Shedia

EN GR

31/07/2013

«Οι µισοί υπουργοί δεν κάνουν ούτε γι' αντιδήµαρχοι». Συνέντευξη του Δηµάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου στη Μαρία Ψαρά

Ο δήµαρχος Πειραιά υπερασπίζεται µε πάθος τον πρωθυπουργό, αλλά στέκεται σκληρά απέναντι στο (µισό τουλάχιστον) υπουργικό συµβούλιο.
 
Συνέντευξη του Βασίλη Μιχαλολιάκου στη Μαρία Ψαρά
 
Αν και προέρχεται από την κεντρική πολιτική σκηνή, φαίνεται ότι στη θέση του δηµάρχου Πειραιά νιώθει… σαν στο σπίτι του. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν έχει µετανιώσει που αφιέρωσε τα τελευταία δυόµισι χρόνια της ζωής του στη δεύτερη πατρίδα του (µετά τα άγια χώµατα της Μάνης) και κάνει ό,τι µπορεί για να µετατρέψει τον Πειραιά σε µια πόλη καθαρή, όµορφη και σύγχρονη. 
 
Η απόσταση που του δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση τον κάνει να εκφράζεται ελεύθερα για τη σηµερινή πολιτική συγκυρία. «Ο Σαµαράς είναι τιµονιέρης, αλλά δεν έχει βρει πλήρωµα», µας είπε, για να συµπληρώσει ότι «τους µισούς υπουργούς δεν θα τους έκανε ούτε αντιδηµάρχους!». 
 
Η «σχεδία» συνεχίζει τη γνωριµία µε τους δηµάρχους των πόλεων στις οποίες… κυκλοφορούν οι πωλητές της. Στη συνέντευξη που µας παραχώρησε, ο δήµαρχος Πειραιά υποστηρίζει µε πάθος τη θεωρία των δύο άκρων και δίνει τη δική του ερµηνεία για το τι ωθεί την κοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
 
 
Κλείνετε σε λίγους µήνες τρία χρόνια δηµαρχίας. Ποιος είναι ο δικός σας πρώτος απολογισµός;
 
Είµαι πολύ περήφανος γιατί φτιάξαµε από την πρώτη στιγµή µια αυθεντική συµµαχία, η Δηµοτική αρχή, οι εργαζόµενοι και οι δηµότες. Υλοποιούµε το οραµατικό µας πρόγραµµα µε συνέπεια. Είχαµε πει ότι θα ξεβροµίσουµε τον Πειραιά από ό,τι τον ρυπαίνει, κυριολεκτικά και µεταφορικά. Οι µνήµες του λαού είναι νωπές από τον Πειραιά που αναλάβαµε: δεν έβλεπες κάδους, γιατί επικαλύπτονταν από βουνά σκουπιδιών. Σήµερα, έχουµε µία από τις πιο καθαρές πόλεις στην Ελλάδα. Το θέµα το παρακολουθώ ο ίδιος από πολύ κοντά… 
 
Επίσης, ένα πρόβληµα που είχε ο Πειραιάς ήταν ότι ο ΟΚΑΝΑ είχε εγκατασταθεί στο κέντρο της ναυτιλίας και του εµπορίου. Δεσµεύτηκα να αποµακρυνθεί από εκεί και να εγκατασταθεί εκεί όπου έπρεπε να είναι από την πρώτη στιγµή, στα νοσοκοµεία. Τρίτον, υποσχέθηκα να έχουµε κοινωνική πολιτική που να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των κατοίκων του Δήµου µας. Να µην υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπός µας που δεν σιτίζεται επαρκώς, που δεν κοιµάται αξιοπρεπώς, που του λείπουν γιατροί και φάρµακα. Ενεργοποιώντας την κοινωνία πολιτών, αυτό έγινε. Κι όχι µόνο το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, αλλά όλο το χρόνο. Μας βοηθούν ο Ιατρικός και Φαρµακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ίδρυµα Λασκαρίδη, εταιρίες, και πολλοί ανώνυµοι και επώνυµοι. Επίσης, κατακτήσαµε να µην µειωθούν οι υπηρεσίες παροχής αγάπης στα παιδιά τρίτης ηλικίας, τους ηλικιωµένους. 
 
Ποιο ήταν το µεγαλύτερο πρόβληµα που συναντήσατε;
 
Αναµφισβήτητα το οικονοµικό. Και µαζί έλειπε η φλόγα και η αισιοδοξία, η ελπίδα. Ο Πειραιάς είχε διολισθήσει στην ηττοπάθεια και τη µοιρολατρία. Ήταν το πρώτο που αλλάξαµε. Καταλύτης ήταν η καθαριότητα της πόλης. Ο Πειραιάς ήταν εγκαταλελειµµένος. Ήθελε ολόκληρος αστική ανάπλαση. Αναπλάσαµε όλες τις παιδικές χαρές, φτιάξαµε και 15 καινούριες. 
 
 
Πώς το κάνατε αυτό;
 
Ενεργοποιήσαµε το µεγάλο κεφάλαιο που είναι οι εργαζόµενοι. Οι εργαζόµενοι θέλουν την έµπνευση και την παρουσία, θέλουν την αγάπη και την αυστηρότητα. Υποκλίνοµαι µε σεβασµό και αγάπη στον εργάτη καθαριότητας. Κάνει σκληρή δουλειά, τόσο πολύτιµη για την αισθητική, τον πολιτισµό και την υγεία µας. Άρα, θέλει την αγάπη µας και δικαιοσύνη. Όχι να βλέπει 10 συναδέλφους του να κάθονται επειδή είναι φίλοι του δηµάρχου. Καταργήθηκε λοιπόν εντελώς η έννοια του αργόσχολου «επειδή είναι ηµέτερος». Το κόµµα το δικό µου είναι ο Πειραιάς. 
 
Το καλύτερο θέατρο!
 
Ποια είναι τα επόµενά σας σχέδια;
 
Τα καλύτερα έρχονται. Στις 21 Σεπτεµβρίου θα λειτουργήσει ξανά το Δηµοτικό Θέατρο. Δεν φιλοδοξούµε να είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας ή της Ευρώπης, αλλά το καλύτερο της Ευρώπης. Θα το εµπιστευτούµε στους ανθρώπους του πολιτισµού. Εγώ είµαι άνθρωπος της πολιτικής. Γι’ αυτό, θα αναλάβει ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Φιλοδοξούµε να έχει τους καλύτερους, να το συνδέσουµε µε την κρουαζιέρα και µε το Εθνικό Θέατρο. Σκεφτείτε, το 1885 ο πειραϊκός λαός, µε µόλις µισό αιώνα ελεύθερου κράτους, έχτισε ένα τέτοιο θέατρο. Σήµερα, σηµατοδοτεί τον Πειραιά που θέλουµε ξανά: της ευηµερίας και του πολιτισµού, της επιχειρηµατικότητας, του εµπορίου, της ναυτοσύνης, των ανθρώπων που αγαπούν την πόλη και δεν είναι κρατικοδίαιτοι. 
 
Αναπλάθεται όλος ο Πειραιάς µε την ένταξη στο ΕΣΠΑ, από τον Άγιο Διονύσιο µέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Γιατί ο τουρίστας της κρουαζιέρας, όταν επισκέπτεται τον Πειραιά, έρχεται στην Ελλάδα. Το οδόστρωµα και τα πεζοδρόµια, οι εξωτερικές όψεις κτιρίων, όλα θα αναπλαστούν. Την Παλαιά Τρούµπα που είναι κοντά στα κρουαζιερόπλοια θέλουµε να τη χωροθετήσουµε ως τόπο διασκέδασης, ψυχαγωγίας και τουριστικών καταστηµάτων. Είναι πολλά που πρέπει ακόµη να γίνουν και θα τα κάνουµε.
 
 
Με τα έργα υποδοµών τι γίνεται;
 
Ήταν για εµάς µεγάλο στοίχηµα να πάρουµε από το Δηµόσιο τις εκτάσεις που διαθέτει στα διοικητικά όρια του Δήµου Πειραιά. Στην πιο δύσκολη περίοδο, πήραµε τον σιδηροδροµικό σταθµό του Αγίου Διονυσίου, αυτό το πανέµορφο κτίριο µε τον περιβάλλοντα χώρο και τις σιδηροδροµικές γραµµές ώς τη Λεύκα και θα φτιάξουµε δύο χιλιόµετρα πεζόδροµο και ποδηλατόδροµο. Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και σε ενάµιση χρόνο από σήµερα θα είναι έτοιµο. Πήραµε τον βρεφονηπιακό σταθµό του ΗΣΑΠ, άλλα 5 στρέµµατα. Με εντολή του πρωθυπουργού και συναντήσεις, µε επιχειρήµατα πειθούς, µας παραχωρήθηκε η περιοχή από το ΣΕΦ µέχρι το Μικρολίµανο. Εκεί θα γίνει ο µεγαλύτερος και καλύτερος παιχνιδότοπος της Αττικής. Αυτό το έργο είναι υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ. 
 
Επιπλέον, όραµά µας είναι να φτιάξουµε έναν υπόγειο δρόµο που θα συνδέει το ΣΕΦ µε το λιµάνι. Όσο κι αν φαινόταν ακατόρθωτο στους χαλεπούς καιρούς όπου οι αποδοχές των Ελλήνων έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο και οι άνεργοι πλησιάζουν τα δύο εκατοµµύρια, το αρµόδιο υπουργείο κάνει τη µελέτη για να ενταχτεί κι αυτό στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Τέλος, το λιµάνι µας, η τιµή και το καµάρι µας, λειτουργεί σαν πόλη µέσα την πόλη, χωρίς ανταποδοτικά τέλη. Διεκδικούµε µετοχές, το 2% του τζίρου που πάει στον προϋπολογισµό του κράτους να έρχεται στο Δήµο, ενώ έχει δοθεί εντολή οι χώροι του ΟΛΠ που δεν αξιοποιούνται για λιµενικές δραστηριότητες να παραχωρηθούν στο Δήµο µας. 
 
Πολύ µεγάλη στόχευση ήταν επίσης όλα τα παιδιά των Πειραιωτών να απορροφηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθµούς του Δήµου. 
 
 
Με αυτό όµως, «κόψατε» πελατεία από τον δεύτερο εξάδελφό σας, τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής. Αλήθεια, ΧΑ υπάρχει στον Πειραιά;
 
Όσο το πολιτικό σύστηµα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της νέας γενιάς, οι άνθρωποι θα καταφεύγουν στην πιο ακραία απόρριψη του πολιτικού συστήµατος που είναι η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακριβώς το ίδιο ακραία κόµµατα και τα δύο. Δεν έχω καµία επιείκεια στις πολλές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που πολλές φορές ξεπερνούν και τη ΧΑ σε παραβατικότητα, εγκληµατικότητα, τροµοκράτηση.
 
Όµως, τα µέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασπάζονται τον ναζισµό…
 
Σηµασία δεν έχει πώς αυτοπροσδιορίζεται κανείς, αλλά πώς οι πράξεις του τον χαρακτηρίζουν. Η βία είναι βία. Η παραβατικότητα είναι παραβατικότητα. Υπάρχει δεξιά και αριστερή βία; Δεξιά κι αριστερή ανεργία;
 
Περιστατικά βίας κατά µεταναστών σηµειώνονται στον Πειραιά;
 
Ο Πειραιάς είναι µια πόλη µε βαθιές τις µνήµες της µετανάστευσης. Εµείς δεν διακρίνουµε τους ανθρώπους σε µαύρους, κόκκινους ή άσπρους.
 
Ούτε σε ελληνικής υπηκοότητας ή ξένους, ούτε σε ορθόδοξους ή µουσουλµάνους. Εγώ είµαι χριστιανός ορθόδοξος, κι εκκλησιάζοµαι µάλιστα, αλλά είµαι δήµαρχος για όλους τους πολίτες κι έχω ανοιχτή αγκαλιά αγάπης και υποστήριξης για όλους τους επισκέπτες της πόλης. Κι έχω και αγάπη να δώσω σε όλους εκείνους που ξεκινούν από τα πέρατα της γης για να βρουν όνειρο και ήλιο στη δική µας πατρίδα. Μπορεί να µην έχουν χαρτιά, αλλά δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι έµποροι των ψυχών τους… Δεν ισχύει το ίδιο για τους παραβατικούς. 
 
Το Μνηµόνιο έχει «χτυπήσει» το Δήµο Πειραιά; Αλήθεια, σας περισσεύουν εργαζόµενοι;
 
Όχι µόνο δεν µου περισσεύουν αλλά έχουµε και δραµατικές ελλείψεις. Οι εργάτες που έχουν κάνει όλο αυτό το θαύµα στο αστικό πράσινο είναι µόλις 18 και ο µικρότερος είναι 55 ετών. Έχουµε 97 δηµοτικούς αστυνοµικούς. Από αυτούς, µετά τις αποσπάσεις, έχουν µείνει 84. Σε αυτούς, κάποιες γυναίκες και –δόξα τω Θεώ– κάποιες µένουν έγκυες. 
 
Με αυτό θέλω να πω ότι η ενεργή δύναµη είναι µικρότερη. Καταφέραµε µε αυτή τη λειψή αστυνοµία να νικήσουµε το παραεµπόριο από την πρώτη εβδοµάδα ανάληψης των καθηκόντων µας. Κόψαµε τους οµφάλιους λώρους των συµφερόντων. Έχουµε 39 σχολικούς φύλακες. Έχω ανάγκη στο Δήµο από πολλαπλάσιους. Ελπίζω ότι αυτή η κινητικότητα θα ενεργοποιηθεί σωστά. 
 
Εκεί που εργαζόµενοι περισσεύουν να πάνε όπου υπάρχουν ελλείψεις. Αν αυτό είχε γίνει από το 2010, σήµερα δεν θα χρειαζόταν να απολυθεί κανείς. 
 
 
Είναι καλοκαίρι, ο Πειραιάς έχει µεγάλη κίνηση και πωλητές της «σχεδίας» βρίσκονται ήδη στους δρόµους του. Αλήθεια, ποια είναι η άποψή σας για το περιοδικό;
 
Κάθε εκδοτική προσπάθεια πρέπει να στηρίζεται, ειδικά αυτόν τον καιρό που η οικονοµική λαίλαπα που βιώνουµε έχει προκαλέσει βαρύ πλήγµα στην ενηµέρωση. Ειδικά δε όταν πρόκειται για µια πρωτότυπη ιδέα όπως η δική σας, που έρχεται ως αντίβαρο στην κρίση και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που αντιµετωπίζουν σοβαρές οικονοµικές δυσκολίες να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδηµα. Σας εύχοµαι καλή επιτυχία και καλή δύναµη. Είµαι πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.  
 
Πόλη της εσωτερικής µετανάστευσης
 
Κάνατε µια στροφή στην πολιτική σας καριέρα. Αφήσατε την κεντρική πολιτική σκηνή για να γίνετε δήµαρχος Πειραιά. Θετικός απολογισµός;
 
Ποτέ δεν ένιωθα ότι κάνω πολιτική καριέρα. Θέλω να παραµείνω δια βίου φορέας ιδεών. Να υπηρετώ τον αξιακό µου κώδικα, όπως τον βίωσα από τους άγιους γονείς µου, που ήταν αγρότες στην πέτρινη γη της Μάνης και έτσι όπως µου τον ενέπνευσαν και τον µπόλιασαν πολιτικά και ιδεολογικά ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραµανλής και ο αείµνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ. Να αγαπώ πολύ, µε πάθος την πατρίδα µου, την πόλη µου, το χωριό µου, τους ανθρώπους τους.
 
Αν σας ρωτούσα αυθόρµητα, ποια είναι η πατρίδα σας, ποια θα µου λέγατε;
 
Η Μάνη είναι η συνείδησή µου, η ψυχή µου και ο Πειραιάς δέχθηκε τους αγίους προγόνους µας. Ο Πειραιάς είναι η πόλη της εσωτερικής µετανάστευσης. Εδώ ήρθε η φτώχεια από όλη την Ελλάδα και από τις αλησµόνητες πατρίδες και φτιάξαµε τον νέο Πειραιά. Κάθε χρόνο διοργανώνουµε την µεγάλη γιορτή της πειραιώτικης αµφικτιονίας. Μαζευόµαστε όλοι οι Πειραιώτες, µαζί µε τις µνήµες της καταγωγής µας, γιορτάζουµε µε ήθη, έθιµα, πολιτισµό, τραγούδια, εδέσµατα και γινόµαστε όλοι ένα και σφυρηλατούµε την κοινωνική µας αλληλεγγύη και  συνοχή. Ξέρετε, ακόµη και σήµερα, στον Πειραιά υπάρχουν γειτονιές… Εποµένως, για µένα δεν υπάρχει σύγκρουση. Πατρίδα µου είναι και η Μάνη και ο Πειραιάς..
 
Ούτε για αντιδηµάρχους!
 
Από την απόσταση που σας έχει δώσει η Δηµαρχία, πώς βλέπετε τη δικοµµατική κυβέρνηση;
 
Η χώρα έχει βρει τον ηγέτη της και αυτό είναι το σηµαντικότερο στην κρίση. Να υπάρχει τιµονιέρης. Ελπίζω ότι θα βρει και το πλήρωµα. 
 
Πιστεύετε ότι το έχει βρει;
 
Όχι ακόµη. Δεν θέλω να είµαι σκληρός, αυστηρός, υπερβολικός ή αλαζόνας. Εγώ είµαι εδώ, δήµαρχος Πειραιά και αυτό θέλω. Ωστόσο, προσωπικά, τους µισούς υπουργούς δεν θα τους έπαιρνα για αντιδηµάρχους µου! Η κρίση είναι βαριά και βαθιά, οι τελευταίες τρεις δεκαετίες µας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την παρακµή. Υπάρχουν ακόµη πολιτικές δυνάµεις που θέλουν να βλάψουν τη χώρα. Ο Σαµαράς είναι ο ηγέτης της ευθύνης. Αν ήµουν στη θέση του –ούτε είµαι, ούτε θέλω να είµαι, ούτε ενδεχοµένως έχω τις προδιαγραφές– θα έκοβα από την κυβέρνηση όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών στα κρίσιµα υπουργεία και οδήγησαν τη χώρα εδώ που είµαστε σήµερα.
 
Υπάρχουν τόσα νέα πρόσωπα να στελεχώσουν την κυβέρνηση, λέτε; 
 
Υπάρχουν πολύ περισσότερα. Αρκεί να θέλουµε να τα βρούµε και να µην τα φοβόµαστε. Να µην θέλουµε τη δικτατορία των µετρίων γιατί αυτούς τους ελέγχουµε. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ