Shedia

EN GR

27/03/2013

Street News, της Αναστασίας Σιμιτσιάδη

Ζωές στο δρόμο
Η 64χρονη Κιόκο Ματσίβα θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να βρίσκεται στο σπίτι της μαζί με τα εγγόνια της. Αντ’ αυτού βρίσκει καταφύγιο σε μια κατασκευή από χαρτόκουτα και πλαστικό που έχει φτιάξει η ίδια μέσα σ’ ένα πάρκο του Τόκιο. Αν και η Ιαπωνία έχει καταφέρει να μειώσει το συνολικό αριθμό των αστέγων, μέσα στα τελευταία χρόνια οι άστεγοι που ξεπερνούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών έχουν αυξηθεί από 58,8% σε 73,5%. Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η μείωση που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ενδέχεται να είναι πλασματική, καθώς πολλοί από τους αστέγους εγκαταλείπουν τους δημόσιους χώρους και βρίσκουν καταφύγιο σε μέρη όπως ίντερνετ καφέ που λειτουργούν για όλο το 24ωρο. 
 
«Έξυπνα» τηλέφωνα και ξύπνοι πωλητές
«Συγγνώμη αλλά δεν κρατώ χρήματα επάνω μου». Μια φράση που ακούνε όλο και πιο συχνά οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «StreetWise» στο Σικάγο καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες για όλες τις συναλλαγές. Έτσι οι άνθρωποι του περιοδικού αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το «πρόβλημα» κάνοντας ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή. Από δω και στο εξής λοιπόν οι αγοραστές του «StreetWise» θα μπορούν να αγοράζουν το περιοδικό πληρώνοντας το αντίτιμο μέσω των «έξυπνων» τηλεφώνων τους.
 
Ρομπότ βοηθός
Φανταστείτε ένα ρομπότ να σας ενημερώνει για το ραντεβού σας με τον οδοντίατρο, να σερβίρει το φαγητό ή ακόμη να βοηθά έναν ηλικιωμένο στις δουλειές του σπιτιού. Σε μερικούς η εικόνα αυτή ίσως ξενίζει, όμως ήδη στην Ιαπωνία η εταιρεία Toyota έχει επενδύσει στην κατασκευή ρομπότ-βοηθών, η λειτουργία των οποίων «τεστάρεται» αυτή την περίοδο σε νοσοκομεία. Μάλιστα, η ίδια η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 58 εκατομμύρια λίρες για να έχουν όσα περισσότερα νοικοκυριά στην υπηρεσία τους αυτά τα ανδροειδή. 
 
Γνώση κατά της φτώχειας
Ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στην Βαλένθια της Ισπανίας χάρη στην πρωτοβουλία ακτιβιστών από τον ακαδημαϊκό χώρο. Το όνομα αυτού «Okonomia», και στόχος του να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες και τους πολίτες ώστε οι ίδιοι να κατανοήσουν από τη μια τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία και από την άλλη να ενημερωθούν για το πώς θα μπορέσουν να φέρουν βόλτα τα οικονομικά τους. «Τα πράγματα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους και βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να εξαφανίζονται. Έπρεπε να γίνει κάτι για να ενδυναμώσουμε τον κόσμο», αναφέρει ο ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Ραούλ Κοντρέρας, ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία. «Το σχολείο δεν θα λύσει τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά θα παρέχει μια “εργαλειοθήκη” στους συμμετέχοντες ώστε να μπορέσουν οι ίδιοι να λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις σε σχέση με τα οικονομικά τους», συμπληρώνει ο ίδιος.
 
Πολιτισμοί που χάνονται
«Ένα ποτάμι που ξεχνά την πηγή του, σύντομα στερεύει» λέει μια αφρικανική παροιμία. Με αυτό τον κίνδυνο βρίσκονται αντιμέτωποι περίπου 370 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν τις ρίζες τους στους παλαιότερους εν ζωή πολιτισμούς. Η φτώχεια, η έλλειψη εκπαίδευσης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, η υψηλή ανεργία, η εγκληματικότητα, αλλά και η βίαιη εκτόπισή τους από τις πατρίδες τους θέτουν αυτούς τους ανθρώπους εκτός κοινωνικού συνόλου, αναγκάζοντάς τους, παράλληλα, να εγκαταλείψουν την κουλτούρα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια ογδοντάχρονη γυναίκα που ανήκει στην καναδική φυλή Anishinaabe. Είναι το μοναδικό εν ζωή μέλος της φυλής που μιλά τη γλώσσα και η ίδια δεν μπορεί μέχρι σήμερα να ξεχάσει τον πόλεμο που δέχτηκε ως παιδί για να απαρνηθεί την καταγωγή της και τη γλώσσα της. 
 
Ενωμένοι για το περιβάλλον
Αντίθετες στο πρόγραμμα σωτηρίας της Νεκράς Θάλασσας, που δημοσίευσε πριν λίγο καιρό η Παγκόσμια Τράπεζα, είναι στο σύνολό τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Νεκρά Θάλασσα που έχει απολέσει τα τελευταία πενήντα χρόνια 340 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την αρχική της έκταση μπορεί να διασωθεί αν εμπλουτισθεί με θαλασσινό νερό από άλλες περιοχές. «Η ανάμειξη αυτή είναι ανέφικτη. Θα μοιάζει σαν να προσπαθείς να ενώσεις νερό με πετρέλαιο. Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η μείξη, το νερό της Νεκράς Θάλασσας θα επιπλέει στην επιφάνεια καθώς είναι πολύ ελαφρύ», αναφέρει ο Γκίντον Μπρόμπεργκ, διευθυντής της μοναδικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Friends of the Earth Middle East-Israel» που ενώνει περιβαλλοντικούς ακτιβιστές από το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. 
 
Gangnam με μαντήλα
Μπορεί το νοτιοκορεάτικο χιτ «Gangnam style» να αποτελεί ένα αμφιβόλου ποιότητας άσμα μακριά από κάθε είδους προβληματισμό, όμως χάρη σε οκτώ Παλαιστίνιους έχει μετατραπεί σε μήνυμα υποστήριξης των 5.000 πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται φυλακισμένοι στο Ισραήλ. «Θέλουμε να μάθει ο κόσμος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Να μάθει ότι το αεροδρόμιο μας καταστράφηκε, ότι οι ψαράδες δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, ότι ο μισός πληθυσμός δεν μπορεί να εργαστεί, ότι χρησιμοποιούμε τούνελ για να διασχίζουμε τα σύνορα και γαϊδάρους για να μετακινούμαστε γιατί το πετρέλαιο είναι ελάχιστο» λέει ο Μοχάναντ Μπακάρα ένας εκ των δημιουργών της παλαιστινιακής βερζιόν, το γύρισμα της οποία κόστισε μόλις 100 δολάρια. 
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ