Shedia

EN GR

01/10/2013 #8

Με σχεδία στην Αυστραλία!

«Εγώ θα πάω στην Αστραλία» απειλούσε η υπέροχη Γεωργία Βασιλειάδου τον αδελφό της (Βασίλη Αυλωνίτη) στην ταινία του 1962 «Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος». Πενήντα χρόνια αργότερα, η θρυλική ατάκα μοιάζει ακόμα πιο επίκαιρη, καθώς χιλιάδες Έλληνες ονειρεύονται τη ζωή τους εκεί. Η «σχεδία» «ταξίδεψε» ως τη μακρινή ήπειρο και αποκαλύπτει αλήθειες και ψέματα για το «Λάκι κάντρι» (τυχερή χώρα, «lucky country»).
Εχοντας χαράξει ρότα για Αυστραλία, κάνουμε μια στάση στο Ισραήλ, εκεί όπου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα των μικρών κατηγοριών Εβραίοι και Παλαιστίνιοι, όχι απλώς συνυπάρχουν αρμονικά, αλλά αλληλοϋποστηρίζονται φανατικά, φορώντας τα χρώματα ίδιων ποδοσφαιρικών ομάδων και αποθεώνοντας ποδοσφαιρικά ινδάλματα, απ’ όπου κι αν προέρχονται!
 
Ο οικονομολόγος Γιώργος Αργείτης, σε απλά ελληνικά, μας εξηγεί γιατί οι πολιτικές των μνημονίων είναι καταστροφικές και αδιέξοδες, προτείνοντας άλλους δρόμους. Μεταξύ αυτών, και το μοντέλο του «εργοδότη ύστατης προσφυγής» για την αναχαίτιση της ανεργίας.
 
Στον αντίποδα των Μανωλάδων του πλανήτη στέκεται το παγκόσμιο κίνημα του δίκαιου εμπορίου, που προτάσσει το σεβασμό στον άνθρωπο-παραγωγό, στο περιβάλλον, αλλά και στον καταναλωτή. Η «σχεδία» του Οκτωβρίου όχι μόνο αναδεικνύει το υπέροχο αυτό κίνημα, αλλά προβάρει και τα σανδάλια μιας βρετανικής εταιρείας δίκαιου εμπορίου, εγκαινιάζοντας μια διεθνή συνεργασία αγάπης και αλληλεγγύης. «Υποστηρίξτε την Ελλάδα» το σύνθημα της συνεργασίας-καμπάνιας!
 
Το ρεπορτάζ δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: Ο καναπές είναι το νέο κάπνισμα, συμφωνεί πλέον η επιστημονική κοινότητα και μας προειδοποιεί: Σηκωθείτε από τον καναπέ σας πριν είναι πολύ αργά! Από κοντά και η ομάδα «ειδικών αποστολών» της «σχεδίας». Κάπου σαράντα νοματαίοι «μαρσάρουν τις ελβιέλες τους» καθώς προετοιμάζονται να τρέξουν στα τρία αγωνίσματα της ημέρας του «Μαραθώνιου της Αθήνας». Το ρεπορτάζ για την προετοιμασία και για τις εκδηλώσεις που έρχονται είναι υπερπλήρες.
 
«Όσο δεν μετακινείται η σκέψη, η ιστορία επαναλαμβάνεται», σχολιάζει –με λόγο σαφή και αιχμηρό- το παρόν και το μέλλον, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία» η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα. Τα ΦΥΤA κάνουν μουσική, αναζητώντας τρόπους να παντρέψουν  λέξεις και ήχους έξω από κλισέ φόρμες και μιλούν στη «σχεδία», λίγο πριν τις «εμφανίσεις» τους στην 4η Μπιενάλε που ξεκινάει σε λίγες μέρες.
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Άγγελου Τσέκερη μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα κάλαντα που πλέον θα μπορούμε μικροί και μεγάλοι να τραγουδάμε 52 Κυριακές το χρόνο. Πηγαίνουμε «Μια εκδρομή στον Παράδεισο» διά χειρός Γιώργου Μπαζίνα, και πανηγυρίζουμε την επιστροφή στη δεκαετία του ’50, τραγουδώντας «Μια ζωή την είχαμε», παρέα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Βαγγέλη Χερουβείμ. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους την καθημερινή μας ζωή, ο φωτογραφικός φακός της «σχεδίας» μάς αποκαλύπτει νυχτερινές πλευρές της Αθήνας, μαγειρεύουμε πατσίτσιο «ορφανό» και ανεβαίνουμε κατά Βύρωνα μεριά για να απονείμουμε το «Φθηνό Σκούφο» του μήνα.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ