Shedia

EN GR

01/06/2015

Φθηνός σκούφος της Κορίνας Πριμηκυρίου

Σούζες στην κουζίνα

Θα µπορούσε να είναι ποδηλατάδικο, αλλά το «σαραντατρίο» είναι ένα ξεχωριστό εστιατόριο.

της Κορίνας Πριµηκυρίου


Eπιτέλους, ο καιρός έφτιαξε και ευνοεί τις βόλτες µε το ποδήλατο και τις αυλές που ευτυχώς σ’ αυτήν την τσιµεντένια πόλη υπάρχουν ακόµη αρκετές. Μια τέτοια αυλή διαλέξαµε να πάµε και εµείς ένα σούρουπο Σαββάτου. Στον Νέο Κόσµο, στη Φραντζή, υπάρχει ένας αριθµός, το σαραντατρίο.

Οι είσοδοί του δύο, µία από τη στοά και η κανονική του µαγαζιού. Εµείς µπήκαµε από τη στοά. Αυτή είδαµε πρώτη. Κατά την είσοδό µας, µας έκανε εντύπωση ότι έχει πάρκινγκ για ποδήλατα το οποίο, µάλιστα, ήταν γεµάτο. Προχωρώντας, συνειδητοποιήσαµε ότι η είσοδος ήταν µόνο η αρχή. Το ποδήλατο εδώ έχει την τιµητική του, στους τοίχους ζωγραφισµένο ή ακόµα και εξαρτήµατά του τοιχοκολληµένα, κάποια φώτα που σε οδηγούν στο εσωτερικό και αργότερα στην αυλή σαν σε παλιό σοκάκι. Η πολυχρωµία, ο χώρος και η διακόσµηση µας έφτιαξαν τη διάθεση. 

Η αυλή του επίσης όµορφη, µε το ποδήλατο να συνεχίζει να κυριαρχεί. Ποδήλατο τραπεζάκι, ποδήλατο φωτιστικό, ποδήλατα παντού. Όπως µας είπε αργότερα ο Παναγιώτης, ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες που γνωρίσαµε, θα µπορούσε να είναι και «cycle restaurant». Δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα ποδηλατάδικο. Έτσι εξηγούνται τα τόσα ποδήλατα στην είσοδο, κάποια ήταν των πελατών και κάποια προς επισκευή.

Η κοπέλα που µας έφερε το νεράκι και τον κατάλογο άφησε πάνω στο τραπέζι ένα όµορφο σουπλά που µας έλεγε «καλώς ορίσατε».

Στον κατάλογο, όπως συµβαίνει και µε τα βιβλία, αναγράφεται ο αριθµός έκδοσης. Μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας έχει φτάσει την έβδοµη, και απ’ ότι πληροφορηθήκαµε βρίσκονται στο στάδιο της όγδοης έκδοσης.

Η πείνα µας –πράγµα σπάνιο για τα δεδοµένα µας– δεν ήταν µεγάλη, και έτσι αρκεστήκαµε σ’ ένα κυρίως πιάτο (το πιο ακριβό του καταλόγου), που ήταν γαρίδες κριθαράκι και παντζαροσαλάτα µε σος γιαουρτιού, νοστιµότατα και µε γκουρµέ εµφάνιση. Γι’ αυτά πληρώσαµε ακριβώς 12 ευρώ.

Όπως το συνηθίζουµε, µετά το απολαυστικό µας γεύµα, αναζητήσαµε τους ανθρώπους του «σαραντατρίο», που είναι τρίο. Ο Νίκος, ο Σπύρος και ο Παναγιώτης, οι δύο µε προϊστορία στο χώρο της εστίασης και ο τρίτος γραφίστας είναι τρεις άνθρωποι γύρω στα 40 τους χρόνια.

Δύο χρόνια µαγαζί, τι κάνατε πριν, πώς αποφασίσατε ν’ ανοίξετε εστιατόριο σε αυτή την ηλικία και γιατί επιλέξατε αυτή τη γειτονιά; Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή, αλλά ο Παναγιώτης ήταν απτόητος.

Πριν, από δύο χρόνια ήταν τρεις φίλοι άνεργοι και µε χρωστούµενα που ένωσαν τις αγωνίες τους µέσα στην κρίση και αποφάσισαν να φτιάξουν µαγαζί. Η δουλειά δεν
ήταν ο φόβος τους, αλλά, µαθηµένοι ως υπάλληλοι µε άλλου τύπου –για να µην πούµε λιγότερες– σκοτούρες, το άγχος τους ήταν η διαχείριση και τα τρεξίµατα στις δηµόσιες υπηρεσίες. Μέχρι και χαρτί από την αρχαιολογική υπηρεσία τους ζητήθηκε. Με το χρόνο, τα διαχειρίζονται όλα µια χαρά, αλλά πάντα προκύπτουν νέα προβλήµατα και προκλήσεις. Πού να είχαν φανταστεί, για παράδειγµα, ότι επειδή έχουν µάγειρα Αφρικανό, πελάτες θα τους «συµβούλευαν» να τον διώξουν γιατί µπορεί η παρουσία του να «δηµιουργήσει προβλήµατα». Έπεσαν στα βαθιά και κολυµπάνε. Πώς αλλιώς; «Καµιά δουλειά δεν είναι εύκολη. Αν ήταν, θα την έλεγαν γαλακτοµπούρεκο», µας λέει ο Παναγιώτης.

«Και βέβαια έχει πέσει πολλή προσωπική δουλειά και πολύ µεράκι, κάναµε µεροκάµατα και τα χρήµατα έµπαιναν στο µαγαζί. Η περιοχή επιλέχθηκε µε γνώµονα τα χαµηλότερα πάγια και ότι θέλαµε να λειτουργεί τριακόσιες εξηνταπέντε µέρες το χρόνο. Ψάχνοντας, βρήκαµε αυτόν το χώρο, µας άρεσε και να το µαγαζί!» Τόσο απλά.

Είστε ευχαριστηµένοι; «Από τη στιγµή που δεν χρωστάµε και βγάζουµε ένα µεροκάµατο, είµαστε καλά. Σίγουρα, όµως, έχουµε περάσει και καλύτερα», λέει ο Παναγιώτης χωρίς να χάνει το χαµόγελό του.

Είπαµε και άλλα πολλά, που ως γνωστό πια, δεν χωρούν στις εξακόσιες λέξεις της σελίδας. Ήταν ωραίο εκείνο το δροσερό βραδάκι στο «Σαραντατρίο», που οι γεύσεις δεν επέτρεπαν στον ουρανίσκο να πάρει ανάσα. Θα ξαναπάµε για τον δεύτερο γύρο.            n

*«Σαραντατρίο», Αµβρόσιου Φραντζή 43, Νέος Κόσµος. 213 0263347. Δευτ.-Παρ. 17:00-01:00, Σαβ. 13.00-1.00, Κυρ. 13.00-20.00.


ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ