Shedia

EN GR

27/02/2013

Φθηνός Σκούφος, της Κωνσταντίνας Μαύρου

της Κωνσταντίνας Μαύρου
 
Ερώτηση: Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να ανοίξουν ένα κονσερβοκούτι; Απάντηση: Τέσσερις. Όπου ο ένας είναι ξενοδοχοϋπάλληλος, ο άλλος έμπορος νημάτων, ο τρίτος τεχνολόγος τροφίμων και ο τελευταίος της παρέας ιδιοκτήτης μπαρ. Και το άνοιξαν και καλά! 
 
«Κονσερβοκούτι» είναι το όνομα που έχουν δώσει ο Γιάννης, ο Θοδωρής, ο Τάκης και ο Χάρης στην ταβέρνα που «ίδρυσαν» εδώ και λίγες εβδομάδες στην καρδιά της Αθήνας. Επιλέγουμε το «ίδρυσαν» γιατί το μαγαζί έχει έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης στη φιλοσοφία του. «Κονσερβοκούτι» με ολόφρεσκα πράγματα, δοκιμασμένες, αλλά και εμπνευσμένες συνταγές. «Φαγητό με έμπνευση!», επιμένει να διαλαλεί ο Γιάννης.
 
Η κρίση και το twitter ήταν τα δύο στοιχεία που τους ένωσαν. Να, στην περίπτωση του Θοδωρή για παράδειγμα, που είχε αντιπροσωπεία νημάτων, την τρόικα την πρόλαβαν οι Κινέζοι.
 
«Οι Κινέζοι έκαναν μια πρώτη είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά το 1992–1993, αλλά επειδή τα νήματά τους ήταν κακής, γενικώς, ποιότητας, δεν ήταν αποτελεσματικοί. Επανήλθαν όμως το 2002–2003 με υψηλής ποιότητας προϊόντα και ασυναγώνιστες τιμές. Ήταν η αρχή του τέλους για μας. Όλα, μάλιστα, έγιναν μέσα σε λίγους μήνες. Χάσαμε μαζικά πελάτες, που –όπως είναι λογικό– επέλεξαν το φθηνότερο».
 
Οι υπόλοιποι τρεις της παρέας είναι «θύματα» της τρόικας. 
 
Το να αποκαλέσεις –με αυτά τα δεδομένα– την συγκυρία «ευτυχή», ίσως να ήταν προσβολή γι’ αυτούς τους τέσσερις νέους ανθρώπους. Ωστόσο, αποτελεί μια «αδήριτη πραγματικότητα» (όπως θα έλεγε ο φθηνός πολιτικάντης των καιρών μας) ότι το μαγαζί είναι από πολλές απόψεις εξαιρετικό. 
 
Ψηλοτάβανη και φωτεινή αίθουσα, με σεβασμό στον καπνιστή άλλα και στον μη καπνιστή, μουσική σε ντεσιμπέλ στα όρια του ευχάριστου. Όλα εκείνα που συνθέτουν τον ορισμό της «όμορφης εξόδου για φαγητό» δένουν γλυκά και αποτελεσματικά με τα πιάτα που θα έρθουν, σχεδόν στην ώρα τους, από την κουζίνα.
 
Παραγγείλαμε το λουκάνικο με το βερύκοκο (για το οποίο όπως απεδείχθη, δικαίως υπερηφανεύονταν ο σεφ), μια σαλάτα με φακές και μια ουγγρική σούπα γκούλας που σε νοστιμιά θύμισε το αξεπέραστο Betty’s Soup, ένα κορυφαίο «σουπάδικο» στο κέντρο του Σίντνεϊ.
Ήπιαμε και μισό λίτρο κρασί (1.50€). Λευκό και ελαφρύ. Μας κέρασε και το μαγαζί ένα τεταρτάκι. 
 
Σύνολο: 13 ευρώ. 
 
Φθηνός, καλός και καθαρός σκούφος. Ανεπιφύλακτα.
 
Και λίγο από το μενού
 
Σύγκλινο (παστό χοιρινό Μάνης) 4€
Σαλάτα Ανάµικτη 3,5€
Πατατοσαλάτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή,
 µελιτζανοσαλάτα  2-2,5€
Λουκάνικο µε βερύκοκο και µέλι  4,5€
Λουκάνικο Ρακή  4€
Πανσέτα, Λαιµός Χοιρινός, 
Κοτόπουλο, Λουκάνικο  5-7€
Καγιανάς 
(αυγά µε ντοµάτα, φέτα & σύγκλινο)  4,5€
Χοιρινό µπουκιές κρασάτο  5€
Τουρλού κρεάτων σε πικάντικη σάλτσα 5€
Ντάκος 2,5€
Κοτόπουλο µε σόγια σώς 6€
Πατατούλες baby φούρνου 2,5€
Πιπεριά Φλωρίνης µε φέτα φούρνου 3,5€
Σούπες (µοσχαρόσουπα, γκούλας κ.ά.) 3-4€
Ρύζι µε δυόσµο και βασιλικό  3€
 
Το µενού ποικίλλει αρκετά ανάλογα την ηµέρα.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ