Shedia

EN GR

18/12/2017 Το περιοδικό

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκλειστικά στο περιοδικό δρόμου «σχεδία»

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους ανθρώπους της «σχεδίας» και να συνομιλήσει μαζί τους για τον Χριστό, ο οποίος ήταν ο «πρώτος άστεγος Θεός», το αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης και τους πλειστηριασμούς για τα οποία «πονά η ψυχή μας», τον διαθρησκειακό διάλογο, τη θρησκευτική τρομοκρατία, το προσφυγικό, τη Συμφωνία του Παρισιού και την ανάγκη «να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη» και, βεβαίως, για την αγάπη, η οποία, όπως υπενθυμίζει, «προϋποθέτει τον άλλον, τον πλησίον».  
 
Η αποκλειστική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου στη «σχεδία» δημοσιεύεται στο επόμενο τεύχος της «σχεδίας» (τεύχος #55, Ιανουάριος 2018), το οποίο θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.
  
Για τον Νίκο, τον πωλητή της «σχεδίας» μας, το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη ήταν εξαρχής ένα ταξίδι ζωής. Η προοπτική ότι θα συναντούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο τού προκαλούσε συγκίνηση, αλλά και άγχος. Προσπαθούσε να σκεφτεί τις λέξεις και να ελέγξει τα συναισθήματα. Η συνάντηση, τελικώς, δεν ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία μόνο για εκείνον, αλλά για όλους όσοι ήμασταν εκεί και μπορούμε να μαρτυρήσουμε ότι η συγκίνηση ήταν αμοιβαία και ότι μπορεί η αγάπη να κάνει δυνατά τα αδύνατα.  Μαζί με τον Νίκο, αποκλειστικά για αυτή τη συνάντηση-συνέντευξη, ταξίδεψαν στο Φανάρι η δημοσιογράφος Ελεωνόρα Ορφανίδου και ο φωτογράφος Γιάννης Ζινδριλής. 
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε με προθυμία σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν, άλλοτε για ζητήματα βαθιά θρησκευτικά και πνευματικά και άλλοτε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως ελληνική κοινωνία, αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα.
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Νίκο Σέρβο, έναν νέο άνθρωπο που εδώ και καιρό βρίσκεται στο δίκτυο των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία». (φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής)
 
Χαρακτηριστικά, κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
 
Για την έλλειψη στέγης και το προσφυγικό: «Ο Χριστός, ως νήπιο, έγινε “ο πρώτος άστεγος Θεός” -ας επιτραπεί ο όρος- που βίωσε την προσφυγιά και την ξενιτιά, αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει τον τόπο της γεννήσεώς Του και να μεταβεί με τους γονείς του στην Αίγυπτο».
 
Για το δικαίωμα στη στέγη και τους πλειστηριασμούς: «Πιστεύουμε βαθύτατα στο ανθρώπινο και αναφαίρετο δικαίωμα της στέγασης, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε σωστές οικογένειες και υγιή πρόσωπα για την κοινωνία μας».
 
Για τον διαθρησκειακό διάλογο: «Με τον διαθρησκειακό διάλογο δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να αρνηθεί την πίστη του, αλλά να αλλάξει τη σκέψη ή τη στάση του έναντι του άλλου. Οι προκαταλήψεις και η επιθετικότητα προέρχονται από την παρερμηνεία της θρησκείας».
 
Για τη θρησκευτική τρομοκρατία: «Επανειλημμένως έχουμε καταδικάσει κάθε μορφή βίας και κάθε πόλεμο που γίνονται εν ονόματι της πίστεως. Κάθε πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος ενάντια στην ίδια τη θρησκεία».
 
Για τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό: «Ο θρησκευτικός φανατισμός και ο φονταμενταλισμός απομακρύνουν τους ανθρώπους από τον Θεό. Εάν, μάλιστα, ανεχτούμε κι εμείς οι ορθόδοξοι τη δημιουργία τέτοιων φαινομένων στις ενορίες και στις κατά τόπους Μητροπόλεις, τότε να ξέρετε ότι τα παιδιά μας στο μέλλον δεν θα μπορούν να βρουν και να συναντήσουν βιωματικά τον Θεό της ειρήνης». 
 
Για το περιβάλλον και τη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσυρθούν, όπως έχει δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: «Καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, για να προστατεύσουμε και τον τελευταίο κόκκο άμμου σε αυτόν τον πλανήτη, που είναι ο οίκος μας, το σπίτι μας».
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Νίκο Σέρβο και τη δημοσιογράφο Ελεωνόρα Ορφανίδου. (φωτογραφία: Γιάννης Ζινδριλής)
 
Το τεύχος Ιανουαρίου 2018 του περιοδικού δρόμου «σχεδία» με την αποκλειστική συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου.

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες