Shedia

EN GR

30/04/2014

Out & About του Νέστορα Πουλάκου

ΒΙΒΛΙΟ
 
«ΔΥΣΤΗΝΟΣ ΕΓΚΕΙΜΑΙ ΠΟΘΩ»
Ανθολογία ερωτικής ποίησης | Ανθολόγηση-Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας | Εκδόσεις Vakxikon.gr | Σελίδες: 90 | Τιμή: 8 €
 
Το ποίημα -ως κατεξοχήν έργο τέχνης- είναι ο προνομιακός τόπος του έρωτα. Δίχως την τέχνη, ο έρωτας δεν θα υπήρχε καν. Θα περιοριζόταν στην αναπαραγωγή. Τα έργα τέχνης, και ιδίως τα ποιήματα, μας μαθαίνουν να ερωτευόμαστε. Η παρούσα ανθολογία ερωτικής ποίησης εκτείνεται από τη Σαπφώ και τον Σαίξπηρ και φτάνει μέχρι περίπου τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Ο βραβευμένος έλληνας ποιητής και μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας έχει δημοσιεύσει ένα μέρος της ανθολογίας σε περιοδικό, μέχρι που οι εκδόσεις Vakxikon.gr ανέλαβαν την έκδοσή της την 14η Φεβρουαρίου 2014. Στην έκδοση θα βρείτε και έναν κατατοπιστικό πρόλογο του ανθολογούντα-μεταφραστή. Ανθολογούνται οι: Σαπφώ, Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς, Κασσιανή, Μπιλχάνα, Κριστίν ντε Πιζάν, Λουίς δε Γκόνγκορα υ Αργότε, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Σορ Χουάνα Ινές ντε λα Κρουζ, Κομπαγιάσσι Ίσσα, Τζων Έβερλην Μπάρλας, Έζρα Πάουντ, Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι, Τσαρλς Ρέζνικοφ, Τριστάν Τζαρά, Κένεθ Ρέξροθ, Κένεθ Πάτσεν, Ορχάν Βελλή Κανίκ, Γκρέγκορι Κόρσο, Αντρέι Βοζνισένσκι, Γιόζεφ Μπρόντσκι. Η έκδοση διατίθεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ψηφιακή της έκδοση (e-book) κυκλοφορεί στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία στη μισή τιμή.
 
ΧΟΡΟΣ «BARKING DAYS
 
 
Βarking days ονομάζει η ομάδα Karma Dance την εποχή μας. Μέρες αποφάσεων απέναντι στην «απειλή» του διαφορετικού. Το ξένο στοχοποιείται, κι έτσι η κοινωνία πραγματοποιεί την εκδίκησή της. Ο κόσμος μας, χωρισμένος σε κλουβιά. Και μέσα του εμείς, πάντα έτοιμοι να κατασπαράξουμε το διαφορετικό που προσπαθεί να βρει καταφύγιο στη γη μας. Και το ταξίδι αρχίζει… «Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε τι κάνει τόσο διαφορετική τη μια πλευρά του πλέγματος από την άλλη. Αφού ο αέρας είναι ο ίδιος. Ο ήλιος, το χώμα, το νερό, ο πόνος. Ο θάνατος. Ο άνθρωπος ταξιδεύει, είναι πρόσφυγας, μετανάστης. Σκοτάδι. Σειρήνα πολέμου. Ο χρόνος, πάντα παρόν. Ένας πύργος χτίζεται, η κοινωνία  γαυγίζει και ένας άνθρωπος ξεκινά τη μετακίνησή του…» Το «Βarking days» παρουσιάζεται από την ομάδα Karma Dance για δύο παραστάσεις στο Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, Αθήνα) στις 8 και 9 Μαΐου 2014. Η τιμή εισιτηρίου δεν έχει καθοριστεί μέχρι το τύπωμα του περιοδικού.
 
ΜΟΥΣΙΚΗ «MUSIC LANDSCAPES»
 
 
Kάθε Σάββατο στις 22:00, ανοίγεται ένας κύκλος μουσικής εξερεύνησης στην Cheapart.Halandri (Στρατάρχου Παπάγου 13), σε επιμέλεια και παρουσίαση της Etten, με τίτλο «Εtten - Music Landscapes at Cheapart.Halandri». H Etten περνάει τις ημέρες της εξερευνώντας «μουσικά δάση», όπως της αρέσει να περιγράφει με ποιητικό τρόπο η ίδια, έχοντας ως σκοπό τη διαδικασία ανακάλυψης νέας μουσικής. Μέσα από τα είδη της folk, της folktronica, της experimental pop, της indie, της electronica και άλλων, ανακαλύπτει διαρκώς καινούρια δείγματα ενός απέραντου μουσικού κόσμου. Έτσι, παρουσιάζει αυτά που έχει συλλέξει σε αυτές τις μουσικές περιηγήσεις, μέσω των επιλογών από τη προσωπική της συλλογή, για τα dj set της στα πλαίσια του Etten - Music Landscapes. Σκοπό έχει να δημιουργήσει έναν τεράστιο μουσικό καμβά πολλών διαστάσεων, που μέσα του θα μπορούμε να χαθούμε, να πετάξουμε, να ονειρευτούμε, να ερωτευτούμε, να χαμογελάσουμε, ακόμα και να ταξιδέψουμε σε μέρη της φαντασίας μας. Κατά καιρούς, η Etten θα παρουσιάζει επιλεκτικά και άλλους «μουσικούς εξερευνητές», με σκοπό πάντα να ενώνει τις μουσικές ανακαλύψεις της μαζί με τις δικές τους. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΠΑΙΔΙ «Ο ΠΕΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ»
 
 
Μα ποιος είναι ο Πεπονοκέφαλος; Και ποιο το Διαμάντι του; Ένα νέο διαδραστικό παραμύθι ξεκινά στο Altera Pars (Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός). Μια ιστορία που θα οδηγήσει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στην αναζήτηση αυτού που αγαπούν πιο πολύ στη ζωή. Σε ένα ιμπρεσιονιστικό περιβάλλον, οι μικροί θεατές καλούνται να «τελειώσουν» τα σκηνικά και να αποφασίσουν για το τέλος της ιστορίας. Πριν την έναρξη της παράστασης, με τη συμμετοχή τους στο εικαστικό εργαστήρι, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τα σκηνικά. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο «Πεπονοκέφαλος» τα μυεί στον κόσμο του ιμπρεσιονισμού, συμπληρώνοντας μέρος των σκηνικών της παράστασης με τα έργα τους. Στιγμές, χρώματα, φως, ήχοι, εντυπώσεις, απλότητα, άποψη, φαντασία, η αλήθεια του καθένα, η διαφορετικότητα σε όλες τις παραμέτρους της συνθέτουν μια παράσταση για γονείς που δεν ξεχνούν και για παιδιά που πρέπει να συνεχίσουν να θυμούνται… Κάθε Κυριακή, στις 15.00 ξεκινά το εργαστήρι και στις 15.30 η παράσταση. Διάρκεια: 75 λεπτά. Εισιτήρια: 10 € για ενήλικες, 8 € για παιδιά.
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ «GROUND ZERO»
 
 
Στις 9 Μαΐου εγκαινιάζεται στο CAMP Contemporary Art Meeting Point (Ευπόλιδος 4 και Απελλού 2, πλατεία Κοτζιά) η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ground Zero», με τη συμμετοχή ελλήνων και ολλανδών καλλιτεχνών. 19 καλλιτέχνες, με διαφορετικό πολιτιστικό προφίλ, παρουσιάζουν τη δουλειά τους πάνω σε ένα κοινό εννοιολογικό πλαίσιο. Πρόκειται για ένα διάλογο μεταξύ ολλανδών και ελλήνων καλλιτεχνών, στη βάση μιας πολύ συγκεκριμένης συναισθηματικής συνθήκης. Οι δημιουργοί καλούνται να φτάσουν ο καθένας στο δικό του «Σημείο Μηδέν» και να αποδώσουν οτιδήποτε έπεται για τον καθένα προσωπικά. Η δεδομένη συνθήκη δημιουργίας για τους συμμετέχοντες στην έκθεση είναι το «μη περαιτέρω», η αποτύπωση δηλαδή της στιγμής εκείνης που, εξ αιτίας διαφορετικών συνθηκών –αδιάφορων για την παρούσα ανάγνωση-, το άτομο αγγίζει τα όρια του κατώτερου άκρου της ύπαρξής του. Οι καλλιτέχνες είναι ελεύθεροι να διερευνήσουν τον «πάτο του βαρελιού» μέσα από οποιαδήποτε ειδική συνθήκη τούς φτάνει εκεί. Η έκθεση διαρκεί έως τις 9 Ιουνίου. Από Τρίτη έως Σάββατο, από τις 14.00 έως τις 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΦΙΛΜ
 
 
Tο κλασικό και διαχρονικό Ταινιόραμα επιστρέφει και φέτος στο Άστυ, από τις 15 Μαΐου έως τις 9 Ιουλίου 2014. 168 ταινίες, 56 ημέρες, 8 εβδομάδες, 2 μήνες. Γεμάτες ημέρες από τη μαγεία και τη νοσταλγία του φιλμ. Με τον παλιό, πατροπαράδοτο, παραδοσιακό τρόπο. Όπως μάθαμε σινεμά. Τρεις κόπιες την ημέρα, εκατοντάδες μπομπίνες εβδομαδιαίως θα μπαινοβγαίνουν στο θρυλικό, σκοτεινό δωματιάκι του κεντρικού κινηματογράφου, και θα ανεβοκατέβουν στο σινεφίλ υπόγειο της πλατείας Κοραή. Ανάμεσα στις 168 ταινίες, θα προβληθούν μετά από πολλά πολλά χρόνια το «Παράνομο κρεβάτι» του Φρανσουά Τριφό, οι «Ναυαγοί» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, οι «Τέσσερις μύγες σε πράσινο βελούδο» του Ντάριο Αρτζέντο, το «Καλώς ήλθατε στο κουκλόσπιτο» του Τοντ Σόλοντζ, κ.ά. Ημερήσιο εισιτήριο (τρεις ταινίες, από τις 18.00 έως τις 00.00): 6 €. Κάρτα διαρκείας (και για τις 168 ταινίες!): 40 €.
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
 
«SUZANNE»
Δράμα | Σκηνοθεσία: Κατέλ Κιγιεβερέ | Σενάριο: Κατέλ Κιγιεβερέ, Μαριέτ Ντεζέρτ | Παραγωγή: Γαλλία | Διανομή: Strada Films | Από 15 Μαΐου στους κινηματογράφους
 
H Σουζάν και η μεγαλύτερη αδερφή της Μαρία ζουν μαζί με τον χήρο πατέρα τους Νικολά. Τα δύο κορίτσια είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους, παρά τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους: η χαμηλών τόνων Σουζάν απολαμβάνει την παρέα και την αγάπη της δυναμικής, ανεξάρτητης Μαρίας. Τις γνωρίζουμε σαν μαθήτριες του Δημοτικού, ενώ σύντομα βλέπουμε την έφηβη Σουζάν να ανακοινώνει ότι είναι έγκυος. Αμέσως, μεταφερόμαστε πέντε χρόνια μετά, και ο γιος της Τσάρλι, είναι, ήδη, μέλος της οικογένειας, ενώ ο πατέρας του είναι απών και δεν αναφέρεται ποτέ. Χαμηλόφωνο οικογενειακό δράμα, που προβλήθηκε στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε βραβείο στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
«DIE HEIMAT» 
Δραματική | Κείμενο: Χέρμαν Σούντερμαν | Σκηνοθεσία-Διασκευή: Ευρώπη Θωμοπούλου | Διάρκεια: 70 λεπτά | Θέατρο: 104 – Black Box (Ευμολπιδών 41, Γκάζι) | Από 28 Απριλίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 | Εισιτήρια: 10 €, 5 €
 
Heimat είναι η ιδιαίτερη πατρίδα σου. Είναι ο τόπος, το σπίτι, οι άνθρωποί σου. Είναι οι ρίζες σου, η γλώσσα σου, η παιδικότητά σου. Τι συμβαίνει, ωστόσο, όταν η πατρίδα σου ταυτίζεται με τον συντηρητισμό που συνθλίβει κάθε τι διαφορετικό; Εστιάζοντας στην οικογένεια ως μικρογραφία της κοινωνίας, η Ομάδα 33 αποτυπώνει τη σύγκρουση ανάμεσα στον ανερχόμενο αυταρχισμό και την προσωπική ελευθερία, εστιάζοντας στην ευθύνη εκείνων που παραμένουν ουδέτεροι – από συνήθεια, φόβο ή, ίσως, μια παρατεταμένη αναβλητικότητα. Ερμηνεύουν οι: Δέσποινα Μαλλή, Λύσανδρος Σπετσιέρης, Φαίδρα Χατζηκωσταντή.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ