Shedia

EN GR

14/12/2017

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Φεστιβάλ «Break the Chain»

Το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το φεστιβάλ «Break the Chain», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας, αφιερωμένο στο εργασιακό Trafficking.
 
Το Break the Chain, αποτελεί μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εκμετάλλευση και στην εμπορία ανθρώπων, τη σύγχρονη δουλεία. Αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου, Ηρακλή Μοσκώφ, διοργάνωση της ΑΜΚΕ Locomotiva και της πολιτιστικής πλατφόρμας elculture.gr.
 
 
Το Φεστιβάλ άνοιξε με το 3rd CSR Connecting Event, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί, συναντήθηκαν στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με οργανώσεις και άτυπες ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στα θέματα του trafficking με σκοπό να γνωριστούν και να συνεχίσουν από κοινού την προσπάθειά ενδυνάμωσης ευάλωτων ομάδων.
 
 
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης δήμου Αθηναίων και της Πειραιώς 260, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους θεσμικών εταίρων, κρατικών φορέων, ΜΚΟ, οργανώσεων και πρωτοβουλιών του πεδίου, να παρακολουθήσουν περφόρμανς, παραστάσεις και να πάρουν μέρος σε workshop για το Δίκαιο Εμπόριο. Το μήνυμα του φεστιβάλ έστειλαν με το δικό τους τρόπο η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων καθώς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία παρουσίασε στο κοινό έργα διάσημων συνθετών που βίωσαν και απέταξαν τη δουλεία και την καταπίεση μέσα από την δημιουργία αριστουργημάτων.
 
 
 
Δηλώσεις για το Break the Chain 
Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Μεταναστών, Προσφύγων και Δημοτικής Αποκέντρωσης
«Είμαστε εδώ για να πούμε stop στο φόβο. Είμαστε εδώ για να σπάσουμε την αλυσίδα. Είμαστε εδώ γιατί ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι να δραστηριοποιηθούμε εμείς».
 
 
Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
«Το φετινό Break the Chain διοργανώνεται στο μαλακό υπογάστριο της πόλης, κοντά στο σταθμό Λαρίσης, στη Βιβλιοθήκη του Δήμου, εδώ που συχνά κυκλοφορούν άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, που έχουν πέσει ή μπορεί να πέσουν θύματα εμπορίας ανθρώπων… Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η εμπορία ανθρώπων είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, γύρω μας, ερχόμαστε σε επαφή μαζί του καθημερινά ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Η εμπορία ανθρώπων δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε φιλανθρωπικά. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με γνώση. Να μιλήσουμε γι' αυτό να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να ψηλαφήσουμε τη σχέση που έχει το φαινόμενο με το προσφυγικό, ειδικά όταν οι άνθρωποι, οι πρόσφυγες, οι πιο ευάλωτοι των ανθρώπων, βρίσκονται σε συνθήκες εγκλωβισμού σε καταυλισμού στα νησιά. Τότε η αλυσίδα της εμπορίας ανθρώπων ενισχύεται και προστίθενται καινούριοι κρίκοι, είτε για σεξουαλική εκμετάλλευση είτε για εργασιακούς σκοπούς. Πρέπει από τη δική μας την πλευρά να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες και ως καταναλωτές διότι πολλά από τα προϊόντα που καταναλώνουμε από τις φράουλες της Μανωλάδας μέχρι τα ρούχα που φοράμε, έχουν να κάνουν με την εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευσή τους για εργασιακούς σκοπούς».
 
 
Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων
«Η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, δε μπορεί να εντάσσονται στις αγοραίες πρακτικές. Απεναντίας, ως αναφαίρετα δικαιώματα, αποτελούν αξίες που ανήκουν σε όλους και όλες. Οφείλουμε λοιπόν να τα προασπιστούμε και, μέσω της ενημέρωσης και της πρόληψης, να αφυπνίσουμε την κοινωνία μας, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα ανθρώπινης εμπορίας και εκμετάλλευσης. Μόνο έτσι και με τη σύμπραξη όλων μας έχουμε ελπίδα για τη συγκρότηση μιας κοινωνίας δίκαιης και αλληλέγγυας, υπό τις αρχές και τις αξίες της ισότητας». 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες