Shedia

EN GR

24/04/2013

Δίχως εστία, δίχως πατρίδα, του Γκολεαδόρ

Η εθνική Αστέγων συγκέντρωσε µπάλες για τους έγκλειστους  του κέντρου κράτησης µεταναστών της Αµυγδαλέζας.
του Γκολεαδόρ
 
Δύο ο Περικλής Παπαπαναγής από τον Παναθηναϊκό, άλλες δύο η καλή µας φίλη Μαρία Γκούµα από την ΑΕ Λεµεσού και τέσσερις µάζεψε από γνωστούς και φίλους της η Κωνσταντίνα Αλεφάντη. Οκτώ το σύνολο. Και άλλες οκτώ από την αποθήκη µας, σύνολο 16. Τόσες ήταν οι µπάλες που ανέλαβε να µεταφέρει στην είσοδο του κέντρου κράτησης µεταναστών στην Αµυγδαλέζα ο προπονητής της εθνικής Αστέγων, Σέργιος Μήλης, (και υπεύθυνος του δικτύου των πωλητών της «σχεδίας»). Μαζί του σε αυτή τη σύντοµη διαδροµή προς τις Αχαρνές όπου βρίσκεται το κέντρο και δύο παίκτες της εθνικής Αστέγων. Όχι επειδή ήταν βαριές οι µπάλες και δεν µπορούσε να τις κουβαλήσει µοναχός του. Αλλά, για λόγους συµβολισµού.
 
Όπως οι πρόσφυγες που στοιβάζονται στην Αµυγδαλέζα, έτσι και οι άστεγοι αυτής της πόλης –και πολλών άλλων πόλεων σε ολόκληρο τον πλανήτη– κουβαλούν το δικό τους στίγµα, βιώνουν τους δικούς τους αποκλεισµούς. Άλλωστε, όλοι, µετανάστες και άστεγοι δίχως εστία είναι. Οι πρώτοι και δίχως πατρίδα.
 
Οι δεκαέξι µπάλες που µαζεύτηκαν για τους έγκλειστους της Αµυγδαλέζας συγκεντρώθηκαν ύστερα από τηλεφώνηµα που λάβαµε από συµπολίτη µας που κινείται εντός του στρατοπέδου. «Κάντε κάτι. Φέρτε µας µπάλες να παίζουν τουλάχιστον οι άνθρωποι. Να ξεφεύγουν. Να µην καταρρεύσουν ολοκληρωτικά. Είναι τραγικές οι συνθήκες εδώ…», µας είπε σχεδόν παρακλητικά. Δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθούµε και ας µη µας περισσεύουν οι µπάλες –και γενικώς, το αθλητικό υλικό.
 
Το συζητήσαµε και σε προπόνηση της οµάδας µια Κυριακή βράδυ. Ήταν µια από τις συγκλονιστικές στιγµές της σεζόν. Πόσο ζεστά και  ανθρώπινα αντέδρασαν όλα τα παιδιά της οµάδας. Πόσο έδειξαν να στενοχωριούνται µε το δράµα των εγκλείστων στις Αµυγδαλέζες της γης. Ήθελαν όλοι να είναι στην αποστολή που θα παρέδιδε τις µπάλες στους υπεύθυνους τους κέντρου.
 
Κανονικά οι προπονήσεις
Το θέµα της Αµυγδαλέζας ήταν µάλλον το σηµαντικότερο που απασχόλησε όλα τα παιδιά που συµµετέχουν στις προπονήσεις της εθνικής ποδοσφαιρικής οµάδας αστέγων το µήνα που µας πέρασε. Η ξεχωριστή αυτή παρέα διευρύνεται συνεχώς, αφού στο οικογενειακό µας διπλό εντάσσονται κάθε εβδοµάδα και νέα πρόσωπα. Πολλοί δε νέοι προέρχονται από το δίκτυο των πωλητών της «σχεδίας». Άλλωστε, οι δύο πρωτοβουλίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Υπηρετούν τον ίδιο στόχο µε ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση: Να βάλουν γκολ στα δίχτυα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού.
 
24 Media και Κορυδαλλός
Πάντως, προκειµένου να κρατούνται οι παίκτες σε αγωνιστική εγρήγορση(!), στις αρχές του Απρίλη, η εθνική Αστέγων έδωσε ένα καταπληκτικό παιχνίδι µε αντίπαλο (τρόπος του λέγειν) την οµάδα της 24 Media. 
 
Το τελικό 7-5 αποζηµίωσε τις χιλιάδες των οπαδών που κρέµονταν σαν τσαµπιά (για να θυµηθούµε την παλιά αθλητική ορολογία…) από τις εξέδρες του γηπέδου που ευγενώς µας παραχώρησε ο Γιώργος Παθιακάκης στη Ριζούπολη. Το σκορ αδικεί κατάφωρα και τις δύο οµάδες, ενώ δεν υπήρξαν υστερήσαντες, γενικώς! 
 
Οι δύο οµάδες ανανέωσαν το ποδοσφαιρικό και κοινωνικό ραντεβού για τα τέλη Ιούνη, όταν θα πραγµατοποιηθεί το καθιερωµένο ετήσιο τουρνουά «ποδοσφαίρου και ενηµέρωσης» της καµπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια» στην πλατεία Συντάγµατος.
Η επόµενη πρόκληση της εθνικής Αστέγων απαντάει στο όνοµα «Κορυδαλλός». Την Κυριακή των Βαΐων (28 Απριλίου), η οµάδα µας θα συµµετάσχει στο 1ο τουρνουά Αλληλεγγύης που διοργανώνουν από κοινού ο Αετός Κορυδαλλού και ο Α.Ο. Κορυδαλλός. Θα συµµετάσχουν επίσης η µεικτή παλαιµάχων Πειραιά, όπως και οι ακαδηµίες αλλά και οι παλαίµαχοι των δύο οµάδων του Κορυδαλλού. Στόχος του τουρνουά είναι η συγκέντρωση τροφίµων για τους συµπολίτες µας που έχουν ανάγκη αλλά και φαρµάκων για το αλληλέγγυο ιατρείο του Πειραιά.
Η ώρα έναρξης των ποδοσφαιρικών και άλλων εκδηλώσεων είναι 4:00 το απόγευµα. Ο χώρος είναι το ΕΑΚ Κορυδαλλού. Σας περιµένουµε.                              

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ