Shedia

EN GR

01/06/2015

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Γκίνες, φις εν τσιπς και Καρλότα βασιλιά 
 
Με παραδοσιακούς χορούς και χαρακίρια, η γέννηση του πριγκιπικού βρέφους πανηγυρίστηκε σε όλες τις χώρες της υφηλίου. 
 
Σκίτσο του Δημήτρη Κορδαλή
 
Παγκόσµια συγκίνηση έχει προκαλέσει η γέννηση του δεύτερου µωρού του πρίγκιπα Ουίλιαµ και της Κέιτ Γουίντλετον. Την ηµέρα της γέννησης, χιλιάδες βρετανοί πολίτες πανηγύρισαν το ευτυχές γεγονός πλέκοντας ζιπούνια και καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες τσάι, χωρίς, ευτυχώς, να σηµειωθούν σοβαρότερα επεισόδια. Σε µια µόνο περίπτωση, έφιπποι βρετανοί αστυνοµικοί χρειάστηκε να επέµβουν για να αποµακρύνουν µια χορωδία από γιαγιάδες που προσπάθησε να πλησιάσει τα ανάκτορα του Μπάκιγχαµ και να επιδώσει χειροποίητα κουλουράκια. Τέτοια έξαρση χαράς είχε να επικρατήσει στο Λονδίνο από το 1546, όταν ο Βασιλιάς Ερρίκος ο Η’ αποκεφάλισε τη δεύτερη σύζυγό του Άννα, Μαρκησία του Πέµπροκ. Η γέννηση χαιρετήθηκε µε 51 κανονιοβολισµούς, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας δραγόνος της ανακτορικής φρουράς στραµπούληξε το γούνινο καπέλο του, ενώ οι δούκες του Γκράφτον και του Ρίτσµοντ σταµάτησαν για 24 ώρες τη βίαιη εκδίωξη κολίγων από τα κτήµατά τους, την οποία έχουν ξεκινήσει από το 1794.    
 
Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν το κλίµα, µιλώντας µε εκατοντάδες απλούς πολίτες, οι οποίοι είχαν ζωγραφίσει βρετανικές σηµαίες στη µούρη τους ή τις φόραγαν επάνω τους µε κάθε δυνατό τρόπο, προκειµένου να εκφράσουν τον αχαλίνωτο πατριωτικό τους ενθουσιασµό για το ιστορικό αυτό γεγονός. Οι εικόνες αυτές έκαναν το γύρο του κόσµου, ο οποίος αντιµετωπίζει γενικά µε συµπάθεια και κατανόηση τέτοιου είδους γραφικές εκδηλώσεις, εκτός αν προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, οπότε ζητάει τον ανηλεή βοµβαρδισµό της.  
 
Η γέννηση του πριγκιπικού βρέφους πανηγυρίστηκε και σε όλες τις χώρες της υφηλίου. Στην Ιαπωνία, τέσσερις πολίτες έκαναν χαρακίρι προς τιµήν του αυτοκράτορα Χιροχίτο, που πέθανε το 1989, ενώ στις φαβέλες του Σάο Πάολο το γεγονός τιµήθηκε µε αυτοσχέδιο πρωτάθληµα αλουµινόσφαιρου, που είναι σαν το ποδόσφαιρο αλλά παίζεται µε κουτάκι αναψυκτικού αντί για µπάλα. Η ισοτιµία ευρώ-δολαρίου βελτιώθηκε επί το συµπαθητικότερο, ένας αιµατηρός εµφύλιος που διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια στο Σουδάν γύρω από ένα πηγάδι µε πόσιµο νερό παρουσίασε ορατά σηµάδια αποκλιµάκωσης και ο αριθµός των άµαχων νεκρών από τους βοµβαρδισµούς που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεµένη επιβραδύνθηκε αξιοσηµείωτα ως προς την αυξητική του τάση.     
 
Το όνοµα του µωρού θα έχει το όνοµα Αυτής Βασιλική Υψηλότης Πριγκίπισσα Καρλόττα Ελισάβετ Νταϊάνα του Κέιµπριτζ, προς τιµήν της γιαγιάς της, που ονοµαζόταν Νταϊάνα, της προγιαγιάς της, που ονοµάζεται Ελισάβετ, του παππού της, που ονοµάζεται Αυτού Βασιλική Υψηλότης και του Κέιµπριτζ, που ονοµάζεται Κέιµπριτζ.  Καρλόττα θα ονοµάζεται προς τιµήν του βασιλέως του Βελγίου Λεοπόλδου του Σαξ Κοβούργου και Σααλφέλντ, για λόγους που δεν είναι κοµψό να αναλυθούν στο παρόν σηµείωµα.  Από τα υποκοριστικά, επικρατέστερο είναι το Λότι από το Υψηλότης, Βάσω από το Βασιλική, Μπριτζούλα από το Κειµπριτζούλα  και Νταελίκα από τα αρχικά των ονοµάτων Νταϊάνα, Ελισάβετ και Καρλόττα.
 
Η Αυτής Βασιλική Υψηλότης Πριγκίπισσα Καρλόττα Ελισάβετ Νταϊάνα του Κέιµπριτζ είναι τέταρτη στη σειρά διαδοχής του Βρετανικού Θρόνου, εφτά ολόκληρες θέσεις µπροστά από τη θεία της, πριγκίπισσα Αλίκη Ελισάβετ Μαίρη Μαουνµπάντεν Ουίνδσορ, που είναι κόρη του αδερφού του παππού της, πρίγκιπα Εδουάρδου του Έσσεξ, αλλά η οποία φέτος παρουσιάζει σοβαρή αγωνιστική κάµψη. Ανάµεσά τους, αλλά πολύ µακριά από τον τίτλο, βρίσκεται η έβδοµη στη σειρά διαδοχής πριγκίπισσα Βεατρίκη Ελισάβετ Μαίρη της Υόρκης, ιδιαίτερα υπολογίσιµη στα εντός έδρας παιχνίδια και η οποία έγινε γνωστή παγκοσµίως για το ηλίθιο καπέλο που φόρεσε στο γάµο της Λαίδης Μελίσα Τζέιν Πέρσι του Νορθάµπερλαντ µε τον Τόµας φον Στροµπένζι, επίσηµο κολλητό του Πρίγκιπος Ουίλιαµ στο λύκειο.  
 
Η πρώτη µεταχειρισµένη πάνα του µωρού θα δηµοπρατηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς  στο Σόθµπις, ευθύς µόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες συντήρησης από οµάδα ειδικευµένων τεχνικών.  
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ