Shedia

EN GR

25/09/2013

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

Κάλαντα 52 Κυριακές το χρόνο!
 
Η υπέρβαση αναχρονιστικών αντιλήψεων θα φέρει ζεστό χρήμα και μαζί, φυσικά, ένα υπέροχο πρωτογενές πλεόνασμα. 
 
Σκίτσα: Δημήτρης Κορδαλής
 
 
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επειδή οι οικονομiκοί όροι είναι κουραστικοί και ασαφείς, θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα για το τι είναι πρωτογενές πλεόνασμα, τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο σημαντικό για την οικονομία, και πώς μπορεί να επιτευχθεί. 
 
Η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σχετικά απλή υπόθεση. Ας υποθέσουμε ότι έχετε έλλειμμα 160 ευρώ για να βγάλετε τη βδομάδα. Παίρνετε τον κουμπαρά του παιδιού σας, τον ακουμπάτε σε μια στέρεη επιφάνεια και τον σπάτε με το σφυρί. Αν βρείτε μέσα 180 ευρώ, έχετε πρωτογενές πλεόνασμα 20 ευρώ. 
 
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϋπόθεση για την αποπληρωμή του χρέους. Αν χρωστάτε 7.850 ευρώ σε καθυστερημένες δόσεις του στεγαστικού σας, αυτά τα 20 ευρώ σάς επιτρέπουν να μειώσετε το χρέος στο ποσόν των 7.830 ευρώ, και μάλιστα χωρίς να διαταραχτεί στο ελάχιστο η απελπιστική οικονομική σας κατάσταση. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα.
 
Αμέσως μετα την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το παιδί σας θα μπει στο δωμάτιο και θα αρχίσει να διαμαρτύρεται. Εσείς πρέπει να δώσετε στην απάντησή σας έναν αισιόδοξο τόνο, για να μεταδώσετε την αίσθηση ότι το κλίμα αλλάζει. Εξηγήστε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να βγούμε απο την κρίση και να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Μπορείτε να αναφερθείτε και στον εθικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821, τονίζοντας οτι η απαλλαγή από τον κίνδυνο της χρεωκοπίας είναι ο σύγχρονος αγώνας για την Ανεξαρτησία. 
 
 
Στη συνέχεια, υποστηρίξτε ότι αυτό το θαύμα που συντελείται στα οικονομικά της οικογένειας απαιτεί κόπους και θυσίες. Συστήστε στο παιδί σας υπομονή για λίγο διάστημα ακόμα, καθώς οι θυσίες αυτές θα φέρουν αντίκρισμα και η ανάπτυξη θα επιστρέψει. Μπορείτε μάλιστα να επικαλεστείτε προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ, ότι συνεχίζοντας αυτή την τακτική, το επόμενο τρίμηνο θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 3,28%, αρκεί φυσικά να κάνουμε αυτά που πρέπει. Η ακρίβεια του δεύτερου δεκαδικού προσδίδει μεγάλη επιστημονική εγκυρότητα (όπως όταν κάποιος ισχυρίζεται οτι υπάρχουν 28,34% πιθανότητες να έχουν απομείνει ξωτικά στη Μέση Γη μετά την πτώση της Μόρντορ), αλλά μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε μόνο αν «κάνουμε αυτά που πρέπει». Δηλαδή, αν αποδειχτεί φλόμπα, που είναι και το πιθανότερο, θα φταίμε και απο πάνω.  
 
Εδώ είναι η ώρα να μπείτε στο σημαντικό κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων. Μιλήστε του για την προσέλκυση επενδυτών που ενδιαφέρονται για το ποδήλατο του και για το πλει στέισον. Για την υπέρβαση των αναχρονιστικών αντιλήψεων που περιορίζουν τα κάλαντα σε τρεις μέρες το χρόνο, στερώντας πόρους απο την οικονομία. Για το πάγωμα της αγοράς παπουτσιών και σταθεροποίηση στο σημερινό νούμερο παπουτσιού τουλάχιστον για δύο χρόνια, μέχρι να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 
 
Επίσης, διαβεβαιώστε το ότι αν ο κουμπαράς έχει 180 ευρώ τη βδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. (Αν σας ρωτήσει «πού να τα βρεί;» ρίξτε του μια ανάποδη και συνεχίστε). Πείτε του ότι γυρίζουμε σελίδα και δεσμευτείτε ότι αν το πλεόνασμα αυξηθεί πέραν των 20 ευρώ, τουλάχιστον το 70% θα πηγαίνει σε πολιτικές για την ελάφρυνση των αδικιών. Αυτό κάνει πάντα καλή εντύπωση και δεν είναι ακριβώς ψέματα.
 
ΟΙ πολιτικές για ελάφρυνση των αδικιών λειτουργούν ως εξής: Έστω ότι την επόμενη φορά που σπάτε τον κουμπαρά, το πλεόνασμα είναι 30 ευρώ. Πληρώνετε με τα 20 ευρώ το χρέος, ώστε να κατέβει στα 7.810 ευρώ και να εξακολουθήσει να είναι βιώσιμο. Απο τα 10 ευρώ που απομένουν, το 70%, δηλαδή 7 ευρώ, διατίθεται για την ελάφρυνση των αδικιών. Εν συνεχεία, ψηφίζετε μια μεταρρύθμιση που αποφασίζει ότι, λόγω των κρίσιμων συνθηκών, καταργείται το δωρεάν πρωινό τοστάκι που φτιάχνετε στο παιδί σας για το σχολείο, και από εδώ και εμπρός θα κοστίζει 7 ευρώ. Τέλος, χορηγείτε στο παιδί σας τα 7 ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος για να το αγοράσει από εσάς. Για να είστε, μάλιστα, βέβαιοι ότι τα χρήματα δεν θα κατασπαταληθούν αλόγιστα, αλλά και για να καταπολεμηθεί και η γραφειοκρατία, κρατάτε το ποσόν κατευθείαν, χωρίς να το δίνετε στο μικρό. Έτσι είστε συνεπής με την υπόσχεσή σας, για πολιτικές που επανορθώνουν τις αδικίες και στηρίζουν τους πιο αδύναμους. 
 
Αυτό το οικονομικό μοντέλο πρωτογενούς πλεονάσματος που αναπτύξαμε γενικά δουλεύει, έχει όμως ένα πρόβλημα: η βιωσιμότητά του προϋποθέτει ότι ο κουμπαράς που σπάει ξαναγεμίζει μυστηριωδώς. Από τη μία, βέβαια, αυτό είναι καλό, γιατί αν ο κουμπαράς ξαναγέμιζε, όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ, θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα προσέλκυε τους επενδυτές.  Έτσι θα ήμασταν ξανά στα ίδια. Σε κάθε περίπτωση, η κουβέντα γύρω απο αυτό το λεπτό ζήτημα είναι καλό να αποφεύγεται. Αν το παιδί σας εξακολουθήσει να επισημαίνει το πρόβλημα, πείτε του απλά ότι αποδομεί την επιτυχία της πολιτικής σας με ψεύτικα στοιχεία, ότι κάνει στείρα αντιπολίτευση, και ότι επιθυμεί επιστροφή στις εποχές των βολεμένων και της φαυλότητας.   
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ