Shedia

EN GR

01/06/2015

Out & About της Κορίνας Πριμηκυρίου

ΒΙΒΛΙΟ
ΟΙ ΈΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Απόστολος Φωτιάδης | Εκδόσεις Ποταµός | σελ.: 196 | τιµή: 12€
 
 
Ενώ κάθε µεγάλη τραγωδία µε πρόσφυγες και µετανάστες στη Μεσόγειο γίνεται αφορµή για καινούρια εξώφυλλα στις εφηµερίδες και νέες συζητήσεις στα τηλεπαράθυρα, σπάνια αποτελεί θέµα συζήτησης η κοινή ευρωπαϊκή µεταναστευτική πολιτική, την οποία έχει υιοθετήσει και η Ελλάδα.
Το παρασκήνιο γύρω από το σχηµατισµό της ευρωπαϊκής µεταναστευτικής πολιτικής είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει και αναλύει η έρευνα του δηµοσιογράφου Αποστόλη Φωτιάδη.
Αυτή περιγράφει πώς εταιρείες λόµπι, σχεδιαστές µη επανδρωµένων αεροσκαφών, εταιρείες της αµυντικής βιοµηχανίας, τεχνοκράτες και επίτροποι της Κοµισιόν, µε αδρή χρηµατοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια, έχουν ως στόχο «τον έλεγχο των συνόρων», που καταλήγει στη στρατιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών συνόρων και στο κλείσιµό τους ακόµα και για νοµίµως αιτούντες άσυλο. Το κρισιµότερο, όµως, είναι πως υπάρχει ένα κενό ελέγχου των διάφορων διορισµένων τεχνοκρατών της ΕΕ, αλλά και της Frontex, της υπηρεσίας που έχει δηµιουργηθεί για το συντονισµό µεταξύ των κρατών της συνοριακής ασφάλειας, και η οποία, ενώ δίνει εντολές στις εθνικές συνοριακές αρχές, δεν ελέγχεται σε περίπτωση µιας λανθασµένης απόφασης.
Ενδεικτικό του πώς µια ολόκληρη βιοµηχανία έχει στηθεί είναι πως ο έλεγχος των συνόρων περιλαµβάνει αναγνωριστικές πτήσεις, πτήσεις µε µη επανδρωµένα αεροσκάφη, αλλά και υπεράκτιους αισθητήρες για τον εντοπισµό των πλοιαρίων που µεταφέρουν πρόσφυγες και µετανάστες στην ΕΕ µέσω δορυφόρων. Το κόστος της δηµιουργίας της υποδοµής του συστήµατος παρακολούθησης που έχει εγκριθεί για τα επόµενα επτά χρόνια ανέρχεται στα 240 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι µπορεί να φτάσει και τα 340 εκατοµµύρια.
Στα συµπεράσµατά του, ο Φωτιάδης µιλάει για µια αντίφαση στην οποία οι ευρωπαϊκές κοινωνίες καλούνται να συµβιβαστούν σήµερα µε τις πολιτικές προτεραιότητες υπερεθνικών τεχνοκρατών στελεχών και επιτρόπων µη εκλεγµένων, που ίσως δεν θα λογοδοτήσουν ποτέ για την αποτυχία τους. 
της Νικολίας Αποστόλου
 
ΜΟΥΣΙΚΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 
 
 
 
Μετά την κυκλοφορία του νέου cd album «Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου», που είναι µια ακόµα ξεχωριστή δουλειά του, συνεχίζει τις συναυλίες του ανά την Ελλάδα, ξεκινώντας από το Θέατρο Βράχων την Τετάρτη 3 Ιουνίου. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι µόνιµοι –τα τελευταία χρόνια– συνεργάτες του θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι να προσφέρουν απόλαυση και στοχασµό, παίζοντας και τραγουδώντας για τα απλά και τα περίπλοκα µε οδηγό την παράδοση από τη µια και τον µαγικό ρεαλισµό από την άλλη.
Μαζί του θα είναι οι Ματούλα Ζαµάνη: τραγούδι, Δηµήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, λαούτο και φωνή, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τροµπέτα, φλικόρνο, Σωτήρης Ντούβας: τύµπανα, Κώστας Παντέλης: ηλεκτρική κιθάρα, Κωστής Χριστοδούλου: πλήκτρα, Αντώνης Μαράτος: ηλεκτρικό µπάσο, Γιάννης Αντωνιάδης: κλαρίνο, Αλέξανδρος Κτιστάκης: κιθάρα, τραγούδι.
Η «σχεδία» είναι χορηγός επικοινωνίας.
Info: Τετάρτη 3 Ιουνίου. Φεστιβάλ στη σκιά των βράχων – Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Βύρωνας. 21.00. Τιµές εισιτηρίων 10€ προπώληση, 12€  ταµείο.
 
ΓΙΟΡΤΗ ΕΥ ΖΗΝ
 
Πρόκειται για τη µεγαλύτερη γιορτή ζωής, η οποία πραγµατοποιείται στο όνοµα του Ευ Ζην την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 (Παγκόσµια Ηµέρα Επιζώντων Καρκίνου) στο Κωπηλατοδρόµιο Σχινιά από την οµάδα Surfers for Life και µε σύνθηµα «Είµαι νικητής» (#eimainikitis)!
Το 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην, συνεχίζοντας την ιστορία των δύο προηγούµενων διοργανώσεων, περιλαµβάνει και φέτος πλούσιο πρόγραµµα δράσεων, που αποτελεί µια καλή ευκαιρία ψυχικής και σωµατικής τόνωσης για όλους, µικρούς και µεγάλους. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των διοργανωτών, η ανταπόκριση του κοινού είναι τόσο µεγάλη, που οι συµµετοχές αναµένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, αριθµό-ρεκόρ που σηµειώθηκε πέρσι.
 
Σηµειώνεται ότι η συµµετοχή στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν, µε εξαίρεση να αποτελούν οι συµµετοχές στα αθλήµατα, που πραγµατοποιούνται µε συµβολικό κόστος. Τα έσοδα του Φεστιβάλ διατίθενται από τους Surfers for Life απευθείας σε επιλεγµένες ΜΚΟ.
Το πρόγραµµα του 3ου Φεστιβάλ Ευ Ζην περιλαµβάνει: Αγώνες αθληµάτων, εθελοντική αιµοδοσία, οµιλίες για το Ευ Ζην, εναλλακτικές και συµπληρωµατικές θεραπείες, γεύµατα ευεξίας, εξετάσεις υγείας, έκθεση µε διάθεση περιπτέρων, παιδικές δραστηριότητες, συναυλίες.
 
Info: Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, Ολυµπιακό Κωπηλατοδρόµιο Σχινιά. Περισσότερες πληροφορίες: www.wellbeingfestival.gr.
 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ OFF-OFF ATHENS 2015
 
 
Για έβδοµη χρονιά, το Επί Κολωνώ διοργανώνει και φέτος το φεστιβάλ Off-Off Athens 2015. 
Η φυσιογνωµία του θεατρικού αυτού φεστιβάλ παραµένει πλουραλιστική, όπως έχει ήδη καθιερωθεί, και η πρόθεσή να µη θέτει καλλιτεχνικά κριτήρια επιλογής παραµένει σταθερή.
 
Οι οµάδες που θα συµµετάσχουν έχουν την ευκαιρία να πειραµατιστούν ελεύθερα σε έναν καλλιτεχνικό «τόπο» –στην περίµετρο της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής–, µε µόνο στόχο να ανθίσει η δηµιουργική έκφραση. 
 
Στο πλαίσιο του Off-Off Athens, o χώρος, µαζί µε τεχνική υποστήριξη, παρέχεται δωρεάν στους συµµετέχοντες, µε τη διάθεση να σταθεί αλληλέγγυος στις νέες οµάδες που αναζητούν τόπο και τρόπο έκφρασης. 
 
Σε κάθε βραδιά, θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις δύο διαφορετικών οµάδων, ενώ η κάθε οµάδα θα πραγµατοποιήσει δύο παραστάσεις σε δύο συνεχόµενες µέρες.
 
Info: Θέατρο Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορµαν 94, Κολωνός, Αθήνα (Στάση Μεταξουργείο). 
Τηλ.: 210 5138067. 
Από 26 Μαΐου έως 28 Ιουνίου. Καθηµερινά στις 20:45 για την πρώτη παράσταση και στις 22:00 για τη δεύτερη παράσταση. 
Aναλυτικό πρόγραµµα: www.epikolono.gr.
 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ DUB FX 
 
 
Ο Dub Fx επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο special live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 10 και 11 Ιουνίου 2015 αντίστοιχα.
Οι εµφανίσεις του Dub Fx δεν θα είναι απλές συναυλίες. Θα είναι δύο µεγάλες γιορτές της µουσικής, στις οποίες τον κορυφαίο µουσικό και περφόρµερ θα συνδράµουν εκλεκτοί καλλιτέχνες και συγκροτήµατα της dub ελληνικής σκηνής.
 
Η λατρεία του ελληνικού κοινού για τον Dub Fx (κατά κόσµον Benjamin Stanford) έχει αποδειχθεί επανειληµµένα. Ο Dub Fx είναι µια εκπληκτική περίπτωση µουσικού/περφόρµερ, που έχει έναν εντελώς προσωπικό τρόπο να επικοινωνεί την απίθανη δηµιουργικότητά του µε το κοινό.
 
Ο αυστραλός καλλιτέχνης µετακόµισε πριν από λίγα χρόνια στην Ευρώπη, την οποία άρχισε να οργώνει για να παρουσιάσει στις πλατείες το ταλέντο του, που περιλαµβάνει τραγούδι και beatboxing πάνω σε λούπες που δηµιουργεί εκείνη τη στιγµή. Συνδυάζοντας hiphop, drum & bass, reggae και άλλα µουσικά είδη, το αποτέλεσµα ήταν τόσο πρωτότυπο και καλό, ώστε γρήγορα έγινε ένας από τους διασηµότερους καλλιτέχνες δρόµου του πλανήτη.
 
Μετά το τέλος των εµφανίσεων του Dub FX θα ακολουθήσει after party και στις δύο πόλεις µε ελεύθερη είσοδο και Dj Set.
Info: Τετάρτη 10 Iουνίου 2015.  Vox, Ιερά οδός 16, Αθήνα. Τηλ.: 2109636845. 
Τιµές εισιτηρίων: Προπώληση: 20 ευρώ, Ταµείο: 23 ευρώ.
 
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
 
 
Η έκθεση φωτογραφίας µε τίτλο «Στ’ ακροθαλάσσια του Πρωτέα» της Σέλµα Ανσίρα, συνοδευόµενη από ένα ποίηµα του Φρανσίσκο Σεγκόβια, παρουσιάζεται στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, και περιλαµβάνει 30 έγχρωµες φωτογραφίες της ανατολικής Μεσογείου, διαφόρων µεγεθών.
 
Οι φωτογραφίες αποτελούν µέρος µιας µεγαλύτερης έκθεσης, µε τον τίτλο «Το νερό και τα όνειρα», όπου η Σέλµα Ανσίρα συλλαµβάνει κάτι που του µατιού του διαφεύγει: τον απτό, σχεδόν ζωγραφικό, αφηρηµένο και συγκεκριµένο χαρακτήρα του νερού, την ιδιότητά του να κινείται και ταυτοχρόνως να µένει ακίνητο, και παράλληλα την ονειρική του διάσταση.
 
Οι στίχοι που συνοδεύουν τις φωτογραφίες της είναι τµήµα ενός πολύ µεγάλου ποιήµατος και γράφτηκαν όλοι µε έµπνευση τις φωτογραφίες αυτές.
 
Αυτή η έκθεση είναι το, σχεδόν αναπόφευκτο, αποτέλεσµα πολλών ετών συνεργασίας της Σέλµα Ανσίρα και του Φρανσίσκο Σεγκόβια στη µετάφραση και την έκδοση νεοελληνικής ποίησης. Καρποί αυτής της συνεργασίας είναι τα βιβλία: «Μυθιστόρηµα», ποιητικά άπαντα του Γιώργου Σεφέρη, µε δικό τους πρόλογο, µετάφραση και σηµειώσεις («Galaxia Gutenberg», Βαρκελώνη, 2012) και «Κύπρος», µια ανθολογία ποιηµάτων, επιστολών, ηµερολογίων και φωτογραφιών του ίδιου του Σεφέρη, πάλι σε δική τους επιµέλεια, µετάφραση και σηµειώσεις («Conaculta», Μεξικό, 2012).
 
Ο γραφίστας Χουάν Πάσκοε αποτελεί σηµείο αναφοράς τριών γενεών Μεξικανών.
Info: Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Αθήνα. Διάρκεια: έως 29 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.:10.00-21.00. Σάβ.: 10.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
«Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ» (TOMORROWLAND) 
Φαντασίας | Σκηνοθεσία: Μπραντ Μπερντ | 
Πρωταγωνιστούν: Τζόρτζ Κλούνεϊ, Μπριτ Ρό-µπερτσον. Από 28 Μαΐου στους κινηµατογράφους
 
 
Ένα κορίτσι από τη  Φλόριντα, το οποίο ονειρεύεται το µέλλον βλέποντας να αποσυναρµολογούνται οι πλατφόρµες εκτόξευσης στο Κέιπ Κανάβεραλ. Μια µέρα, ενώ εξερευνάει και µπλέκει σε µια µικρή περιπέτεια, ανακαλύπτει µια µυστηριώδη καρφίτσα. Αγγίζοντάς την, της αποκαλύπτεται το όραµα ενός κόσµου όχι διαφορετικού, αλλά καλύτερου. Έτσι ξεκινάει η αναζήτησή της για την «Tomorrowland».
To clip, αισθητικά, παραπέµπει στις λιγότερο ψυχεδελικές στιγµές του «Fantasia» και µας εξηγεί ότι η µυθική Tomorrowland είναι αποτέλεσµα επιστηµονικών προσπαθειών δεκαετιών, που ξεκίνησαν από το κοινό όραµα των Jules Verne, Thomas Edison, Nikola Tesla και Gustave Eiffel για έναν κόσµο απελευθερωµένο από πολέµους και εταιρική απληστία.
 
 
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑ» 
Του Αλεξάντρ Ν. Οστρόφσκι | 
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ζαλµάς | Σάτιρα
 
 
Στο «Ηµερολόγιο ενός απατεώνα», ο νεαρός Γκλούµοφ χρησιµοποιεί όλα τα µέσα για να εξελιχθεί στους κόλπους της ρωσικής αστικής κοινωνίας, µε τελικό στόχο έναν πλούσιο γάµο. Το θράσος του τον ωθεί να κρατά ηµερολόγιο για τα κατορθώµατά του, τις σκέψεις του για τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν. Κάποια στιγµή, αποκαλύπτεται το σκηνικό και οι διαπλοκές του, αλλά είναι τόσο βαθιές, ώστε να είναι αρκετές για να τον αθωώσουν.
 
Η αποκάλυψη του απατεώνα αναδεικνύεται σε θρίαµβό του. Εκεί που εκείνος τους έψαχνε όλους, η εµφάνιση του ηµερολογίου και η δηµοσίευσή του κάνει όλους τους άλλους να τον ψάχνουν και, ταυτόχρονα, να αναγνωρίσουν πόσο έξυπνος και απαραίτητος είναι για να βρίσκεται στους κύκλους τους.
 
Info: Θεατρική Οµάδα της ΟΤΟΕ, Θέατρο «Προσκήνιο», Καπνοκοπτηρίου 8 & Στουρνάρη, Πολυτεχνείο, Εξάρχεια. Τηλ.: 2108211855. Παραστάσεις Σάβ- Κυρ. 13-14 Ιουνίου, Τρίτη-Κυριακή έως 28/6.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ