Shedia

EN GR

01/05/2014 #15

Το μουσικό ταξίδι της σχεδίας!

Κουρδίζουμε τα όργανα και κατακλύζουμε με νότες τον γαλανό ουρανό, κατεβαίνουμε σε κοινούς αγώνες στο προαύλιο ενός νοσοκομείου, πάμε πολιτιστική εκδρομή στον Άγιο Παντελεήμονα, ανακαλύπτουμε επιλεκτικές περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πριμοδοτούμε το φως, παρακολουθούμε την πραγματικότητα που εκρήγνυται, αναπαράγουμε ιστορίες αγάπης, βαπτίζουμε προπονητές τους… «χασογκόληδες», τραγουδάμε ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες.
 
«Νιώθω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στην καρδιά του σκοταδιού, αλλά ακριβώς πριν φτάσει το πρώτο φως», είναι το μήνυμα που στην άκρη του κρύβει την ελπίδα. Το στέλνει η εξαιρετική ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία».
 
«Αν δεν το πιστέψεις, δεν αλλάξει τίποτα». Η δήλωση του ζωγράφου Στέφανου Δασκαλάκη σε άλλη συνέντευξη στις διπλανές σελίδες, θα μπορούσε να είναι η συνέχεια ενός νήματος ενεργητικής, αισιόδοξης διάθεσης. Άλλωστε η αισιοδοξία είναι μονόδρομος.
 
Όλια Λαζαρίδου και Στέφανος Δασκαλάκης μιλούν για το έργο τους, τη ζωή και την πορεία των πραγμάτων.
Για αυτά ακριβώς, μας μιλάει και η θρυλική τραγουδίστρια Τζόαν Μπάεζ στη συνέντευξή της. Αλλά μίλησε και για τον Μπάρακ Ομπάμα που την απογοήτευσε και, βεβαίως, για τη σχέση της με τον άλλο θρύλο της ροκ, τον Μπομπ Ντύλαν.
 
Στις διπλανές σελίδες, οι μουσικοί που μοιράζονται μαζί μας την αγάπη για την Τέχνη τους και τις αγωνίες τους για τη ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι πλανόδιοι μουσικοί, μουσικοί του δρόμου που παλεύουν για «λίγα λεφτά, αλλά τίμια».
 
Το τεύχος Μαΐου 2014 της «σχεδίας» περιλαμβάνει και έναν πολιτιστικό χάρτη μιας από τις πιο ιστορικές γειτονιές της Αθήνας: Του Αγίου Παντελεήμονα της Τέχνης και του πολιτισμού!
Η μουσική όμως, έχει την τιμητική της σε αυτό το τεύχος. Έτσι, με αφορμή τη μεγάλη συναυλία της «σχεδίας» στην Τεχνόπολη (τη Δευτέρα 26 Μαΐου), οι δέκα καλλιτέχνες και σχήματα που θα συμμετάσχουν εντρυφούν πάνω στα αγαπημένο μας θέμα: «Τέχνη και Αλληλεγγύη».
 
«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να φανταστούμε τι θα έκαναν οι παππούδες μας, αν συναντούσαν έναν άνθρωπο να κοιμάται στα χαρτόκουτα. Είναι σίγουρο πως θα θορυβούνταν, θα ταράζονταν. Είναι δυνατόν εμείς να μένουμε ατάραχοι;». Η δήλωση της Μάρθας Φριντζήλα μας δείχνει δρόμους. 
 
Όλα αυτά, καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας ξεχωριστής σχέσης στοργής, συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες με νοσηλευτές, διορίζουμε προπονητή της Εθνικής Αστέγων έναν… χασογκόλη (μπας και γλιτώσουμε), και διασκεδάζουμε με τις όψιμες περιβαλλοντικές ευαισθησίες του προέδρου της ExxonMobil.
 
Ο Γιώργος Μπαζίνας κουβαλάει την αβάσταχτη επιθυμία της ψευδαίσθησης. Ο Βαγγέλης Χερουβείμ μπαίνει στο «στοιχειωμένο σπίτι», ο φακός της Νένας Καζαντζίδου καταγράφει τη ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης ένα μεσημέρι καθημερινής και του Κωστή Μπακόπουλου τη ζωή στην Αθήνα, στις 18:00 ακριβώς.  Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, μαγειρεύουμε Μααλούμπι από το Χαλέπι, και κλείνουμε τραπέζι στου «Κοσμά» και στο «Ρακόρ» για καταπληκτικούς μεζέδες, όμορφη ατμόσφαιρα και καλό κρασί!
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ