Shedia

EN GR

24/04/2013

Out & About, του Νέστορα Πουλάκου

Επιμέλεια: Νέστορας Πουλάκος
 
ΒΙΒΛΙΟ
ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ
Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκόπουλος, Κωστής Νικολάκης | Σελ. 336 | Εκδόσεις Εκάτη
 
 
Αυτή κι αν είναι μια έκδοση με ιστορική, λογοτεχνική και κοινωνική αξία. Όχι, δεν πρόκειται για μια ακόμη ποιητική ανθολογία, που εύκολα και γρήγορα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί. Αλλά έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή μνήμης, από καρδιάς σαν να λέμε, που επιμελήθηκαν με ζήλο και ιδιαίτερη φροντίδα ο διακεκριμένος ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος και ο εκδότης (και ποιητής) Κωστής Νικολάκης. Άλλωστε από τον Καβάφη, μέσα από τον Σεφέρη και τον Μέσκο, μέχρι τον Βαρβέρη και τον Καραβασίλη, τι να ανθολογήσεις και για τι να πρωτομιλήσεις; Οι δυο φίλοι και εραστές της λογοτεχνίας αποφάσισαν αυτή την έκδοση, μια διαχρονική σε αξία και μέγεθος για την ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα, αποτίνοντας ένα φόρο τιμής στις λογοτεχνικές βραδιές – συντροφιές – παρέες, που γαλουχήθηκαν μέσα στη χούντα και συνέχισαν μέχρι τις αρχές του 1980 (και εξακολουθούν ακόμη τρόπον τινά), στο εντευκτήριο των Εκδόσεων Εκάτη στην πλατεία Βικτώριας. Τότε, το 1972, με σύνθημα και σήμα τους το ποίημα «Καφενείον Γρηγορίου Μπαγιώρη» του Ασημάκη Πανσελήνου, συγκεντρώνονταν γνωστοί και άγνωστοι ποιητές στο υπόγειο βιβλιοπωλείο του Κωστή Νικολάκη (με παλιά και νέα λογοτεχνία, ή αλλιώς μπορεί κανείς να βρει τα πάντα εκεί) και διάβαζαν αγαπημένα τους ποιήματα και λατρεμένους τους ποιητές. Όλη εκείνη η ατμόσφαιρα όπως και οι ποιητές που αγαπήθηκαν και διαβάστηκαν εν είδει αντίστασης, ως μιας μορφής αγώνα ενάντια στο όποιο καθεστώς και την καθημερινότητα, μαζεύτηκαν σ’ αυτή την όμορφη έκδοση που κυκλοφορεί εδώ και τέσσερα χρόνια από τις Εκδόσεις Εκάτη. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, στην τιμή των 16 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον ιστότοπο www.ekati.gr.
 
ΣΚΙΤΣΟ 
 
Cherchez Να Φαμ! Ο Μποστ του Τύπου
 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και το Μουσείο Μπενάκη οργανώνουν έκθεση αφιερωμένη στο γελοιογραφικό έργο του Μποστ με τίτλο «Cherchez Να Φαμ! Ο Μποστ του Τύπου». Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 4 Απριλίου 2013 και διαρκεί έως τις 19 Μαΐου. Η έκθεση επικεντρώνεται στη γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ, στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο την περίοδο από το 1950 έως το 1980. Τα σκίτσα του καλλιτέχνη εντάσσονται σε ιστορικό πλαίσιο και η έκθεση ανιχνεύει τη σύγχρονη σημασία της σάτιράς του, καθώς και την αισθητική της αρτιότητα, η οποία ξεπερνά το εφήμερο. Ο Μποστ είναι τώρα όσο ποτέ πολιτικά επίκαιρος. Με επίκεντρο τους θρυλικούς χαρακτήρες του, οι γελοιογραφίες του συσχετίζονται με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Στην έκθεση, επίσης, αναδεικνύεται η φιλολαϊκή οπτική του Μποστ που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και δηλώνει πίστη σε ένα δημοκρατικό ήθος συμμετοχής. Στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο της Οδού Πειραιώς 138. Πέμπτη, Κυριακή 10.00 – 18.00 / Παρασκευή, Σάββατο 10.00 – 22.00. Είσοδος: 4 ευρώ (το μειωμένο είναι στα 2 ευρώ).
 
 
ΠΑΙΔΙ 
 
Πού είναι η καμηλοπάρδαλη;
 
Κάπου ανάμεσά μας βρίσκεται η φίλη μας η καμηλοπάρδαλη. Παρακολουθεί με τα μεγάλα της μάτια. Ο μακρύς της λαιμός φτάνει ψηλά και αλλάζει το χρώμα του ουρανού. Αν μάλιστα καταφέρεις να τη βρεις, κοίταξέ την κατάματα! Τότε αυτή θα χαμηλώσει για να ανέβεις στη ράχη της και θα σε ταξιδέψει σε μέρη μαγικά. Και πίσω από τα λεπτά της πόδια ακολουθούμε τα ίχνη της! Για πρώτη φορά έμπειροι αυτοσχεδιαστές από τους χώρους της μουσικής, του χορού και του σωματικού θεάτρου δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Παιδιά και γονείς αποτελούν ενεργό μέρος της παράστασης. Έχουν την ευκαιρία να σηκωθούν, να κινηθούν, να πλησιάσουν τη δράση, να διαλέξουν τι θα παρακολουθήσουν και να επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου. Κάθε φορά λοιπόν, γεννιέται μια διαφορετική ιστορία. Στον Κινητήρα Studio (Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 210 9248358). Κάθε Σάββατο, στις 17.30. Διάρκεια: 60΄. Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.
 
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
Ταινιόραμα 2013
 
Το Ταινιόραμα 2013, ο ετήσιος κινηματογραφικός θεσμός της ΑΜΑ Films που καλωσορίζει το καλοκαίρι είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τους φανατικούς σινεφίλ και φέτος, από τις 16 Μαΐου έως τις 9 Ιουλίου αποκλειστικά στον κινηματογράφο Άστυ (Πλατεία Κοραή). Το φετινό Ταινιόραμα αφιερώνεται στο δημιουργό του, τον Αντώνη Στεργιάκη, που μας «άφησε» στις 24 Νοεμβρίου 2012. 147 ταινίες που έχει αγαπήσει το κοινό διαχρονικά σε 7 εβδομάδες ή 49 ημέρες, εντάσσονται σε 49 ενότητες για όλες τις προτιμήσεις, τις απολαύσεις και τις ορέξεις αυτών που αγαπούν τον κινηματογράφο. Με μια πρώτη ματιά, ανάμεσα στα 147 ξεχωριστά αριστουργήματα βρίσκουμε τις σπάνιες ταινίες Χαμένος Ορίζοντας και Συνέβη μια Νύχτα του Φρανκ Κάπρα, Κάτω από τον Αστερισμό του Σκορπιού των αδελφών Ταβιάνι, Διεστραμμένα Νιάτα του Ναγκίσα Οσίμα, Μια Ερωτική Ιστορία του Ρόι Άντερσον, Φριτς ο Πονηρόγατος του Ραλφ Μπάκσι κ.ά. Στον κινηματογράφο Άστυ, τρεις ταινίες θα προβάλλονται καθημερινά με το ενιαίο εισιτήριο των 6 ευρώ, ενώ περιορισμένος αριθμών καρτών διαρκείας αξίας -μόλις- 30 ευρώ προπωλείται στο ταμείο του κινηματογράφου Άστυ.
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ 
 
Έκθεση «Φωτογραφία Δρόμου»
 
Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της νότιας Αθήνας: Φιγούρες στο δρόμο, παιδιά στο πάρκο, αναμονή στη στάση του τραμ, ρέμβη στην παραλία. Ο φακός αιχμαλωτίζει μικρές λεπτομέρειες σε μεγάλους καμβάδες, παιχνίδια των σκιών, χρώματα σε τοίχους, την ένταση στα σχήματα των αυτοκινήτων και των κτιρίων. «Φωτογραφία Δρόμου» ήταν το θέμα του φετινού, 2ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθήνας, όπως αναδείχθηκε από διαδικτυακή ψηφοφορία. Και επειδή ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία, ερασιτέχνες φωτογράφοι και όχι μόνο βγήκαν στους δρόμους της νότιας Αθήνας και έστειλαν φωτογραφίες έγχρωμες και ασπρόμαυρες. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους διακεκριμένους φωτοειδησεογράφους Γιάννη Μπεχράκη, Νίκο Πηλό και Ιάκωβο Χατζησταύρου, επέλεξε τις 35 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση. Στον πολυχώρο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57 – 59 Β, Αθήνα). Τα εγκαίνια είναι στις 9 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 16.00 – 22.00. Είσοδος ελεύθερη.
 
 
 
ΜΟΥΣΙΚΗ
 
Live Opera Nights: Gioconda
 
Τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης «έρχονται» ζωντανά στην Αθήνα. Για δεύτερη χρονιά ο κινηματογράφος Δαναός και το Classical Radio παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό απευθείας μουσικές μεταδόσεις από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης (Όπερα του Παρισιού, Σκάλα του Μιλάνου κ.ά.). Εξαιρετικά έργα σε κορυφαία ποιότητα εικόνας (High Definition) και ήχου (Dolby Digital), παρουσιάζονται ζωντανά με ελληνικούς υπότιτλους και με εισιτήριο στην ίδια τιμή με πέρσι). Την Τρίτη 13 Μαΐου, το απόγευμα, θα προβληθεί η όπερα του Αμιλκάρε Πονκιέλι, Gioconda. Όπερα σε τέσσερις πράξεις. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τόμπια Γκόριο, που αποτελεί μάλλον αναγραμματισμό του Αρίγκο Μπόιτο. Διεύθυνση Ορχήστρας: Ντανιέλ Ορέν. Σκηνοθεσία: Πιερ Λουίτζι Πίτσι. Παίζουν οι: Βιολέτα Ουρμάνα, Μαρτσέλο Αλβάρεζ, Λουστιάνα Ντ’ Ίντινο. Διάρκεια: 230 λεπτά. Γλώσσα: Ιταλικά. Στον κινηματογράφο Δαναός (Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα, 210 6922655). Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ.
 
 
 
ΤΑΙΝΙΑ
 
Η ΠΕΤΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
Αντιπολεμική | Έγχρωμη | Σενάριο: Ζαν-Κλοντ Καριέρ | Σκηνοθεσία: Ατίκ Ραχίμι | Διάρκεια: 102’ 
 
Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά... Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα... Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως κάθε γυναίκα σ’ αυτόν τον κόσμο θέλει να πει στο σύντροφό της, αλλά δεν το τολμά. Και μάλλον κρύβει μέσα της αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης.
Σε αυτό το παραλήρημα, αποφασίζει να του φανερώσει και τα πιο μεγάλα μυστικά της. Έτσι, ο άντρας της γίνεται γι’ αυτήν η πέτρα της υπομονής... Επίσημη πρόταση του Αφγανιστάν για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2013. Με την εξαιρετική ερμηνεία της Γκολσιφτέχ Φαραχανί, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Χιχόν.
 
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΗ
Δραματική | Κείμενο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν | Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μακρή, Νίκος Διαμαντής | Διάρκεια: 75΄
 
Το «Μέσα από το σπασμένο καθρέφτη» (1961) είναι η πρώτη ταινία της Τριλογίας της Πίστης του σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Πρόκειται για μια λεπτομερή εξέταση της φύσης της πίστης του ανθρώπου, θέτοντας μια σειρά φιλοσοφικών ερωτημάτων που δεν απαντώνται ποτέ ευθέως. Πρόκειται για ένα έργο που θυμίζει αρχαία ελληνική τραγωδία χωρίς κάθαρση. Ένα έργο που μιλάει για μια δυσλειτουργική οικογένεια μέσα από την πίστη, την ενοχή, την απελπισία, τη σεξουαλική καταπίεση, θέματα σημερινά και γνώριμα. Βαθιά ανθρώπινο το έργο του Μπέργκμαν μας μιλάει για τον αληθινό εαυτό μας. Παίζουν οι: Σταύρος Γιαννακόπουλος, Νίκος Διαμαντής, Ελένη Ζαραφίδου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.
Θέατρο Σημείο (Χαρ. Τρικούπη 10, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, 210 9229579). Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ (για φοιτητές στα 10 ευρώ).
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ