Shedia

EN GR

23/10/2013 Ένας καφές σε περιμένει

Ένα φλιτζάνι ταξιδεύει και συσπειρώνει γειτονιές!

Γίνεται ένα φλιτζάνι καφέ να συσπειρώσει μια γειτονιά; Να φέρει πιο κοντά μια κοινωνία; Να ενώσει τους κατοίκους ενός χωριού; Κι όμως, συμβαίνει. Στην ορεινή Άρτα, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία του περιοδικού δρόμου «σχεδία» «ένας καφές σε περιμένει», έδειξε το δρόμο πώς ένα ολόκληρο χωριό μπορεί να συσπειρωθεί και να δείξει έμπρακτα την αγάπη του προς τους μαθητές. Ενώ, στην πρωτεύουσα, όπου το πρόβλημα των αστέγων, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι πιο έντονο από παντού, ο Δήμος Αθηναίων μπαίνει πρόθυμα στο παιχνίδι, με τρία δημοτικά καφέ να εντάσσονται στο δίκτυο του «καφέ της αγάπης». Κάποιες φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά. Όσο ένα σεμνό κέρασμα.   
 
Νωρίς απογευματάκι, και ένας ηλικιωμένος κύριος κοντοστέκεται έξω από το καφέ της οδού Διστόμου στην Κάτω Τούμπα. Στο χέρι κρατάει σφιχτά ένα σημείωμα. Το διαβάζει ξανά και ξανά σα να αγωνιά να μη λαθέψει. Κοιτάζει προς την ταμπέλα και το εσωτερικό του μαγαζιού. Οι άνθρωποι που είναι μέσα κάτι «υποψιάζονται» και σπεύδουν να τον εξυπηρετήσουν. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που απόλαυσε ένα κερασμένο καφεδάκι στον «Χαϊνη». Όπως εξήγησε ο ίδιος στα παιδιά του παραδοσιακού καφενέ, είχε ενημερωθεί για την πρωτοβουλία από το συσσίτιο κάποιας εκκλησίας. Εκεί, του είχαν σημειώσει σε ένα χαρτάκι και τη διεύθυνση.
Ακόμα πιο ξεχωριστή είναι η ιστορία που μας έρχεται από το Βουργαρέλι της Άρτας. Το Βουργαρέλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Άρτας και απέχει 58 χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού. Στο χωριό υπάρχει Γυμνάσιο-Λύκειο που εξυπηρετεί τα γειτονικά  χωριά. Οι μαθητές που περιμένουν το λεωφορείο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάθονται συνήθως για ένα σνακ στα δύο καφέ του χωριού.  Κάποιοι μαθητές αδυνατούν να παραγγείλουν κάτι και απλώς «χαζεύουν» μαζί με τους συμμαθητές τους. 
 
Ο «καφές που περιμένει», όμως, φαίνεται πως έδειξε έναν δρόμο. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να τοποθετήσουν στις δύο αυτές καφετέριες έναν κουμπαρά ώστε όποιος θέλει να αφήνει κάτι για να μπορούν κι αυτά τα παιδιά να παίρνουν μία ζεστή σοκολάτα, ένα χυμό ή ένα καφέ! Επικοινώνησαν με τα γραφεία της «σχεδίας». Κατενθουσιασμένοι. Το σύστημα αποδίδει!
Το δίκτυο του «καφέ που περιμένει» μεγαλώνει καθημερινά. Τις τελευταίες μόνο μέρες προστέθηκε το «Ηλιοτρόπιο» από τη Θεσσαλονίκη, η «Ανεμόεσσα» από τη Ξάνθη, το «my Yogi» από την Ορεστιάδα, το «Fuit Art Cafe» στα Γρεβενά, το «Καφενείο Γαλάρη» στην Αίγινα, το «Θυμωμένο Πορτραίτο» του φίλου Ηρακλή από τα Γιάννενα, το «Άμμος και Γιάντες» στη Σητεία, το «Μαριλού» στα Χανιά, αλλά και το «Κυβερνείο» πίσω από την πλατεία Ευρώπης, στη Λάρνακα της Κύπρου! 
 
Δυναμικό παρών δηλώνει από΄αυτές τις μέρες και ο Δήμος της Αθήνας με τους ανθρώπους του καθώς ενέταξε τρία δημοτικά καφέ στο δίκτυο του «καφέ που περιμένει». Πρόκειται για το υπέροχο καφέ που βρίσκεται στο Λόφο Σκουζέ (Πρεβέζης 57) και δύο ακόμα χώρους στο Νέο Κόσμο. Όλοι οι κερασμένοι καφέδες εκεί κοστίζουν μόλις ένα ευρώ!
Αυτή τη στιγμή, σε τριάντα τέσσερις χώρους σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να πιούμε τα καφεδάκι μας και -αν και εφόσον το επιθυμούμε, βεβαίως- να κεράσουμε έναν ακόμα, στον άγνωστο φίλο ή φίλη που δεν έχει ούτε για καφέ. Τόσο απλά, τόσο εύκολα, τόσο διακριτικά. 
Μια μικρή απόλαυση που αναδεικνύει, όμως, την άλλη, τη φωτεινή πλευρά της πραγματικότητας: Αυτή της αγάπης και της αλληλεγγύης.
 
Έκπτωση 35%
Το μόνο αίτημα που απευθύνουμε προς τα καταστήματα είναι μια έκπτωση της τάξης του 35% για τον καφέ που θα περιμένει (όχι δηλαδή, για τον πρώτο που πίνει ο ίδιος ο πελάτης, αλλά για τον κερασμένο). Συνήθως, κάπου εκεί είναι και η έκπτωση που κάνουν τα καταστήματα για τους καφέδες που είναι «για έξω». 
Για κάθε «καφέ που περιμένει» που πληρώνεται, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να κόβει την αντίστοιχη απόδειξη. Επίσης, θα πρέπει μα κάποιο τρόπο (βάζο, πίνακας κ.λπ.) και σε εμφανές σημείο να αναγράφεται ο αριθμός των καφέδων που περιμένουν. Να γνωρίζουν όλοι τη συναλλαγή και, βεβαίως, την ύπαρξη του «καφέ που περιμένει».  
 
Σύντομα η πρωτοβουλία θα επεκταθεί και σε χώρους εστίασης που προσφέρουν φαγητό. 
 
Στην ιστοσελίδα της «σχεδίας» (www.shedia.gr) υπάρχει πλήρης η λίστα με όλα τα καφέ του δικτύου, ενώ στο επόμενο τεύχος της «σχεδίας» που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου (τεύχος #9, Νοέμβριος 2013) θα υπάρχει πλήρες ρεπορτάζ με όλα τα τελευταία νέα από αυτό το μέτωπο της αγάπης.
 

comments powered byDisqus

Αρχειο