Shedia

EN GR

01/10/2014

Επικοινωνία. Οι αναγνώστες μας

Περί µπουγάδας
 
Το περιοδικό σε καθε τεύχος αποκτά και περισσότερο ενδιαφέρον, πολύ ωραία σελιδοποίηση, έξυπνες συνεντεύξεις, θέµατα «προβοκατόρικα».
Θα ήταν ακόµα πιο ενδιαφέρον να ξεφεύγατε από τα στερεότυπα. Πέρα απο κάποια άρθρα που, ούτως  ή άλλως, λόγω θέµατος, προκαλούν αντιπαράθεση –και, κατά τη γνώµη µου, είναι θετικό γεγονός–, µε κέντρισε ένα κείµενο, αρκετά µακρύ, που γράφτηκε 
µε τον τίτλο «Η µάχη της µπουγάδας».
Με κέντρισε γιατί γράφτηκε παρορµητικά και έχοντας κενά, παρόλο που από το συντάκτη του αποδόθηκαν µέχρι και θεολογικές προεκτάσεις στην παρουσίαση του γεγονότος και ήταν µακροσκελέστατο. Από µικρή  έµαθα από µια γυναίκα, που µεγάλωσε σε συνθήκες µεγάλης φτώχειας, ότι τη µπουγάδα µας δεν την απλώνουµε σε κοινή θέα. 
Είναι κανόνας των νοικοκυρών, φτωχών και πλούσιων. Ναι, υπάρχει οπτική ρύπανση. Από το καταστατικό των πολυκατοικιών προβλέπεται να µην υπάρχει τίποτα (συµπεριλαµβανοµένης και της µπουγάδας) που να αλλοιώνει την πρόσοψή τους αισθητικά. Αυτά για την Ελλάδα. Όσον αφορά τη Γαλλία, επειδή –ειδικά στο Νότο– δεν χρησιµοποιούν στεγνωτήρια, τα ρούχα τους στεγνώνουν από τον ήλιο, άρα κάπως τα στέγνωναν και οι Γάλλοι, χωρίς να κρέµονται πάνω από το κεφάλι των περαστικών. 
Δεν είναι ντροπή να πούµε ότι µετανάστες µπορεί να µη σέβονται τους κανόνες της αισθητικής και της τακτικότητας. Συµβαίνει. Ούτε επειδή κάποιος είναι φτωχός αυτόµατα γίνεται και γραφικός, δικαιολογείται για τα πάντα και δεν έχουν σηµασία οι κανόνες καλής συµπεριφοράς, ιδιωτικά και δηµόσια. Εύχοµαι συνεχή εξέλιξη και µεγαλύτερο άνοιγµα σε γνώµες, γεγονότα και πληροφορίες.
Κ.Καραβασίλη
 
 
Αλλού το σκάνδαλο
 
Καληµέρα σας,
Το τεύχος του Ιουνίου είναι το δεύτερο τεύχος σας που αγόρασα, µια και σας γνώρισα µόνο πρόσφατα. 
Πιστεύω ότι, πραγµατικά, κάνετε πολύ  καλή δουλειά. Συγχαρητήρια, λοιπόν, για το έργο σας.
Με µεγάλη απογοήτευση, όµως, διάβασα στο, κατά τα άλλα, πολύ καλό άρθρο για τα σκάνδαλα και τις παραιτήσεις πολιτικών 
ανά τον κόσµο («Αλλού, υπάρχει και φιλότιµο», τεύχος#16, Ιούνιος 2014)  την παρακάτω φράση: «...το σκάνδαλο Μπαλτάκου, το σκάνδαλο, δηλαδή,
του ότι το δεξί χέρι του Σαµαρά είχε στενές σχέσεις µε τη Χρυσή Αυγή...».
Αυτό καταλάβατε εσείς ως σκάνδαλο; Να σας εξηγήσω, λοιπόν, ότι το σκάνδαλο Μπαλτάκου είναι το σκάνδαλο που απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη  στην Ελλάδα, αυτό που έφερε στο φως ότι η κυβέρνηση αυτή βάζει κόσµο φυλακή για πολιτικούς λόγους.
Αν δεν το καταλαβαίνετε αυτό, παρακαλώ, τουλάχιστον, µην καθοδηγείτε την κοινή γνώµη µε ψευδείς απόψεις. Αφήστε τη (χαµηλού επιπέδου) πολιτική και επικεντρωθείτε στο σηµαντικό έργο σας. Αφήστε την παραπληροφόρηση για τα παπαγαλάκια των µεγάλων ΜΜΕ, εσείς προσπαθείτε και πρέπει να κάνετε κάτι πολύ  καλύτερο. Εκτός και αν θέλετε οι αναγνώστες σας να είναι όλοι µιας συγκεκριµένης  πολιτικής θέσης και να χαίρονται µε τέτοιου είδους ψεύδη. Με συγχωρείτε για τον απότοµο λόγο, αλλά, πραγµατικά, εκνευρίστηκα µε αυτό  που διάβασα.
Φιλικά,
Βαγγέλης Σκαπερδάς
 
 
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
Έχω µιλήσει µε δύο διανοµείς. Χάρµα ανθρώπων. Η πόλη έχει µέλλον.
@haikalis  
 
@_shedia's super cool initiative where #Athens' homeless tour guides bring attention to ATH's 
@alexkatsouli 
 
H @_shedia ξέρει ότι «Ένας καφές σε περιµένει» και σας δείχνει πού στο χάρτη της αλληλεγγύης 
@aRTistokratissa
 
Όταν ήµουν µικρός, ήλπιζα οι γονείς µου να µε βοηθήσουν να φτιάξω ένα σπίτι δικό µου για να είµαι ανεξάρτητος. Τώρα που µεγάλωσα, τρέµω µη µου γράψουν και το δικό τους. ΕΝΦΙΑ λέγεται ο σύγχρονος «τροµοκράτης»!
Ανδρέας Παπαπολίτης
 
Ο καταδικασθείς κατά συρροή δολοφόνος Μπρέιβικ δήλωσε πως τον ενέπνευσαν οι αρχές της Χ.Α. και πως προτίθεται να ιδρύσει δικό του κόµµα. Κάποτε µεταδίδαµε τον πολιτισµό του Σωκράτη, σήµερα του Κασιδιάρη. Αλήθεια, πόσο κάνει το νέο iphone; 
Χριστίνα Ρούσσου
 
Από κάποιον πωλητή ενηµερώθηκα για τις «Αόρατες Διαδροµές». Στην αρχή, το είδα µε σκεπτικισµό. Όµως, όταν µου εξήγησε, πείστηκα ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, που αξίζει να στηριχθεί. Θα ήθελα να ακολουθήσω το συντοµότερο!
Έλενα Κόκκου