Shedia

EN GR

31/07/2013

Φθηνός σκούφος, του Χρήστου Κωστή

Όλη η Ελλάδα στο «6»
 
Με υλικά φτιαγμένα από μικρούς παραγωγούς, κέφι, μεράκι και σπιτικό φαγητό, ένα μαγαζί στο Θησείο δείχνει το δρόμο για «συνεργατικά μαγαζιά».
 
Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούω για «συνεταιριστικά μαγαζιά» έχω μια επιφύλαξη. Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή φοβάμαι ότι θα εισχωρήσουν στην κουζίνα και στο χώρο γενικότερα ιδεοληψίες που δεν με αφορούν. Με τρομάζει ο συντηρητισμός, από  όπου και αν προέρχεται.
 
Ομολογώ, μάλιστα, ότι σε αυτή την κατηγορία των φοβιών μου είχα εντάξει και το «συνεργατικό καφενείο 6» στο Θησείο. Συνεργάτης της «σχεδίας» μού είχε μιλήσει με ενθουσιασμό για τη δουλειά που κάνουν τα παιδιά στο «6», προτείνοντας ανεπιφύλακτα να μπει στον «φθηνό σκούφο». Είχα… επιφυλάξεις.
 
Να όμως, που το έφερε η ζωή να γνωριστούμε με τα παιδιά. Η Γιώτα, ο Γιώργος, η Κλειώ και η Μαρία, μια τετράδα χαμογελαστών ανθρώπων που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Είναι οι ιδιοκτήτες. Η ονομασία βγήκε από τον αριθμό των ατόμων που τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησαν το καφέ-εστιατόριο της οδού Τριών Ιεραρχών. Οι δύο –όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους προσπάθειες– αποχώρησαν νωρίς.
 
Τη διάθεση στη φτιάχνει και ο ίδιος ο χώρος. Φαίνεται ότι εδώ έχει πέσει πολλή… αγάπη. Το νιώθει αμέσως ο επισκέπτης. Γωνιακό και φωτεινό, άνετο και ευχάριστο. Φιλικό.
 
Μια όχι ασήμαντη λεπτομέρεια είναι ότι με τα παιδιά από το «6» γνωριστήκαμε στον… καφέ. Στον «καφέ που περιμένει» για την ακρίβεια, αφού ήταν οι πρώτοι που επικοινώνησαν μαζί μας για να ενταχθούν στο δίκτυο. Ε, όλο και κάτι λέει αυτό για τον τρόπο που σκέπτονται και αντιμετωπίζουν τη ζωή, τους πελάτες τους, και τον κόσμο ολόκληρο.
 
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από την πρώτη μέρα κιόλας, στον πίνακα που έφτιαξε ειδικά για την περίπτωση ο Γιώργος, περιμένουν δεκάδες καφεδάκια τους συμπολίτες μας εκείνους που δεν έχουν ούτε… για καφέ.
 
«Θέλουμε να νιώθει ο πελάτης σαν στο σπίτι του όταν έρχεται στο μαγαζί μας», λέει με σιγουριά η Γιώτα, που έχει και την ευθύνη για την κουζίνα. Μια κουζίνα και ένα μενού που διαφέρει από μέρα σε μέρα.
 
Χαρακτηριστικό του «6» είναι «τα τέσσερα πιατάκια της ημέρας» με σπιτικούς μεζέδες. Μεζέδες που αλλάζουν κάθε μέρα (τιμή: 6,00€).
 
«Το φαγητό είναι σπιτικό. Ό,τι τρώνε τα παιδιά μας, τρώνε και οι πελάτες», ξεκαθαρίζει η μαγείρισσα.
 
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι κι αυτά διαλεγμένα στο… χέρι. Προμηθευτές είναι μικροί παραγωγοί και όχι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
 
Τα τυριά είναι από τη Μυτιλήνη και το Ρέθυμνο, τα αναψυκτικά από τη Φλώρινα (μεταξύ αυτών και η «κόλα», αφού δεν υπάρχει κόκα κόλα),  η ρακί από έναν παραγωγό του Ρεθύμνου, τα αλλαντικά από την Καρδίτσα, η κάππαρη και το χύμα κρασί από ένα συνεταιρισμό της Σαντορίνης. Όλη η Ελλάδα στο «6». 
 
Άλλωστε, αυτό προβλέπει και το καταστατικό σύστασης του μαγαζιού. Είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση των μικρών παραγωγών.
 
Αλλά, εκεί, στον αριθμό 21 της οδού Τριών Ιεραρχών, συμβαίνουν και άλλα πράγματα. Να, για παράδειγμα, κάθε Πέμπτη πρωί  (από τις 9:00 ως τις 10:30) παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Ισπανικών! «Έρχονται από τη γειτονιά φίλες, μαμάδες, περνούν ένα ευχάριστο πρωινό, κάνουν και το μάθημά τους…», λέει η Γιώτα.
 
Το βράδυ που το επισκεφθήκαμε, τα τέσσερα πιατάκια (6,00€) ήταν: ένα ντιπ τζατζικιού που αντί για σκόρδο και αγγούρι είχε τζίντζερ και καρότο, φέτα με φύλλο κρούστας και μέλι, σπετζοφάι και χωριάτικη σαλάτα. Λαίμαργοι καθώς είμαστε, πήραμε και μια χορτόπιτα με βλίτα (2,50€). Ήπιαμε και μια «κόλα» Φλωρίνης (1,50€).
 
Τελική τιμή: δέκα ευρώ!
 
Φύγαμε χορτάτοι και ευχαριστημένοι. Αφήσαμε και έναν καφέ να περιμένει.
 
Το «6» μάς έχει κερδίσει. Για όλους τους καλούς λόγους.
 
*«6 – συνεργατικό καφενείο», Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο. Τηλέφωνο: 210 3451813
 
Τέσσερα πιατάκια μεζέδες 6,00€
Ομελέτα με ή χωρίς σύγκλινο 5,00/4,00€
Σύγκλινο Μάνης με πορτοκάλι 4,00€
Πίτα ή τάρτα 2,50€
Όσπρια 2,50€
Αλίπαστα 3,50€
Τουρσί 3,00€
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ