Shedia

EN GR

30/10/2013

Η µπάλα είναι γένους θηλυκού, του Θάνου Σαρρή

Το «φίλαθλο» κοινό μπορεί να το αγνοεί, αλλά ο βασιλιάς των σπορ βασιλεύει και στις ψυχές κάποιων κοριτσιών που επιμένουν ποδοσφαιρικά.
 
Στις 28 Ιουλίου του 2013, 41.301 άτομα συγκεντρώνονταν στο «Friends Arena» της Σουηδίας για να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο. Δεν επρόκειτο για κάποια εγχώρια αναμέτρηση, ούτε προσδοκούσαν να δουν τον αγαπημένο τους Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς με την Εθνική ομάδα των Ανδρών. Η Εθνική Γερμανίας αντιμετώπιζε αυτήν της Νορβηγίας στον τελικό του Euro 2013 Γυναικών, μιας διοργάνωσης που ελάχιστη προβολή πήρε στη χώρα μας.
 
Κι όμως, παρά το ότι στην Ελλάδα αρκετός κόσμος έχει πλήρη άγνοια για το γυναικείο ποδόσφαιρο, στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την ανάπτυξή του, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Η FIFA έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου, ενώ στις χώρες της Σκανδιναβίας, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και, εσχάτως, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν πραγματοποιηθεί πολλά βήματα προόδου, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα.  Η Ελλάδα, από την άλλη, βρίσκεται στην 58η θέση της κατάταξης της FIFA για το μήνα Αύγουστο, πίσω από χώρες όπως η Μιανμάρ, η Ισημερινή Γουινέα και η Ιορδανία, που μόνο «μεγάλα» ποδοσφαιρικά ονόματα δεν θεωρούνται! Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Δανία υπάρχουν πάνω από 75.000 ποδοσφαιρικά δελτία κοριτσιών. Στον αντίποδα, στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τα χίλια.
 
«Θέλουμε πολλή οργάνωση ακόμα. Έχουμε ποιότητα, αλλά το επίπεδο της προπόνησης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τα παιδιά έχουν ταλέντο, ξέρουν μπάλα, αλλά χρειάζεται να δουλεύονται καλύτερα. Είναι βεβαίως, μείζον ζήτημα ότι δεν διαθέτουμε και μεγάλο αριθμό παικτριών. Γενικά, δεν έχουμε πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου. Οι παίκτριες χρειάζονται πολλά παιχνίδια και πίεση για να γίνουν καλύτερες», ο προπονητής της Εθνικής, Βαγγέλης Κουτσάκης, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας.
 
Ζητήματα νοοτροπίας
 
Το γυναικείο ποδόσφαιρο έκανε τα πρώτα του δειλά βήματα στη χώρα μας πριν από περίπου 30  χρόνια. Το πρώτο πειραματικό πρωτάθλημα της ΕΠΟ έγινε το 1990 με 16 ομάδες, ενώ την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε και η Εθνική ομάδα. Μέχρι σήμερα, έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι, με όλο και περισσότερα κορίτσια να παλεύουν για να σπάσουν τις προκαταλήψεις που θέλουν το ποδόσφαιρο κατεξοχήν ανδρικό άθλημα. «Έχουμε κάποια προβλήματα όσον αφορά τη νοοτροπία, αλλά τα πιο πολλά έχουν ξεπεραστεί. Τα κορίτσια τώρα έρχονται στο γήπεδο. Πριν από μερικά χρόνια, βρίσκαμε εμπόδια από τους γονείς», προσθέτει ο Κουτσάκης.
 
 
Πρωτάθλημα δέκα ομάδων
 
Τα τελευταία χρόνια, τους τίτλους μονοπωλεί ο ΠΑΟΚ, ο οποίος  έχει 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα και παλεύει για το βήμα παραπάνω στο Τσάμπιονς Λιγκ! Στην πρώτη κατηγορία, πλέον, συμμετέχουν δέκα ομάδες σε έναν όμιλο, με το επίπεδο να έχει ανέβει και τον ανταγωνισμό να είναι μεγαλύτερος. Μετά από 11 χρόνια, φέτος, επέστρεψε και η διοργάνωση του Κυπέλλου, η οποία μόνο καλό έκανε. «Είμαστε οι ίδιες παίκτριες τόσα χρόνια. Υπάρχει πολύ καλό υλικό, σε συνδυασμό και με παίκτριες που προέρχονται από τις ακαδημίες. Ο ΠΑΟΚ, γενικώς, έχει καλή οργάνωση και αυτό φαίνεται και από τις ακαδημίες, καθώς ήδη έχουμε 5-6 κοπέλες από εκεί», τονίζει στη «σχεδία» η μέχρι πέρυσι αρχηγός του «δικεφάλου» και... μόνιμο στέλεχος της Εθνικής, Δήμητρα Παντελιάδου. Ακόμα και εκεί, πάντως, θέλει δουλειά στην προβολή.
 
Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τάση ανάπτυξης και από άλλες ομάδες. Αρχικά, από τις Ελπίδες Καρδίτσας, οι οποίες στο περσινό πρωτάθλημα ήταν η μοναδική ομάδα που κέρδισε τον ΠΑΟΚ. Στον τελικό του Κυπέλλου, στην Κατερίνη, «λύγισε» από την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην παράταση. «Εμείς εδώ και δύο χρόνια κοιτάζουμε τον ΠΑΟΚ στα μάτια. Έχουμε καταφέρει να ασχολείται ο κόσμος της Καρδίτσας, μιας ποδοσφαιρικής πόλης, μαζί μας. Με τις επιτυχίες μας και την τρέλα μας έχουμε κάνει τον κόσμο να μάθει το γυναικείο ποδόσφαιρο. Είμαστε ρομαντικοί του χώρου», λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσονάσιος, προπονητής και... βασικός υποστηρικτής των Ελπίδων.
 
«Έχω ακαδημία ποδοσφαίρου και η γυναικεία ομάδα είναι το χόμπι μου. Μου στοιχίζει. Αν θέλεις να κινηθείς σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να ξοδέψεις. Η επιχορήγηση από το κράτος είναι πενιχρή, ούτε για τα οδοιπορικά δεν φτάνει καλά-καλά. Πρέπει να στηριχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο», προσθέτει ο Κουτσονάσιος. Πέραν της ομάδας της Καρδίτσας, οι Αμαζόνες Δράμας, ο Ατρόμητος και η Γλυφάδα προσπαθούν, ιδιαίτερα, να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό σύνολο. 
 
Πέραν του οικονομικού, που είναι αιώνιο πρόβλημα, η περιορισμένη (ώς ελάχιστη) προβολή του αθλήματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελεί βασικό ζήτημα για όλους εκείνους που αγωνίζονται  να εντάξουν το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι τόσο στη γυναικεία ψυχολογία και νοοτροπία όσο και στην ψυχολογία της κοινωνίας ολόκληρης. «Είμαστε απελπιστικά μόνοι. Δεν γίνεται να υπάρχει τελικός Κυπέλλου και να μην το δείχνει ένα κανάλι. Τα κορίτσια αξίζουν να προβάλλονται περισσότερο», λέει ο Κουτσονάσιος. «Η στήριξη του κόσμου είναι περιορισμένη. Συνήθως, στις κερκίδες βλέπουμε τους φίλους και τις οικογένειές μας. Μόνο σε τελικούς αγώνες μαζεύεται λίγος κόσμος», σχολιάζει η κ. Παντελιάδου.
 
Τηλεόραση και κόσμος
 
Η ΕΠΟ, μέσω διαδικτυακής τηλεόρασης, πρόβαλε τη χρονιά που πέρασε κάποια παιχνίδια, γεγονός που αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό βήμα, ωστόσο είναι διαφορετικό να υπάρχει... κανονική τηλεόραση.  
 
Η Σοφία Κόγγουλη αποτελεί βασικό στέλεχος της Εθνικής και αγωνίζεται στις Ελπίδες Καρδίτσας. «Γνωρίζουμε ότι το ποδόσφαιρο εδώ στην Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Χρόνο με το χρόνο υπάρχει βελτίωση, ωστόσο χρειαζόμαστε βοήθεια για παραπάνω προβολή. Γίνεται μια  πολύ μεγάλη προσπάθεια από την ΕΠΟ και από τους ανθρώπους που ασχολούνται. Θέλω να πιστεύω ότι κάποτε θα καταφέρουμε να πάρουμε μέρος σε μεγάλη διοργάνωση», μας είπε. Το θετικό είναι ότι δείχνουν πολύ καλά δείγματα οι νεάνιδες και οι κορασίδες.
 
Πώς μπορεί, όμως, το πρωτάθλημα να ανέβει επίπεδο;  «Πρέπει να φέρουμε παραπάνω κόσμο στο γήπεδο. Έχουμε δουλέψει πολύ και υπάρχει πρόοδος. Πρέπει να έρθουν περισσότερες κοπέλες, να οργανωθούμε και να δουλέψουμε για να έχουμε καλύτερο επίπεδο», τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής στη «σχεδία», ενώ η Δήμητρα Παντελιάδου προσθέτει: «Όλες οι ομάδες πρέπει να δημιουργήσουν τμήματα υποδομής. Οι αθλήτριες οφείλουν να μαθαίνουν τα βασικά του ποδοσφαίρου, έτσι ώστε όταν φτάσουν στο αγωνιστικό κομμάτι ευρωπαϊκού επιπέδου να μπορούν να αγωνιστούν σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Εννοείται ότι είναι δύσκολο για μια παίκτρια σε τέτοιες εποχές να κάνει καριέρα. Το άθλημα είναι ερασιτεχνικό. Το κάνουμε σαν χόμπι και παράλληλα έχουμε και τη δουλειά μας».
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ