Shedia

EN GR

24/04/2013

Αστικοί µύθοι, του Άγγελου Τσέκερη

Ένας μεγάλος έρωτας

Ο τρόμος της γκρίνιας των πεθερικών χάλασε το γάμο Εθνικής με Eurobank, αλλά η επιθυμία παραμένει αδάμαστη.

Μεγάλη αμηχανία έχει προκαλέσει η αιφνίδια ματαίωση του γάμου Εθνικής – Eurobank. Τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν, ενώ ένταση επικρατεί ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Στο χωριό της Eurobank, στο οποίο οι παραδόσεις είναι πολύ ισχυρές, οι δικαιολογίες από πλευράς Εθνικής κρίθηκαν ανεπαρκέστατες. Σύμφωνα με κύκλους την νύφης, και συγκεκριμένα μιας δεύτερης εξαδέλφης από την πλευρά της μάνας της, η Εθνική επικαλέστηκε έκθεση της διεθνούς εταιρείας αξιολόγησης Blackrock, σύμφωνα με την οποία τα μετατρέψιμα ομόλογα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θετικής καθαρής θέσης των παρελθουσών χρήσεων πρέπει να υπολογίζονται από εδώ και στο εξής σε τετραγωνικά μέτρα και όχι σε γιάρδες ανά λίρα στερλίνα, και αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα διαθέσιμα των επισφαλειών της πιστωτικής επέκτασης του EFSF που χορηγήθηκαν μέσω των δανειακών εγγυήσεων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
 
Παρά το γεγονός ότι το επιχείρημα δείχνει εκ πρώτης όψεως απολύτως λογικό και πειστικό, τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι πίσω από την ματαίωση του γάμου κρύβεται η δυσαρέσκεια των μετόχων της Εθνικής στην προοπτική να μείνουν οι δύο τράπεζες σε διώροφο πάνω από τα πεθερικά. Το νέο σχέδιο της τρόικας προβλέπει δύο ξεχωριστές γαμήλιες δεξιώσεις, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τα ποσά που κατατέθηκαν στη λίστα γάμου στο κατάστημα «Οικοσυνθέσεις Χλιδάμπουρας». Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το Eurogroup είναι να κουρευτούν τα ποσά κάτω των 100.000 ευρώ σε ποσοστό γύρω στο 80%, ενώ τα άνω των 100.000 ευρώ να συγκεντρωθούν σε ειδικό λογαριασμό και να δοθούν στη γερμανική κυβέρνηση ως πολεμικές αποζημιώσεις, για την ταλαιπωρία στην οποία τους υποβάλαμε την περίοδο 1941–44. 
 
Με δεδομένη την ματαίωση της συγχώνευσης η διοίκηση της τράπεζας απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, και τους ζήτησε να προσφέρουν δύο μισθούς ο καθένας προκειμένου να απαλλάξουν τους μετόχους από το δυσβάστακτο βάρος της ανακεφαλαιοπoίησης. Η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή θα είναι σε καθαρά εθελοντική βάση και ότι καμία διάκριση δεν πρόκειται να γίνει ανάμεσα στους εργαζόμενους στα υπό κατάρτιση προγράμματα μαζικών απολύσεων προσωπικού. Επίσης εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση τα λεφτά του ασφαλιστικού ταμείου των υπαλλήλων της τράπεζας, με το ισχυρό επιχείρημα ότι η ζωή είναι μικρή και μέχρι τη σύνταξη ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Αυτό φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύμφωνη γνώμη του σωματείου των εργαζομένων, το οποίο διατηρεί απέναντι στο ΔΣ της τράπεζας ασυμβίβαστο ταξικό προσανατολισμό επιπέδου Μπομπ Σφουγγαράκη. Τους εργαζόμενους της τράπεζας συνεχάρη ο κ. Στουρνάρας, καθώς και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας ο οποίος εξήρε τη θετική στάση και το φιλότιμό τους, σε αντίθεση με τους κάγκουρες της Ιερισσού που αρνούνται να ξεβολευτούν και να βοηθήσουν να βγάλει το μεροκάματό της μια φτωχή πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού. 
 
Ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ξεχωριστή ανακοίνωση έβγαλε η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η οποία αποτελείται από τη μειοψηφία του παλαιού Συνασπισμού, τις μειοψηφικές συνιστώσες του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία του ΕΚΜ που όμως είναι μειοψηφική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ξεχωριστή ανακοίνωση έβγαλε και το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου. Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε σε πολύ αυστηρούς τόνους ότι ο Σωκράτης ήταν εξωγήινος, γεγονός που πιστοποιείται από μια σειρά επτά βιβλίων, τα οποία διατίθενται σε εξευτελιστικές τιμές για τους 3.000 τηλεθεατές που θα τηλεφωνήσουν πρώτοι. 
 
Το σοβαρότερο πρόβλημα που προκύπτει πάντως από την ματαίωση της συγχώνευσης είναι ο κίνδυνος αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, εάν η ανακεφαλαιοποίηση αποτύχει και η διαχείριση των τραπεζών περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα χάσουν το ελληνικό τους χρώμα και θα μετατραπούν σε ένα είδος Γιουροβίζιον με Αγγλίδες ντυμένες αεροσυνοδούς, Ολλανδούς με βαμμένα ροζ μαλλιά, σοπράνες από τη Μάλτα και Ρουμάνους που παίζουν σκα με τσιγγάνικα παραδοσιακά όργανα. Τα ΑΤΜ θα έχουν μενού στα αραβικά, τα αρμένικα και τα εβραϊκά, ρωμαϊκούς αριθμούς και ενδεχομένως να αντικατασταθούν με νέα που θα έχουν το τιμόνι δεξιά. Οι συναλλαγές θα γίνονται με νομισματική μονάδα το Μπαχτ Ταϊλάνδης, ενώ τα βιβλιάρια καταθέσεων θα έχουν στο εξώφυλλο τον Μίκυ Μάους. Μπροστά στο ενδεχόμενο να αφελληνιστούν οι τράπεζες, τις οποίες οι πρόγονοι μας με τόσες θυσίες απελευθέρωσαν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, μιλώντας εκ μέρους όλων μας, δήλωσε ότι ο ελληνισμός ενωμένος σα μια γροθιά θα δανειστεί άλλα 100 δις, προκειμένου να στηρίξει τους Ηρωικούς μας Μετόχους και να παρατείνει έτσι το Μνημόνιο για άλλα 60 χρόνια τουλάχιστον. 
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ