Shedia

EN GR

27/03/2013

Out & About, του Νέστορα Πουλάκου

ΒΙΒΛΙΟ
 
«CRISIS: 10 + 1 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
 
 
Συμμετέχουν οι: Νίκος Κουνενής, Μαρία Ξυλούρη, Τζούλια Γκανάσου, Βάσια Τζανακάρη, Μαρία Φακίνου, Βαγγέλης Μπέκας, Στέργια Κάββαλου, Μαίρη Κλιγκάτση, Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, Ιορδάνης Κουμασίδης, Johnny Handsome, Εκδόσεις Vakxikon.gr, 2012.
 
Ουσιαστικά, η πρώτη έκδοση για την ελληνική κρίση σε όλα τα επίπεδα (οικονομική, πολιτική και κοινωνική) κυκλοφορεί από τα τέλη του 2012 σε ψηφιακή μορφή. Οι εκδόσεις (και το περιοδικό) www.vakxikon.gr που δραστηριοποιούνται πρωτίστως στην έκδοση βιβλίων σε μορφή e-book συνθέτουν έναν πυρήνα με νέους και βραβευμένους συγγραφείς, και με την υποστήριξη του Νίκου Κουνενή αλλά και του, ελληνικής καταγωγής, συγγραφέα-τυχοδιώκτη Johnny Handsome, που ζει αυτή την περίοδο στο Μεξικό, συγκεντρώνουν 11 διηγήματα που μιλούν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο για την κατάσταση στη χώρα μας σήμερα. Όπως αναφέρεται στην έκδοση: «Η παρούσα συλλογή ιστοριών είναι μια έκδοση αναπόφευκτη, μιας και οι συνθήκες γύρω μας ερεθίζουν ώστε να ασχοληθεί κανείς δημιουργικά με αυτό το νέο πολιτικό, οικονομικό και, κυρίως, κοινωνικό τοπίο, που ολοένα και αναδιαμορφώνεται. Συνάμα αποτελεί και έναν αναπόφευκτο τίτλο για τις Εκδόσεις Vakxikon.gr, οι οποίες ακολουθούν τη συνθήκη που έχει διαμορφώσει και συνάδουν με την ταυτότητα που έχει σχηματίσει σε κοινωνικό επίπεδο το περιοδικό Vakxikon.gr όλα αυτά τα χρόνια».  Με την προειδοποίηση ότι, «οι ιστορίες της συλλογής έχουν σκοπό ν’ αφυπνίσουν τον κόσμο που παραμένει υπνωτισμένος από την «επόμενη δόση»  και την «έξοδο της χώρας από το ευρώ», μπορείτε να αναζητήσετε στις σελίδες του, διηγήματα για την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων, μελλοντολογικές ιστορίες και δυστοπικές εικόνες, εσωτερικές, άκρως ψυχαναλυτικές αλλά και ποιητικές και φιλοσοφικές παρεκβάσεις, άγριες συνθήκες και σκοτεινές διηγήσεις. Η έκδοση κοσμείται με 11 φωτογραφίες, όσες και οι ιστορίες δηλαδή, των Αλέξανδρου Κατσή, Μαρίας Τσιράκου και Θεοδοσίας Ζαμπάκα, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, που όλες τους αποτυπώνουν μια κοινωνία που αλλάζει, μια «περίεργη» εποχή που διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της καθώς και τους ανθρώπους να κοιτούν ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε.
Από τις 20 Μαρτίου, το βιβλίο κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή, σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Αθήνα (The Book Loft, Κολωνάκι) και Θεσσαλονίκη (Το Κεντρί, Κέντρο). Τιμή: 8,40 ευρώ.
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ √ΑΝΘΡΩΠΟΣ
 
 
Με κύριο κίνητρό τους την αντίληψη για θετική δράση, οι εικαστικοί εμπνεύστηκαν από τις βάσεις της οντότητας τους. Γυρίσανε στη φύση! Αυτή που τους δίδαξε ότι μπορούν και οφείλουν να επιβιώσουν με τα ελάχιστα, γιατί επί της ουσίας μόνο αυτά χρειάζονται, καθώς λένε. Γυρίσανε στις ρίζες τους. Έψαξαν βαθιά στα χώματά τους και ανακάλυψαν εκ νέου δέντρα που τους δίνουν τροφή και δέντρα που τους προστατεύουν από τις κακουχίες κάτω από των ίσκιο των δροσερών κλαδιών τους. Η φωτογραφική έκθεση της εικαστικής ομάδας Template Life με γενικό τίτλο √ΑΝΘΡΩΠΟΣ, σε επιμέλεια της Χριστιάννας Πετουσάκη, έκανε εγκαίνια στις 21 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου, στη γκαλερί Metapolis (Αιόλου 48-50). Κάθε Τρίτη, Παρασκευή (18:00-22:00) και Σάββατο (11:00-22:00). Είσοδος ελεύθερη.
 
ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΝΟΙΓΩ ΠΟΡΤΕΣ
 
 
Η Χιονή είναι η χαϊδεμένη μοναχοκόρη του Βοριά. Μένει μόνη στα κρύα παλάτια του πατέρα της. Αυτή η μοναξιά και η «ψύχρα» της έλλειψης φίλων την κάνει άπληστη. Βαριέται εύκολα τα παιχνίδια που φέρνουν οι άνεμοι του πατέρα της και αυτά παγώνουν. Οπότε αποφασίζει και εξαναγκάζει τον πατέρα της να στείλει τους ανέμους του να μαζέψουν και να της φέρουν όλα τα παιχνίδια του κόσμου. Αυτοί εκτελούν την εντολή. Όμως ο Άρης και η Μυρτώ, με τη συμβουλή της κουκουβάγιας και την παρέα των παιδιών, παίρνουν το αερόστατο και με το μουσικό κουτί της μελωδίας ταξιδεύουν ώς εκεί. Με τη δύναμη της φιλίας και της μουσικής ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες, αφού κατορθώνουν να λιώσουν ακόμα και τα κρυσταλλιασμένα καπρίτσια της Χιονής. Ξεπαγώνουν τα παιχνίδια και τα φορτώνουν στο παλιό τρενάκι που άρχισε να τσουλάει κι αυτό. Έτσι μελωδικά επιστρέφουν θριαμβευτές, έχοντας καταλάβει τη δύναμη και τη μοναδικότητα της μουσικής γλώσσας. Παίζουν οι Αλίκη Κατσαβού, Αλκμήνη Σταθάτου και συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Σε σκηνοθεσία Αλίκης Κατσαβού, το κείμενο είναι του Τάκη Χρυσούλη. Στον Πολυχώρο Άγκυρα (Σόλωνος 124), κάθε Σάββατο στις 13.30. Είσοδος: 6 ευρώ.
 
ΣΙΝΕΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
 
 
Με 45 ταινίες και παράλληλες εκδηλώσεις, πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 10 Απριλίου, το καθιερωμένο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα. Εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα, στο φεστιβάλ παρουσιάζεται το τμήμα Πανοράματος Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και, επίσης, μια ειδική επιλογή ταινιών animation από το φεστιβάλ Be there της Κέρκυρας. Επίσης, θα δοθεί cine-κονσέρτο για τα γαλλικά κινούμενα σχέδια στο ξεκίνημά τους συνοδεία μουσικών αυτοσχεδιασμών από το συγκρότημα Acte Vide σε συνεργασία με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου. Ακόμα, στις παράλληλες εκδηλώσεις εντάσσεται ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο σε νέους και σχολικό κοινό και δωρεάν προβολές για σχολεία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πρόκειται για την 14η διοργάνωση, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες και η έναρξή του θα γίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τού Ιδρύματος Ωνάση, ενώ η λήξη του στον κινηματογράφο Δαναός. Τις προβολές θα φιλοξενήσουν, επίσης, ο κινηματογράφος Όπερα 1, 2 και η αίθουσα Τεό Αγγελόπουλος, του Γαλλικού Ινστιτούτου. Είσοδος: 5-6 ευρώ (αναλόγως την αίθουσα). 
 
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ
 
 
«Δεν είναι πολύ μακριά από εμένα αυτό που είχε μέσα της η Γώγου. Άλλωστε ο καθένας από εμάς κρύβει έναν επαναστάτη μέσα του, ή αν θες ένα ζόρι που αντιδράει για να κάνει την επανάστασή του. Δεν πιστεύω τόσο στην επαναστάτρια Γώγου όσο στην αμφισβήτηση που διέθετε η ίδια για τα πράγματα, γεγονός που δεν είναι μακριά μου, όπως συμβαίνει και σε πολλούς άλλους νέους ανθρώπους. Όσον αφορά την ταινία θέλησα να κάνω περισσότερο ένα σκίτσο της κόντρα σε μένα ώστε να την υποδυθώ ουσιαστικότερα». Η νεαρή και βραβευμένη ηθοποιός Λουκία Μιχαλοπούλου είναι το πρόσωπο των ημερών: υποδύεται την αγαπημένη μας ποιήτρια Κατερίνα Γώγου στις δραματοποιημένες σκηνές που γυρίστηκαν στην πλατεία Εξαρχείων για το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Κατερίνα Γώγου – Για την Αποκατάσταση του Μαύρου» (παίζεται στον κινηματογράφο Δαναός). Και πρωταγωνιστεί στη θεατρική παράσταση «Ολεάννα», μαζί με τον Δημήτρη Καταλειφό, ένα κείμενο του Ντέιβιντ Μάμετ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη (παίζεται στο θέατρο Εμπορικόν).
 
ΜΟΥΣΙΚΗ 10 ΧΡΟΝΙΑ GAGARIN: ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΡΟΚ
 
 
Οι βόλτες του Άσιμου και των Κροκανθρώπων στο κέντρο της πόλης. Οι πρώιμες Τρύπες και η γνωριμία με το ροκ της Θεσσαλονίκης. Η ώριμη απλότητα των τριών ακόρντων του Βαμβακάρη. Το αλάνθαστο ποπ ένστικτο του Τσιτσάνη. Τα «μπλούζ του πρίγκιπα» Παύλου Σιδηρόπουλου. Η μελοποίηση των μεγάλων ποιητών μέσα από τις δουλειές των Χατζιδάκη, Θεοδωράκη, Μούτση, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου. Ο Άκης Πάνου και το λαϊκό τραγούδι. Ο μόνιμα αστικός Κωνσταντίνος Βήτα. Η ευαισθησία που έφερε στο μάτσο ροκ ο Παυλίδης. Το πώς ο Σαββόπουλος έδεσε το κοινωνικό με το προσωπικό ορίζοντας το πολιτικό. Η Λένα Πλάτωνος και το αυτοβιογραφικό τραγούδι… Αυτές είναι κάποιες από τις επιρροές των 15 μουσικών σχημάτων που θα παραστούν στη σκηνή του Gagarin σε αυτό το αφιέρωμα-δώρο για τα 10 χρόνια της δραστηριοποίησης του συναυλιακού χώρου. Εμφανίζονται οι: Θάνος Ανεστόπουλος, The Boy, Λόλεκ, Ρόδες United, Felizol, Lost Bodies κ.ά. Το τριήμερο 27, 28, 29 Μαρτίου στο Gagarin 205, στην οδό Λιοσίων. Είσοδος ελεύθερη.
 
 
ΣΙΝΕΜΑ
HASTALAVISTA
 
 
Κοινωνική | 2011 | Εγχρ.
Διάρκεια: 115΄
Κατάλληλη άνω των 15
 
Τρεις φίλοι στα 20 τους χρόνια λατρεύουν το κρασί και τις γυναίκες. Κρασί έχουν γευθεί άφθονο αλλά δεν έχουν ποτέ μέχρι σήμερα εμπειρία με γυναίκα. Σε μια βραδιά κρασιού αποφασίζουν ότι θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στην Ισπανία ευελπιστώντας ότι εκεί θα βρουν τη χαμένη απόλαυσή τους. Τίποτα δεν θα τους σταματήσει. Ούτε καν ότι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες: ο ένας είναι τυφλός, ο άλλος κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι και ο τρίτος είναι εντελώς παράλυτος. Η ταινία του Τζέφρι Εντχόφεν, βελγικής παραγωγής, που αποτέλεσε εμπορική επιτυχία στην πατρίδα της, βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αποτυπώνει ένα ανεπανάληπτο και ιδιότυπο road movie. Έχει κερδίσει έως τώρα τα βραβεία κοινού στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και στα Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, του Καρλόβι Βάρι και του Παλμ Σπρινγκς, ενώ αναδείχθηκε καλύτερη ταινία κερδίζοντας και το βραβείο της επιτροπής των νέων στο Φεστιβάλ Βαγιαδολίδ. 
Κινηματογράφος Άστυ (Πλατεία Κοραή). Από τις 4 Απριλίου καθημερινά. Γενική είσοδος: 6 ευρώ.
 
ΘΕΑΤΡΟ
ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ
 
 
Κοινωνική
του Σάκη Σερέφα, σε σκηνοθεσία του ΈνκεΦεζολλάρι
Διάρκεια: 90’
 
Εννέα ιστορίες ανθρώπων σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Ιστορίες από γερά ζόρια που τους πέτυχαν στη μέση του δρόμου. Αλλά και η παρηγοριά τους από το δρόμο ήρθε πάλι. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι δεν το βάζουν κάτω. Πέφτουν και σηκώνονται. Δύσκολα, αλλά σηκώνονται. Γιατί είναι άνθρωποι που τους παίρνει ο δρόμος. Η Ρούλα που έκανε το Παρθενώνας-Λευκός Πύργος ρυτίδα. Ο σουβλατζής που δε σερβίρει καγκουρό. Η γυναίκα που χώρισε με το ψυγείο της για την αγάπη μιας κουρούνας. Η πόρνη που δε βγάζει τα μάτια των αντρών έξω. Το αγόρι που φουμέρνει μόνο με «σωστές» γριές. Ο ρεσεψιονίστ που φτιάχνει αποσκευές για Ανδρομέδα. Η γυναίκα που σιχαίνεται τους φωνακλάδες κολιούς. Το κορίτσι που έβλεπε τα τρένα να περνούν κι ένα άλλο που απομακρύνθηκε από τη Σελήνη είκοσι εκατοστά. Ιστορίες ανθρώπων «τρελαμένων απ' τη μοναξιά», οι οποίοι, παρά τις τρικλοποδιές της παλιοζωής, επιμένουν, ξανασηκώνονται και συνεχίζουν. Με τους:Νεκταρία Γιαννουδάκη, Τζένη Θεωνά, Εύα Κοτανίδη, Αντώνη Φραγκάκη κ.ά.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Από 18 Μαρτίου έως 9 Απριλίου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30. Είσοδος: 10 ευρώ.
 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ