Shedia

EN GR

01/10/2014

Out & About

του Νέστορα Πουλάκου

 
BIBΛΙΟ «ΧΡΥΣΑΦΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»
Ποίηση | Σωτήρης Κακίσης | Σελ. 74 | Εκδόσεις Vakxikon.gr | 2014 | Τιµή: 7 € 
Στο πλαίσιο των «35 χρόνων in libris» του ποιητή Σωτήρη Κακίση και του σχετικού αφιερώµατος που δηµοσιεύτηκε στο τεύχος 26 του λογοτεχνικού περιοδικού Vakxikon.gr, οι οµώνυµες εκδόσεις  επανεκδίδουν την ποιητική συλλογή «Χρυσάφι στον αέρα!», αποκλειστικά σε έντυπη έκδοση. Το βιβλίο, που είναι για καιρό εξαντληµένο, κυκλοφόρησε πριν  από 26 ακριβώς χρόνια, τον Ιούνιο του 1988, από τις εκδόσεις Ίκαρος. 35 χρόνια µες στα βιβλία συµπλήρωσε φέτος ο ποιητής Σωτήρης Κακίσης από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν αφενός η ποιητική συλλογή «Σύρµατα» (Τραµ α’ έκδοση, Ερατώ β’ έκδοση) –την οποία, µεταξύ άλλων, ο Τάσος Λειβαδίτης κι ο Ανδρέας Καραντώνης υποδέχτηκαν µε ένθερµο τρόπο– κι αφετέρου οι µεταφράσεις της «Σαπφώς» (Κέδρος α’ έκδοση, Νεφέλη β’ έκδοση, Ερατώ γ’ έκδοση) και του «Αλκαίου» (Εστία α’ έκδοση, Νεφέλη β’ έκδοση), που εξακολουθούν να αποτελούν σηµεία αναφοράς στην ελληνική γραµµατεία. Στο αφιέρωµα συναντάµε µια πλήρη επισκόπηση της καλλιτεχνικής πορείας του Κακίση: Διαβάζουµε χαρακτηριστικά ποιήµατα, µεταφράσεις, πεζά, διηγήµατα και δοκίµια, δηµοσιογραφικά του κείµενα –διακρίθηκε στις συνεντεύξεις και τα αθλητικά κύρια άρθρα–, στίχους που έχουν µελοποιηθεί και σενάριά του που έχουν µεταφερθεί στον κινηµατογράφο από τον Γιώργο Πανουσόπουλο. Στο κύριο µέρος του αφιερώµατος, το λόγο παίρνουν άνθρωποι των τεχνών που εκτιµούν το έργο του ποιητή: ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, οι σκηνοθέτες Γιώργος Πανουσόπουλος και Ηλίας Γιαννακάκης, ο µουσικολόγος Ηρακλής Οικονόµου και η ελληνίστρια Κατερίνα Καρπινάτο. Στο ίδιο σηµείο, διαβάζουµε και κείµενα που έχουν γραφτεί για το έργο του Κακίση όλα αυτά τα χρόνια, από τον Ευγένιο Αρανίτση και τον Γιάννη Βαρβέρη έως τον Γιώργο Μαρκόπουλο κ.ά. Την έκδοση «Χρυσάφι στον αέρα!» µπορείτε να βρείτε σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της χώρας, καθώς και στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ HAUSCHKA
Η περίφηµη σκηνή του Ντίσελντορφ, που στο παρελθόν έχει δώσει σπουδαία ονόµατα της ηλεκτρονικής πρωτοπορίας, παρουσιάζει τον Volker Bertelmann, γνωστό µε το όνοµα Hauschka. Πειραµατιστής των ηλεκτρονικών ήχων, χρήστης του «προετοιµασµένου» πιάνου, ενός πιάνου δηλαδή που πάνω στις χορδές και τα σφυράκια του έχουν τοποθετηθεί αντικείµενα ώστε να αλλάζει το ηχητικό αποτέλεσµα, και άξιο τέκνο της «Γερµανικής Σχολής», που χρόνια τώρα πρωτοστατεί στην ηλεκτρονική, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα εµφανιστεί στις 4 Οκτωβρίου, στις 20.00 το βράδυ στην Τεχνόπολη, προσκεκληµένος του Athens Video Art Festival, που θα γίνει στον ίδιο χώρο από τις 2 ώς τις 5 Οκτωβρίου και που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια πετυχηµένων διοργανώσεων. Οι τιµές των εισιτηρίων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόµα.
 
ΠΑΙΔΙ «ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ»
Στον πολυχώρο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια) παρουσιάζεται η διαδραστική παράσταση του Γιώργου Λούκα «Το τζίνι των παιδιών» έως τις 18 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο, στις 17:00 το απόγευµα. Όλοι γνωρίζουν το πασίγνωστο τζίνι που βγήκε µέσα από το λυχνάρι του Αλαντίν. Υπάρχει και το τζίνι που εκπληρώνει τρεις ευχές στα παιδιά… αλλά δεν έχει τόση δύναµη όση το τζίνι του λυχναριού. Έχει, όµως, την ικανότητα να τα µετατρέπει σε µάγους, ταχυδακτυλουργούς και ζογκλέρ. Ο Γιώργος Λούκας, µέσα από εντυπωσιακές ακροβατικές φιγούρες και µοναδικά ταχυδακτυλουργικά, ξεσηκώνει τους µικρούς και µεγάλους θεατές και κάνει το κοινό να ξεκαρδίζεται µε τις γκάφες και τις ατάκες του. «Το τζίνι των παιδιών» είναι µια διαδραστική παιδική παράσταση που µυεί µικρούς και µεγάλους στον κόσµο της φαντασίας. Θεάµατα που πλαισιώνουν την παράσταση: Ταχυδακτυλουργία, χορογραφίες µε ζογκλερικά, ζογκλερικά πάνω σε ποδήλατο µε µια ρόδα, χορογραφίες µε ζογκλερικά πάνω σε ξυλοπόδαρα και, λίγο πριν από το τέλος της παράστασης, µικρό σόου µε φωτιές πάνω σε ξυλοπόδαρα. Διάρκεια: 60 λεπτά. Γενική είσοδος: 7 €.
 
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Ο ΟΥΝΑΜΟΥΝΟ ΣΤΗΝ… ΑΘΗΝΑ
Μετά από δεκαετίες, το λογοτεχνικό έργο του σπουδαίου ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Ουναµούνο παρουσιάζεται στην Αθήνα. Συγκεκριµένα, το απόγευµα της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου, στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Αθήνα), ο µεταφραστής Τάσος Ψάρρης και η κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Μαλακατέ θα µιλήσουν για τις δύο σηµαντικές νουβέλες του Ουναµούνο «Άγιος Μανουήλ ο Μάρτυρας» και «Η θεία Τούλα». Τα συγκεκριµένα έργα κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα ελληνικά, σε νέες µεταφράσεις, σε µια καλαίσθητη και περιεκτικώς σχολιασµένη έκδοση από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (Βακχικόν). Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Βίκτορ Αντρέσκο και ο εκδότης Νέστορας Πουλάκος, ενώ θα διαβαστούν χαρακτηριστικά αποσπάσµατα από τις δυο νουβέλες. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ «MORE OR LESS»
H έκθεση «More or Less» εξετάζει τη φύση του έργου έξι εικαστικών, επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά τους και, παράλληλα, να δώσει την αρµόζουσα έµφαση στη διαφορετική τους αισθητική διάσταση. Οι εικαστικοί δηµιουργούν άλλοτε λιτές και ενίοτε πλούσιες τυπογραφικές συνθέσεις, που µας παραπέµπουν σε χειροποίητες επιγραφές της δεκαετίας του 1970 (Steve Powers, Πάρις Κούτσικος), σε τυπογραφικές φόρµες µε graffiti καταβολές (D!, SNRS) και σε καλλιγραφία, µε επιρροές από τη Μέση Ανατολή (L'ATLAS, Greg Papagrigoriou). Το αστικό (urban) στοιχείο στο έργο των έξι εικαστικών που συµµετέχουν καταφέρνει να συµβαδίσει µε τον σύγχρονο προσανατολισµό, ο οποίος κυριαρχεί. Μέσα από την αντίθεση των έργων σε κάθε εφικτό επίπεδο, η έκθεση «More or Less» θέτει ερωτήµατα που αφορούν την ανάγνωση, ή τις πιθανές αναγνώσεις, των έργων από το θεατή. Οι εικαστικοί που θα συµµετέχουν στην έκθεση είναι: Greg Papagrigoriou (Ελλάδα), Πάρις Κούτσικος (Ελλάδα), D! (Ελλάδα), SNRS (Ελλάδα), L' ATLAS (Γαλλία), John Fekner (ΗΠΑ). Επιµέλεια: Ανδρέας Φακής. Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138, Αθήνα), κάθε Πέµπτη και Κυριακή 10.00-18.00 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00. Είσοδος: 5 €.
 
MOYΣΙΚΗ ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ
Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη ο Μόνιµος Κάτοικος και η µπάντα του "The Crimsons" µαζί µε τη Μαρία Καρέτσου (Minor Project) θα παρουσιάσουν ζωντανά στο Χυτήριο τον δίσκο «Hansel & Gretel» και τον δίσκο "Μια φορά και έναν καιρό" σε ένα συνονθύλευµα hip hop, rock, alternative και λαϊκών ήχων. Κοµµάτια όπως «Το πρώτο τρένο», το «Όνειρο», το «Βελόνα στα άχυρα» και «Το κορίτσι» διασκευασµένα και τροποποιηµένα δίνοντας ένα νέο καλλιτεχνικό αποτέλεσµα. Μαζί τους σε guest εµφάνιση ο Tiny Jackal και ο Mc Yinka. 
Info: Χυτήριο (Ιερά Οδός 44, Γκάζι, στις 21:00). Γενική είσοδος: 5€,  (3€ το µειωµένο). Προπώληση εισιτηρίων: Χυτήριο (τηλ.: 211 0124401), Pet Side (Αγ.Γεωργίου 45,Κορυδαλλός, τηλ.: 210 4964488).
 
BAZAAR ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΚΧΙΚΟΝ
Πιστές στο 6µηνιαίο ραντεβού τους µε το αναγνωστικό κοινό, οι εκδόσεις Vakxikon.gr (Βακχικόν) προσφέρουν σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές τους σαράντα και πλέον τίτλους τους, από 1 έως 15 €. Στον πεζόδροµο της Κλεισόβης, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος, θα στηθεί ο πάγκος των εκδόσεων ακριβώς στην είσοδο της Στοάς του Χόλιγουντ, στο καφέ-µπαρ «Blackbird», από νωρίς το απόγευµα, το Σάββατο 27 Σεπτεµβρίου. Εκείνη την ηµέρα, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα δύο νέα βιβλία των εκδόσεων, οι ποιητικές συλλογές του Αντώνη Θ. Παπαδόπουλου «Κενό αέρος» και της Μαριάννας Γιαννουράκου «Γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισµα, η ποίηση είναι σάλπισµα!», ενώ θα ανακοινωθεί η µεταφορά των γραφείων και του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων στην οδό Ασκληπιού 17, στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τις 10 το βράδυ και µέχρι όσο αντέξουν, οι παραγωγοί του Vakxikon Radio θα γεµίσουν µε µουσικές το φθινοπωρινό bazaar βιβλίου.
 
ΣΙΝΕΜΑ
«ΕΝΑΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ»
Κωµωδία | Σκηνοθεσία: Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι | Σενάριο: Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Νοεµί Λβοφσκί, Ανιές ντε Σασί | Διάρκεια: 104 λεπτά | Από τις 25 Σεπτεµβρίου στους κινηµατογράφους
 
Η 43χρονη Λουίζ είναι πρώην ηθοποιός και κόρη µιας νεόπτωχης οικογένειας ιταλών βιοµηχάνων. Ο πατέρας της έχει πεθάνει, o αδερφός της πάσχει από AIDS και η µητέρα της προσπαθεί να βγάλει χρήµατα πουλώντας οικογενειακά κειµήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή. Σ’ αυτή τη δύσκολη οικογενειακή φάση, η Λουίζ αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεότερο άντρα. Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι –αδελφή της Κάρλα Μπρούνι-Τεντέσκι– πρωταγωνιστεί, γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την τρίτη της ταινία, ξεχωρίζοντας ως η µόνη γυναίκα στο φετινό διαγωνιστικό τµήµα του Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία «Ένας Πύργος στην Ιταλία» είναι µια δραµατική κοµεντί για τη σχεδόν πραγµατική ιστορία της γνωστής οικογένειας Μπρούνι. Γυρισµένο σε Ιταλία και Γαλλία, µε κωµική διάθεση και ενδιαφέρουσες επιλογές στη διανοµή –παίζει ο πραγµατικός σύντροφος της Τεντέσκι (Λουί Γκαρέλ) και η µητέρα της (Μαρίζα Μπορίνι)–  το φιλµ διηγείται µια απολαυστική οικογενειακή ιστορία κάθαρσης.
 
 
ΘΕΑΤΡΟ
«Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΚ»
Φαντασίας | Κείµενο – Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκαλµπένη | Κάθε Δευτέρα στις 21.15, από τις 20 Οκτωβρίου, στο Μουσικό Καφενείο (Φειδίου 2, Αθήνα) | Είσοδος µε ελεύθερη συνεισφορά
 
Συνάντηση ξεχωριστών προσωπικοτήτων του ελληνικού θεάτρου: o Kώστας Φιλίππογλου –σκηνοθέτης µε έντονη παρουσία τελευταία στις αθηναϊκές σκηνές και ηθοποιός παλαιότερα στο φηµισµένο Τhéâtre de Complicité– ανεβάζει τον Φιλοκτήτη (409 π.Χ.), µε πρωταγωνιστές τον Μιχαήλ Μαρµαρινό, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, τον Αιµίλιο Χειλάκη και άλλους σηµαντικούς συντελεστές. Εγκαταλελειµµένος από τους συντρόφους του στη Λήµνο, ο Φιλοκτήτης έρχεται αντιµέτωπος µαζί τους δέκα χρόνια µετά, όταν επιχειρούν µε δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή για να κατακτήσουν την Τροία. Μια τραγωδία για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη, τη σχέση ατοµικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιµή και το καθήκον.