Shedia

EN GR

27/03/2013

Επικοινωνία. Οι αναγνώστες γράφουν

Όπλο μας η παιδεία
 
Η κρίση της εποχής καλπάζει. Κρίση που έχει οδηγό τη σιωπή. Σιωπή απέναντι στην οικονομική καταπίεση που χαρακτηρίζεται ως η μάστιγα του "σήμερα", σιωπή απέναντι στη φυλετική διάκριση και κάθε είδους διαφορετικότητα, σιωπή απέναντι στη βία.Ας πάρουμε μια απόσταση από την κρίση. Απέναντί μας υπάρχουν παιδιά με όνειρα, παιδιά με ελπίδες, παιδιά με στόχους.
 
Μεγαλύτερο όπλο κατά της κρίσης, κατά της διάβρωσης κάθε οικονομικού, κοινωνικού και πολιτισμικού κεφαλαίου ήταν, είναι και θα είναι η μόρφωση.
 
Η μόρφωση με την οποία εξοπλίζουν οι γονείς τα παιδιά τους και η παιδεία που παρέχοuν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία.
 
Πριν την επανάσταση του 1821, ηγετικές μορφές, με όπλο το μυαλό και τη μόρφωση…
 
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Αδαμάντιος Κοραής, η Ευανθία Καϊρη, ο Ρήγας Φεραίος, μίλησαν για παιδεία, πολεμώντας την αμάθεια της σκλαβιάς.
 
Στην εξουσία, πιο σύγχρονος ο Φουκώ γράφει πως «η εξοuσία και η γνώση συμπλέκονται… Δεν υπάρχει σχέση εξoυσίας, χωρίς τη συγκρότηση ενός αντίστοιχου πεδίου γνώσης».
 
Στην επιστήμη «αν κατάφερα να δω μακριά, αυτό το οφείλω στο γεγονός ότι στηρίχτηκα σε πλάτες γιγάντων» είχε πει ο Ισαάκ Νεύτων, τονίζοντας πως η συνεισφορά του στην επιστήμη δεν θα ήταν δuνατή, χωρίς εκείνη των προκατόχων του.
Με όπλο, λοιπόν, τη γνώση και την παιδεία θα ξεπεράσουμε και την κρίση του σήμερα.
 
Γιατί η παιδεία είναι μια ευρύτερη έννοια, που αποτελεί την ψυχή των ανθρώπων. Αποτελεί την ιστορική και πολιτισμική τους μνήμη.
 
Σαββίνα Σταυρινίδου, 26 ετών, μουσικοπαιδαγωγός
 
Μην τα παρατάς
 
Πριν από λίγες μέρες έτυχε να μιλήσω με έναν από τους πωλητές της «Σχεδίας». Ετοίμαζα ένα ρεπορτάζ για όλο το εγχείρημα. Αυτό που κρατώ από όσα μου είπε είναι το εξής... Δεν είναι κλέφτες οι άστεγοι. Είναι άνθρωποι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα άσχημο παιχνίδι της μοίρας. Ο καθένας από αυτούς έχει τη δική του ιστορία. Είναι άνεργος ή και άστεγος. Δεν τα παρατά, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί μία θέση στην κοινωνία που τον απαξιώνει και του γυρνά την πλάτη. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους  αλλά και σε όλο το δυναμικό της «σχεδίας» που μας διδάσκουν τι θα πει ανθρωπιά.
 
Ράνια Παπαδοπούλου, 21 ετών, φοιτήτρια
 
Ο Χαιρετισμός
 
Δεν συμφωνώ με το δημόσιο μαστίγωμα του Κατίδη. Μόνο κακό μπορεί να κάνει. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε την ιστορία της ομάδας του, αλλά ούτε και τον ίδιο τον άνθρωπο, από τη στιγμή που ασπάζεται τον ναζιστικό χαιρετισμό (και άρα τη φιλοσοφία ολόκληρη). Η τιμωρία του είναι κάτι το αυτονόητο, όχι «για παραδειγματισμό», αλλά γιατί τέτοιοι άνθρωποι και τέτοιες θεωρίες δεν συνάδουν με τα ιδανικά μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ισότιμων μελών. Απλά πράγματα.
 
Βαγγέλης Αντωνόπουλος
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
Επιτέλους μια σοβαρή και αξιόλογη κίνηση αλληλεγγύης στην πράξη και όχι μοναχά στα λόγια. Κάτι που έλειπε στις μέρες μας. Μπράβο στη «σχεδία»!
Γιώργος Πέτρου
 
Κρίση. Μνημόνια, χαράτσια και έκτατες εισφορές. Μας έχουν τρελάνει. Να και κάτι που αξίζει να το πληρώσεις.
Άννα Β.
 
Μπορείτε να ζητήσετε από τον Δαλάι Λάμα καμιά άσκηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Έρχονται νέοι φόροι. Τα νεύρα μου!
Γιάννης Χ.
 
Να έχετε όλοι στη «σχεδία» ένα όμορφο και μακρύ ταξίδι γεμάτο ευχάριστες περιπέτειες για να μας ταξιδέψετε κι εμάς!
Σοφία Τραυλού
 
Καλή αρχή και δυναμική συνέχεια σας εύχομαι παιδιά! Θα έρθω και στην προπόνηση της Εθνικής Αστέγων!  
Πέτρος Δεληγιάννης
 
Διάβασα το πρώτο τεύχος της «σχεδίας» και το βρήκα πολύ ευχάριστο. Και το πιο σημαντικό ανεξάρτητο!
Χ.Α.
 
Ήρθατε και δώσατε μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας! Συνεχίστε γερά!
Μαρία Κ.  
 
Είχαμε ξεχάσει τι πάει να πει σεβασμός, συλλογικότητα και αξιοπρέπεια. Μας το θυμήσατε!
Χρήστος Καλαμιώτης

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ