Shedia

EN GR

31/07/2013

Aστικοί µύθοι, του Άγγελου Τσέκερη

Δουλειές καλλιγραφίας
 
Το μυστηριώδες θέαμα των έρημων καταστημάτων αναμένεται να προσελκύσει τουρίστες από παντού, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. 
 
του Άγγελου Τσέκερη
 
ΣκίτσαΔημήτρης Κορδαλής
 
 
Σημαντική αλλαγή του επενδυτικού κλίματος παρουσιάζεται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό. Οι γιγάντιες επενδύσεις και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δημιουργούν την προσδοκία μιας ραγδαίας ανάκαμψης, σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. 
 
Ο αγωγός ΤΑΡ που θα περάσει από την Ελλάδα είναι μια τεράστια επένδυση, που θα αλλάξει τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Για τη συντήρησή του θα απαιτηθούν τουλάχιστον 30.000 θέσεις εργασίας, καθώς καθημερινά χρειάζεται αποσυναρμολόγηση, καθάρισμα μέσα έξω, συναρμολόγηση, πέρασμα με δύο στρώσεις μίνιο καθ’ όλο το μήκος, βούρτσισμα στο τρίχωμά του, τάισμα, πότισμα, και ευθυγράμμιση με το φυσικό τοπίο. Ακόμα καλύτερα όμως, η επένδυση αναμένεται να έχει δευτερογενείς θετικές επιδράσεις, καθώς στη γύρω περιοχή αναμένεται να δημιουργηθούν τυροπιτάδικα, τοστάδικα, καφενεία, σαλούν με χορεύτριες και ρουλέτα, παντοπωλεία που θα πουλάνε σφαίρες, κασμάδες και συρματόπλεγμα, αποστακτήρια ουίσκι, τράπεζες, ληστές τραπεζών, οργανικές θέσεις σερίφη, κουρέα και νεκροθάφτη, εγκαταλελειμμένα ορυχεία, και υποδομές για μονομαχίες και ροντέο. 
 
Το ενδιαφέρον της COSCO για το υπόλοιπο κομμάτι του Πειραιά δημιουργεί επίσης αυξημένες αναπτυξιακές προσδοκίες. Με την επένδυση αυτή, ο Πειραιάς θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη κινέζικη πόλη του 19ου αιώνα, με ψάθινα ταξί που τα σέρνουν άνθρωποι, βαστάζους που σηκώνουν 20 φορές το βάρος τους, λάσπη, πλημμύρες, σχεδίες με πανί από τσιγαρόχαρτο, υπαίθριο φαγητό με τηγανιτά αδιευκρίνιστα, υψηλού επιπέδου τατουάζ, και εξαιρετικής ποιότητος οργανωμένο έγκλημα. Αναμένεται να δημιουργηθούν 30.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της καλλιγραφίας, της κατασκοπείας, των υπαίθριων ακροβατικών παραστάσεων και των βαστάζων για φορεία πολυτελείας κλειστού τύπου, ενώ δευτερογενώς αναμένεται να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στις ειδικότητες εμπορικών-ναυτιλιακών πρακτόρων, λαθρεμπορίου, προξένων και υπαλλήλων προξενείου, χαρτοπαικτών, ρομαντικών συγγραφέων και γοητευτικών τυχοδιωκτών. 
 
Ιστορικές Υπερπαραγωγές
 
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι το τρίτο μεγάλο αναπτυξιακό εγχείρημα. Το μυστηριώδες θέαμα των έρημων καταστημάτων, που κρύβουν αρχαία μυστικά και παλιές εποχές ιστορικής δόξας, αναμένεται να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι τουρίστες θα μπορούν να φωτογραφηθούν πάνω σε γκαμήλα με φόντο τα πολυκαταστήματα της Ερμού, να περιηγηθούν με πούλμαν στην κάποτε ακμάζουσα εμπορική ζώνη και να ξεναγηθούν στο μουσείο, όπου θα δουν υπολείμματα αρχαίας πιστωτικής κάρτας, σακούλες γνωστών καταστημάτων που βρέθηκαν στις τελευταίες ανασκαφές, και την Ταμειακή Μηχανή με τους άγνωστους κώδικες που ακόμα δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί. Θα υπάρχει ακόμα δυνατότητα επίσκεψης σε κοντινές οάσεις, όπου αρχαία μικρομάγαζα διασώζονται σχεδόν όπως ήταν την εποχή που λειτουργούσαν. Πιστό αντίγραφο της εμπορικής ζώνης της Αθήνας θα στηθεί και σε ξενοδοχεία του Λας Βέγκας, προβάλλοντας διεθνώς την εικόνα και τα αξιοθέατα της χώρας μας. Ακόμα, αναπαραστάσεις της Ερμού θα χρησιμοποιηθούν ως σκηνικά για ιστορικές Υπερπαραγωγές, με χιλιάδες κομπάρσους να κωπηλατούν για το Χρέος και να σέρνουν με σκοινιά στην ανηφόρα το Έλειμμα Εμπορικού Ισοζυγίου. 
 
Άλλες μεγάλες πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη είναι: 
 
Η τοποθέτηση του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 750.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως και να ωφελήσει σημαντικά και τη χώρα μας. 
 
Η δυνατότητα του υπουργού Εθνικής Αμύνης να ταξιδεύει με τα αεροπλάνα VIP, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Ένα τεράστιας σημασίας εκσυγχρονιστικό μέτρο, που δυστυχώς ακυρώθηκε προσωρινά λόγω του θορύβου που ξεσήκωσαν οι συντεχνίες των βολεμένων, οι τελάληδες της ακινησίας, και αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. 
 
Η απαλλαγή των μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη. Είναι μέτρο που θα απογειώσει την επιχειρηματικότητα, όπως την απογείωσε η ανυπαρξία δικαστηρίων δυτικά του Πέκος την εποχή της αναπτυξιακής έκρηξης στο Φαρ Ουέστ. Επίσης θα συμβάλει στην άνοδο του ΑΕΠ, καθώς θα επαναπατριστούν τα μέλη του ΤΧΣ που την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια στο εξωτερικό, με ψεύτικο μούσι, μετά απο μια σειρά πρόσφατων αποφάσεων.  
 
Η εξαίρεση όσων έχουν υπηρετήσει σε γραφεία Πρωθυπουργού, Υπουργών και Γραμματέων υπουργείων από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη, προάγει όμως την αξιοκρατία, το σπάσιμο των στεγανών, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη σύγκρουση με τις κατεστημένες αντιλήψεις του παρελθόντος. 
 
Και, τέλος, το αφορολόγητο των υπαλλήλων της τρόικας. Μέτρο εξαιρετικά ελπιδοφόρο, αν συνδυαστεί με την απαλλαγή τους απο τον ΦΠΑ στην εστίαση, την απαλλαγή τους απο τις διατάξεις παρακρίσματος, και την υποχρέωση κάθε έλληνα πολίτη να τους μεταφέρει στην πλάτη του. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ