30 Οκτωβρίου 2013

Φθηνός σκούφος του Νέστορα Πουλάκου

Με αέρα από… ατελιέ!
 
Ζεστή ατμόσφαιρα, καλό φαγητό και οι καλύτερες μουσικές της πόλης βγάζουν… ρίζες στο Θησείο.
 
Μπορεί να κλείνει η κουζίνα της στις 12 ακριβώς (και αυστηρώς), αλλά Τετάρτη βράδυ μετά την αισιόδοξη ταινία «Frances Ha» στο κινηματοθέατρο Παλλάς, τίποτε πιο… αισιόδοξο δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει από τη «Ρίζα» και τους μεζέδες της. 
 
Στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, την άλλοτε πιο ζωντανή γειτονιά του Θησείου (και της Αθήνας γενικότερα), αφότου τελειώσει η σειρά με τα θορυβώδη καφέ και πριν ξεκινήσουν τα αλήστου μνήμης ρακομελάδικα των φοιτητικών μας χρόνων, αλλά και απέναντι από το «ψαγμένο» βιβλιοπωλείο «Λεμόνι» και κοντά στο ατμοσφαιρικό μπαρ «Αψέντι» συναντάμε το καλαίσθητο παραδοσιακό καφενείο -ρακάδικο-μεζεδοπωλείο του Γιάννη Λώλου. 
 
Η «Ρίζα» είναι ένα εναλλακτικό στέκι με ωραίο, χαμηλό φωτισμό, όπου μπορείς να πίνεις τη ρακή σου (από τις Αρχάνες της Κρήτης), ή το τσίπουρο σου (από το Τύρναβο), ή την ελληνική μπύρα που προτιμάς (Argosstar, Zeos, Septem) ακούγοντας τις καλύτερες μουσικές της πόλης (lounge, jazz, ethnic κ.ά.). Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης του, ο Γιάννης, ραδιοφωνικός παραγωγός για περισσότερα από 20 χρόνια, ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να ακούσεις, τρώγοντας τους περιποιημένους μεζέδες του.
 
«Όταν έβαλε λουκέτο ο City 99,5 fm το 2009, ένιωσα ότι ένας μεγάλος κύκλος ζωής, αυτός του ραδιοφώνου, κλείνει για μένα. Από το 1987, ήμουν πίσω από τα μικρόφωνα. Ξεκίνησα με το άνοιγμα του Αθήνα 9,84», μας λέει ο Γιάννης, ο οποίος, αφού «ψάχτηκε» για ακόμη δυο χρόνια, πήρε την απόφαση να ανοίξει τη «Ρίζα». Το μεζεδοπωλείο εγκαινιάστηκε στα μέσα Αυγούστου του 2012 και από τότε δεν παύει να εκπλήσσει τους θαμώνες του.
 
Καταρχάς, όλα τα πιάτα κοστίζουν 3,50 ευρώ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. «Είμαι της φιλοσοφίας ότι ο πελάτης πρέπει να ξέρει τι πληρώνει. Πόσες φορές έχουμε δει έναν κατάλογο με καλές τιμές και στο τέλος πληρώνουμε κάτι που δεν περιμέναμε;» τονίζει ο Γιάννης, ο οποίος σημειώνει ότι δεν βγαίνει κέρδος από όλα τα πιάτα, αλλά αυτό δεν τον προβληματίζει. Ένα άλλο «εκπληκτικό» είναι το κουβέρ: 0,25 ευρώ. Είπατε τίποτα;
 
Σε αυτήν τη μποέμ ατμόσφαιρα, που έχει κι έναν αέρα από ατελιέ, φάγαμε καλά, χορτάσαμε, παρά τις μικρές ποσότητες, και φύγαμε από το μαγαζί, έχοντας πληρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 14,25 ευρώ. Ντάκος με κρίταμο και πατάτα του Ιορδάνη με σκορδόλαδο και φρέσκο αλάτι, για τη μέση. Λουκάνικο αγριογούρουνου και μπιφτεκάκια με σάλτσα γιαουρτιού, αμφότερα σερβιρισμένα με μαϊντανό, άνηθο, ψιλοκομμένη ντοματούλα και χλωρό κρεμμυδάκι. Ήπιαμε μπόλικο νερό, χαιρετίσαμε το πάντοτε χαμογελαστό κορίτσι του μαγαζιού, και φυσικά ανανεώσαμε το ραντεβού μας με το… μουσικό καφενείο του Γιάννη.
 
*Καφενείο – ρακάδικο – μεζεδοπωλείο «Ρίζα», Ηρακλειδών 7,Θησείο, τηλ. 2130237101.
Ανοιχτά κάθε βράδυ από τις 18.00. Και τα Σαββατοκύριακα από τις 14.00.
Και λίγο από το μενού…
Ντάκος με κρίταμο
Πατάτα του Ιορδάνη
Λαδοτύρι - ξυνοτύρι - γραβιέρα Μυλοποτάμου
Φάβα bio
Μανιταροσαλάτα
Απάκι
Λουκάνικο αγριογούρουνου
Μπιφτεκάκια με σάλτσα γιαουρτιού
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

ΓΙΝΕ ΠΩΛΗΤΗΣ

Από τη στιγμή που θα γίνεις πωλητής, θα σου δοθούν δωρεάν δέκα (10) αντίτυπα. Είναι το αρχικό σου  κεφάλαιο. Όταν πουλήσεις αυτά τα δέκα αντίτυπα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αρχικό κεφάλαιο για  την αγορά άλλων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, αγοράζεις το περιοδικό 1,50 ευρώ και  το πουλάς 3,00 ευρώ, κρατώντας τη διαφορά ως έσοδό σου.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ