Shedia

EN GR

26/03/2014

Φθηνός σκούφος του Γιώργου Αράπογλου

Παράδοση νέας γενιάς!
 
Επιστροφή στις παλιές καλές (και μεσογειακές) διατροφικές μας συνήθειες σε μια παραδοσιακή γειτονιά της πόλης.
 
Υπάρχει, μας έλεγαν εδώ και πολύ καιρό οι πωλητές της «σχεδίας» μας, ένα πολύ όμορφο νέο στέκι στην πλατεία Αγ. Ειρήνης στο Μοναστηράκι. Επέμεναν, μάλιστα, να το επισκεφτούμε, όχι μόνο για το «πολύ καλό φαγητό» αλλά και για το φιλόξενο περιβάλλον. Τελικά, υποκύψαμε στις πιέσεις. Και, μάλλον, πολύ καλά κάναμε.
 
Το εστιατόριο «Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα» είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός μοντέρνου και κλασικού, παράδοσης και νέας εποχής, γεύσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και υγιεινής διατροφής. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με πλούσιες μερίδες και ιδιαιτέρως προσιτές τιμές. 
 
«Η κρίση ανέδειξε τα μειονεκτήματα της αγοράς. Η ακρίβεια, η εξάντληση του ελληνικού προϊόντος, η ασίγαστη ξενομανία είναι στοιχεία που δημιούργησαν ένα μεγάλο κενό. Αυτό που είδαμε ήταν ότι στον κόσμο είχε λείψει ένα παραδοσιακό μαγειρείο όπου μπορεί να φάει καλά, υγιεινά και να του θυμίσει αρκετά το σπιτικό φαγητό», θα μας πει ο Στέφανος, στον οποίο ανήκει η ιδέα. Συνολικά, εδώ υπάρχουν τέσσερις συνέταιροι. 
 
Αυτό, ακριβώς, προσφέρει το «Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα». Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μαγειρείο νέας γενιάς. Ο διάκοσμος είναι μοιρασμένος ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο. Δεν λείπουν τα παραδοσιακά στοιχεία με τα πατροπαράδοτα μαγειρικά σκεύη να ντύνουν αισθητικά το χώρο, αλλά και οι σύγχρονες πινελιές, όπως τα ψηλά τραπέζια και  οι καρέκλες με τη μεταλλική βάση και τη μαρμάρινη επιφάνεια. Η κουζίνα είναι self service, δεν γίνεται παράδοση κατ’ οίκον, ενώ οι περισσότεροι από τους πελάτες του επιλέγουν να παίρνουν φαγητό σε πακέτο.
 
Και το μενού; «Αποκλειστικά και μόνο ελληνική κουζίνα. Έχουμε φροντίσει να συλλέξουμε παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, πολλές από τις οποίες έτειναν να χαθούν. Τα υλικά είναι πάντα εποχής από έλληνες παραγωγούς, ενώ ακόμα και τα ποτά είναι από ελληνικές μικροζυθοποιίες και μικροοινοπαραγωγούς. Αυτό, βέβαια, ανεβάζει για εμάς το κόστος πρώτης ύλης, αλλά το αποτέλεσμα αποζημιώνει τους πελάτες μας και με το παραπάνω και πιστεύουμε πως με τον καιρό θα ισορροπήσουμε», σχολιάζει ο Στέφανος. 
 
Οι επιλογές είναι πολλές. Καθημερινά, φτιάχνονται περίπου 10 κυρίως πιάτα, με σχετική αναλογία σε κρέας, ζυμαρικά και λαχανικά, ενώ υπάρχει ποικιλία επιλογής σε πίτες, σούπες, γλυκά και σαλάτες. Η κουζίνα περιλαμβάνει αποκλειστικά μαγειρευτά, ενώ ήδη οι πελάτες έχουν αρχίσει να έχουν και τις προτιμήσεις τους.
 
«Στο καθημερινό μενού προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την αναλογία της μεσογειακής διατροφής. Οι συνταγές είναι παραδοσιακές και φτιάχνονται αποκλειστικά με αγνά υλικά, όπως ακριβώς θα το μαγείρευε η μάνα στο σπίτι για την οικογένεια. Οι ηλικίες διαφέρουν. Έρχονται νεαροί φοιτητές που σπουδάζουν μακριά και τους λείπει το σπιτικό φαγητό ή ακόμα και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν νοσταλγήσει την εικόνα του παλιού παραδοσιακού μαγειρείου», λέει ο Θοδωρής, ως επικεφαλής των μαγείρων. 
 
Ο ίδιος, όπως εξηγεί, έχει ήδη αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες υπέρ της πιο υγιεινής μεσογειακής κουζίνας, ενώ προτρέπει και τους οικείους του να το ακολουθήσουν. Αυτό, ωστόσο, που τον χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι και ο κόσμος προσπαθεί να μπει σε αυτή τη λογική και να αλλάξει λίγο τη διατροφή του στο πιο υγιεινό.
 
«Πολλοί μου ζητούν να τους προτείνω πιάτο να δοκιμάσουν ή κάποιο συνδυασμό με σαλάτα και πίτα. Άλλοι πάλι παραμένουν πιστοί στο κρέας ή τα ζυμαρικά και δεν δοκιμάζουν κάτι διαφορετικό. Από τις συνταγές που έχουν μεγαλύτερη πέραση είναι το κερκυραϊκό σοφρίτο, το χανιώτικο μπουρέκι, η φακοσαλάτα από τη Σαντορίνη κ.α. Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι βλέπεις τον κόσμο να θέλει να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες και να ξαναγνωρίσει την ελληνική κουζίνα και τον πλούτο των υγιεινών και διαφορετικών γεύσεων που διαθέτει», λέει ο Θοδωρής. 
 
Δεν είναι, όμως, μόνο γευστικό, αλλά και οικονομικό. Παραγγείλαμε, μεσαίο πιάτο –περιλαμβάνει ένα κυρίως πιάτο και σαλάτα– με κεφτέδες, κιλίκια, πλούσια φρέσκια πατζαροσαλάτα με ρόδι και καρύδια και πίτα ημέρας που από μόνη της θα μπορούσε να σταθεί ως ένα χορταστικό γεύμα. Πήραμε και μια βαρελίσια μπίρα σε μικρό ποτήρι. Σύνολο: 11,30 €! Καθόλου άσχημα για ένα χορταστικό μενού. Επειδή μας είδε και…καλοφαγάδες, ο Θοδωρής μας έδωσε να δοκιμάσουμε λίγο από το χανιώτικο μπουρέκι και από το χοιρινό σβηστό με κρασί, πιπεριές και άλλα μυρωδικά. Ήδη, το έχουμε παραγγείλει για την επόμενη φορά! 
 
Παραδοσιακό Μαγειρείο «Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα»
Αιόλου 27, 10551, Πλ. Αγίας Ειρήνης.
Τηλ. 210 3252335
 
Τιμοκατάλογος: 
Μικρό πιάτο (1 κυρίως): 4 ευρώ
Μεσαίο πιάτο (1 κυρίως και σαλάτα): 6 ευρώ
Μεγάλο πιάτο (2 κυρίως και σαλάτα): 8 ευρώ
Σαλάτα: 3 ευρώ
Σούπες: 3 ευρώ
Πίτες: 2,80 ευρώ
Γλυκά: 3 ευρώ
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ