March 26, 2014

Πατριδογευσία της Χρυσάνθης Παπαγεωργίου

Χοιρινό Υπερδνειστερίας
 
Μια μικρή λωρίδα γης ανάμεσα στη Μολδαβία και στην Ουκρανία θεωρείται ως «η επόμενη Κριμαία». Είναι η πατρίδα της οικοδέσποινάς μας Γιούλϊας.
 
«Υπερδνειστερία, η επόμενη Κριμαία» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα που έστειλε και επισήμως(;) την Κριμαία στην αγκαλιά της μαμάς Ρωσίας. Η Υπερδνειστερία είναι μια λωρίδα γης στα σύνορα της Μολβαδίας με την Ουκρανία. Ο πληθυσμός της δεν ξεπερνάει τις 600.000 και εθνικό της νόμισμα είναι το ντόπιο… ρούβλι.
 
«Το 1992 έγινε ο εμφύλιος. Οι Μολδαβοί από τη Βεσσαραβία εναντίον των Ρώσων της Υπερδνειστερίας. Οι Ρώσοι αποφάσισαν οτι ήθελαν την προσάρτηση στη Ρωσία. Ήταν ένας κανονικός πόλεμος! Με βομβαρδισμούς και με όλα», αφηγείται η Γιούλϊα Καζάκου. Είναι η οικοδέσποινά μας.
 
«Οι περισσσοτεροι στην Ελλάδα την φωνάζουν «Ιουλία», άσχετα με το αν η ίδια συστήνεται Γιούλϊα. «Εχω το όνομα του Ιούλιου Καίσαρα», λέει! 
 
 Ο πατέρας της πολέμησε, στην πρώτη γραμμή. «Εχω κρατήσει και αυτόματο στα χέρια μου... Ο πατέρας μου είχε φέρει το καλάσνικωφ στο σπιτι», θυμάται, χωρις καμάρι αλλά και χωρις ντροπή.
 
Παραγωγή του πατέρα είναι και το κόκκινο Cabernet που μας σερβίρει. Αγόρασαν το αμπέλι πριν από κάποια χρόνια, και εδώ και δύο χρόνια το φροντίζει ο ίδιος. Η ανεργία και η κρίση στην Ελλάδα τον εξανάγκασαν στον επαναπατρισμό. «Ήταν πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο στα 57 του να κάθεται όλη μέρα μέσα στο σπίτι και να μην έχει τι να κάνει. Γι’ αυτό του είπα να γυρίσει στο χωριό. Εκεί, τουλάχιστον, όλο και κάτι βρίσκει να κάνει…» 
 
Το χωριό Τσιμισένι και είναι κάπου 27 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου. Το χωριό της μάνας ήταν στην πλευρά της Υπερδνειστερίας και, με τη λήξη του εμφυλίου, εκκενώθηκε.  Όλοι οι κάτοικοι των χωριών  της «άλλης περιοχής» φιλοξενήθηκαν σε φίλους, συγγενείς, γνωστούς που έμεναν στην «από εδώ πλευρά». 
 
Η μεγάλη μετακόμιση όμως, -η μετανάστευση, δηλαδή- έγινε το 2000, όταν η Γιούλϊα ήταν μόλις 17 χρόνων.
 
Είχε προηγηθεί ο ερχομός της μάνας, το 1996. Ο πατέρας ακολούθησε. Και, μετά από κάποια χρόνια, ήρθε και η άλλη αδελφή. 
 
Ταξίδεψε μόνη της, με βίζα μέχρι τη Βουλγαρία. Διέσχισε με τα πόδια τα βουνά. Περπατούσε μια νύχτα και μια μέρα συνέχεια. Με το που πέρασαν τα σύνορα τους πήραν αυτοκίνητα και τους μοίρασαν στα διάφορα μέρη αν την Ελλάδα όπου είχαν τους δικούς τους ανθρώπους. Εκανε τέσσερα χρόνια να δει τη μάνα της. 
 
Την Ελλάδα την αγαπάει, πλέον. Περνάει καλά εδώ και δεν σκέφτεται να γυρίσει πίσω. Πηγαίνει μια φορα το χρόνο μονάχα στο χωριό. Στη Μολδαβία το κόστος ζωής είναι το ίδιο με την Ελλάδα, αλλά οι μισθοί ακόμη πιο χαμηλοί, μας λέει και μας λούζει κρύος ιδρώτας… Μολβαδία θέλουν να μας κάνουν, λέμε με το Γιάννη, που παίζει με το φωτογραφικό φακό. 
 
Τη Σοβιετική Ένωση δεν την έζησε, αλλά από τις αφηγήσεις των παλαιότερων, έχει σχηματίσει μάλλον καλή εικόνα. «Επί Σοβιετικής Ένωσης περνούσαν πολύ καλά οι άνθρωποι. Όλοι είχαν δουλειές και όλα τα απαραίτητα. Δεν είχαν τα παραπάνω, αλλά είχαν αυτά που χρειάζονταν... Νερό, ρεύμα, ζεστό νερό, φαγητό, γιατρούς… Μετά άλλαξαν τα πράγματα. Μετά επιβιώσαν αυτοί που ήξεραν να κλέβουν Σήμερα είναι πάμπλουτοι. Και ο μίσος πληθυσμός είναι οικονομικοί μετανάστες...Από Καναδά μεχρι Ινδία.
 
Σήμερα δουλεύει σε ένα λογιστικό γραφείο. Στον ελεύθερο χρόνο της κάνει μαθήματα ραπτικής. Κάποτε της ο πατέρας της είχε πάρει μια ραπτομηχανή και σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ ωραία να ράβει τα ρούχα της.
 
Χοιρινό στιφάδο με πολέντα
 
Υλικά 
Για την πολέντα: 1 λίτρο νερό, καλαμποκάλευρο όσο πάρει, αλάτι, 50 γραμμάρια βούτυρο, αλάτι, πιπέρι
Για το χοιρινό: 1,5 κιλό χοιρινό κρέας σε κομματάκια, 2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημενο, λάδι, φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι ολόκληρο, πιπέρι 
 
Εκτέλεση
 
Πολέντα 
Βράζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την πολέντα, ανακατεύοντας μαλακά με ένα σύρμα, μέχρι να δέσει το μείγμα. Σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να χυλώσει, περίπου για 20'-25'. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρεται ζεστή, μόλις έχει μαγειρευτεί.
Χοιρινό
Τσιγαρίζουμε τα κομμάτια χοιρινού στο λάδι, έχοντας προσθέσει από την αρχή το αλάτι, το πιπέρι, τα ολόκληρα πιπέρια κ τα φύλλα δάφνης. Όταν πάρει χρώμα το κρέας, προσθέτουμε και τα κρεμμύδια για να τσιγαριστούν. Μετά προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αν σωθεί το νερό κ το κρέας μας ειναι ακόμα σκληρό προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν μαλακώσει όσο θελουμε βάζουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε κ αφήνουμε για 3'-5' ακόμα στη φωτιά. Σερβίρεται μαζί με την πολέντα κ συνοδεύεται συνήθως με γίδινη φέτα ή/κ γιαούρτι Ρωσίας (σμέτανα) που είναι πιο παχύρευστο κ με περισσότερα λιπαρά απο το δικό μας το αγελαδινό.
 

Issue Articles