλητών της «σχεδίας» και ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους για την πρώτη τους -ή τη δεύτερη- πώληση. Οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης και Αύγουστος Κορτώ, οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χρήστος Λούλης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Στάνκογλου, Θεοδώρα Τζήμου, από το χώρο της μουσικής η Μαριέττα Φαφούτη, οι σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και Βασίλης Καλλίδης, ο Γιάννης Σερβετάς από τους Ράδιο Αρβύλα, ο καλλιτέχνης Γιώργος Μαυρίδης, ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, ο παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος, αλλά και δημοσιογράφοι, μουσικοί παραγωγοί, άνθρωποι όλων των ηλικιών από όλους τους χώρους,  με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» ανά χείρας, θα είναι αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου (12:00-13:00) σε κεντρικά «πόστα» της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δράσεων της Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου (International Vendors Week), στις οποίες, βεβαίως, συμμετέχει και το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου.
 
 
«Πωλητής για μία ώρα», ή επί το αγγλικότερον «Celebrity Selling», λέγεται η δράση που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο πωλητές των περιοδικών δρόμου. 
 
Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και σημαντικοί συμπολίτες μας που διακρίνονται για το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο (επιστήμη κ.λπ.) φορούν το κόκκινο γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας» (ή του «The Big Issue» αν βρίσκονται στο Λονδίνο) και καταλαμβάνουν για μία ώρα ένα από τα πόστα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους στις πωλήσεις στο δρόμο. Κυρίως, όμως, έχουν και οι ίδιοι την ευκαιρία να γνωριστούν με τον τακτικό πωλητή της ημέρας, να  συνομιλήσουν μαζί του και να δηλώσουν «παρών» σε έναν μεγάλο κοινωνικό αγώνα, κάνοντας ακόμη πιο γνωστή την προσπάθεια που καταβάλλουν οι άνθρωποι της «σχεδίας» να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους για μία ζωή με αξιοπρέπεια. Τις τρεις προηγούμενες χρονιές, πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αφιέρωσαν μια ώρα για να γνωρίσουν από κοντά κάποιον τακτικό πωλητή και να πουλήσουν οι ίδιοι το περιοδικό μας. 
«Ο κ. Γιάννης (ο τακτικός πωλητής της ημέρας) είναι καταπληκτικός, όπως ήταν και ο κ. Νίκος πέρυσι. Πραγματικά, για μένα, αυτό που κάνει η “σχεδία” είναι η έννοια της ελπίδας και της αλληλεγγύης. Είναι ό,τι πιο σημαντικό αυτή την εποχή που ζούμε», σχολίαζε η Μαριέττα Φαφούτη την περσινή της εμπειρία. 
 
Καθώς φέτος η διεθνής εβδομάδα πωλητών περιοδικών δρόμου καλύπτει την περίοδο από τη Δευτέρα 6 έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ξεκινώντας στις 12:00 στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. 
Στην Αθήνα, το γιλέκο της «σχεδίας» θα φορέσουν οι συγγραφείς Αύγουστος Κορτώ (στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων επί της οδού Καλλιδρομίου) και Βασιλής Αλεξάκης (πλατεία Κολωνακίου), η τραγουδίστρια Μαριέττα Φαφούτη (πλατεία Καπνικαρέας), οι ηθοποιοί Γιούλικα Σκαφιδά (Μετρό Ακρόπολης), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (πλατεία Κοραή), Θεοδώρα Τζήμου (βουκουρεστίου), Γιάννης Στάνκογλου (Ερμού) και Χρήστος Λούλης (πλατεία Μοναστηρακίου) οι σεφ Ηλίας Μαμαλάκης (Σύνταγμα) και Βασίλης Καλλίδης (Βαρβάκειος Αγορά) και ο καλλιτέχνης Γιώργος μαυρίδης (πλατεία Αγίας Ειρήνης). 
Στη Θεσσαλονίκη, στα πόστα τους θα είναι στην ώρα τους και θα σας περιμένουν ο Γιάννης Σερβετάς από τους Ράδιο Αρβύλα (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας), η ηθοποιός Γιολάντα Μπαλαούρα (πλατεία Αγίας Σοφίας), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διάσημος πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης (Τσιμισκή και Καρόλου Ντηλ) και οι δημοσιογράφοι Κωστής Ζαφειράκης (Τσιμισική και Αριστοτέλους), Νικόλ Καζαντζίδου (Τσιμισκή και Π. Μελά), Ευθύμιος Σαββάκης (Τσιμισκή και Π.Π. Γερμανού) και Στέφανος Τσιτσόπουλος (Τσιμισκή και Κομνηνών).
 
Παρών, θα είναι -σε μια έκτακτη διαδικτυακή εμφάνιση- και ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος, και ας μη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα, αυτό το Σάββατο.
Αυτό το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 ώς τις 13:00, λοιπόν, προμηθευτείτε το αγαπημένο σας περιοδικό από τον αγαπημένο επώνυμο πωλητή της περιοχής σας!
 
«114 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Είναι το σύνθημα και της «σχεδίας».
Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου «σχεδία»

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες