Shedia

EN GR

01/10/2014

Φτηνός σκούφος

Όλα στο φούρνο 

 

Στα «Φουρνοµαγειρέµατα» της Ηλιούπολης, αν ζητήσετε πατάτες τηγανητές την πατήσατε. Έχει όµως φούρνου, που είναι… crispy «σαν τηγανητές»! 

 

του Νέστορα Πουλάκου

 

Eκείνο που µας χαροποιεί περισσότερο στον «Φθηνό Σκούφο» είναι όταν η στήλη γίνεται διαδραστική. Η επικοινωνία µε το κοινό κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη. Κάπως έτσι, προέκυψε και η επίσκεψή µας στα «Φουρνοµαγειρέµατα», ένα ήρεµο, γλυκό και εντελώς προσηνές µεζεδοπωλείο της Ηλιούπολης, στην ήσυχη γειτονιά της Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Λίγα µέτρα παρακάτω από τη δραστήρια Κινηµατογραφική Λέσχη της πόλης, ο Γιώργος και ο Νίκος έφτιαξαν ένα µαγαζί µε στόχο «όλα τα φαγητά στο φούρνο».  

Ένα καλοκαιρινό βράδυ του Ιουλίου, βρεθήκαµε στη µικρή αυλή του, η οποία ήταν πληµµυρισµένη από γνωστές µελωδίες της έντεχνης ελληνικής µουσικής. Σε συνδυασµό µε την ηρεµία που αποπνέει αυτή η γειτονιά αλλά και την χαµογελαστή και χαλαρωτική διάθεση των ανθρώπων του µαγαζιού, κάθε άλλο παρά µετανιώσαµε γι’ αυτήν την επιλογή µας. Και πριν αναφερθούµε στην ιστορία που κρύβεται πίσω από τα «Φουρνοµαγειρέµατα», ας µιλήσουµε για τα πιάτα που δοκιµάσαµε και, ειλικρινά, απολαύσαµε.

Πρώτα απ’ όλα, να τονίσω ότι όλα τα φαγητά γίνονται στο φούρνο. Τη διαδικασία µπορείτε να τη δείτε και ιδίοις όµµασοι: η εικόνα της κουζίνας είναι ανοιχτή στους θαµώνες, καθώς βρίσκεται σε εµφανές σηµείο του µαγαζιού, στον ηµιώροφο, χωρίς να περικλείνεται από απρόσωπους, «µυστικούς» τοίχους. Κι εκεί βλέπουµε, πέρα από τους πάγκους της κουζίνας, µια σειρά από φούρνους επί τω έργω. Όλα τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα µαγειρεύονται εκεί! Ούτε τηγάνι, ούτε ψησταριά, ούτε τίποτα από όλα αυτά.

Για του λόγου του αληθές, δοκιµάσαµε τις πατάτες crispy «σαν τηγανητές», που µόνο από το… τηγάνι δεν περάσανε. Νόστιµες και τραγανιστές πατάτες φούρνου, µε αρωµατικά και φρυγανιά, είναι ταυτόχρονα τόσο υγιεινές όσο και απολαυστικές, σαν να έχουν βγει από το λάδι του τηγανιού. Αυτές τις υπέροχες πατάτες τις συνοδεύσαµε µε σπιτική µελιτζανοσαλάτα, η οποία µας µετέφερε σε µια άλλη εποχή, βγαλµένη από την κουζίνα της γιαγιάς στο χωριό. Όπως και για κυρίως, χορτάσαµε µε το υπέροχο χοιρινό στο φούρνο, µε κρεµώδη σάλτσα µουστάρδας και αµπαρόριζα, το οποίο συνοδεύεται µε άγριο ρύζι. Συνολικά, δώσαµε 14,4 ευρώ, πίνοντας κρύο νερό και δοκιµάζοντας στο τέλος παγωµένο λευκό χαλβά ψυγείου µε σιρόπι, προσφορά του καταστήµατος.

Πίσω, όµως, από αυτή τη νέα γευστική και, οµολογουµένως, πρωτότυπη πρόταση,  βρίσκεται και µια ιστορία: αυτή του Γιώργου και του Νίκου, οι οποίοι, αν και χωρίς ανάλογη εµπειρία, ανοίξανε τα «Φουρνοµαγειρέµατα» και τα δουλεύουν µε µεγάλη όρεξη. Ήδη συνέταιροι σε µαγαζί µε έπιπλα κουζίνας, κυριολεκτικά «αγανακτήσανε» όταν δεν µπορούσαν να βρουν φαγητό που να µην «ταλαιπωρεί» το… χιλιοταλαιπωρηµένο από το τηγάνι και την κατσαρόλα στοµάχι τους. Η ιδιότητα του Νίκου ως µάγειρα σε διάφορα µαγαζιά κατά καιρούς και η αγάπη τους για την πολίτικη κουζίνα, «η οποία µόνο όταν συνάντησε την τουρκική γέµισε µε τηγάνι και κατσαρόλα», τους οδήγησε σε αυτήν την, καταπώς φαίνεται, παγκόσµια πρωτοτυπία: στο µαγείρεµα και µόνο στο φούρνο. «Όσο και να έχουµε ψάξει, δεν έχουµε βρει αντίστοιχο µαγαζί, ούτε στο εξωτερικό, γι’ αυτό και κατοχυρώσαµε την… πατέντα αυτή», µας τονίζει ο Νίκος. Πλέον, µε την πτώση της οικοδοµής να έχει επηρεάσει την άλλη επιχείρησή τους, οι δυο συνέταιροι βλέπουν τα «Φουρνοµαγείρεµατα» να πηγαίνουν πολύ καλά στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους, «αν και τα πράγµατα θα πάνε ακόµη καλύτερα όταν η Ηρώς Κωνσταντοπούλου γίνει ο δρόµος των µεζεδοπωλείων που ήταν κάποτε, το ‘80 και το ‘90». Τους ευχόµαστε ολόψυχα καλό δρόµο.                        

 

*Μεζεδοπωλείο «Φουρνοµαγειρέµατα», Ηρώς Κωνσταντοπούλου 19, Ηλιούπολη, τηλ.: 210-9910 227, 

Aνοιχτά 20.00 - 00.00, Παρασκευές και τα Σάββατα 20.00 - 01.00, Κυριακές από τις 14.00 έως τις 23.00 και τις Δευτέρες κλειστά.

 

Και λίγο από το µενού…

 

Φουρνιστή σαλάτα 4,80€

Παστουρµαδόπιτα 3,80€

Γιαουρτλού «Φουρνοµαγειρέµατα» 4,80€

Καπνιστή χοιρινή µπριζόλα µαριναρισµένη µε κρασί 8,80€