Shedia

EN GR

26/03/2014

Επικοινωνία Οι αναγνώστες µας

Αδικαιολόγητες ενοχές
 
Αγαπητοί φίλοι,
Ένα χρόνο με τη «σχεδία» στους δρόμους, προσπαθώ καθημερινά να ξεπεράσω τις (αδικαιολόγητες) ενοχές μου όταν προσπερνάω τους πωλητές, που, λιγότερο ή περισσότερο σιωπηλοί, κουβαλώντας τις δικές τους ανασφάλειες, διαφημίζουν το περιοδικό της πόλης, του δρόμου, της ανθρωπιάς. Η μόνη μέρα που μπορώ να τους κοιτάξω στα μάτια είναι όταν κρατάω ανά χείρας το τεύχος του μήνα! Η συστηματική, πάντως, εναλλαγή των προσώπων στα «σημεία πώλησης» λειτουργεί, τουλάχιστον, στην περίπτωσή μου, αποτελεσματικά, αφού έτσι νιώθω ότι βοηθάω όσους περισσότερους μπορώ. Καλή συνέχεια στους ανθρώπους της «σχεδίας»!
 
Λουίζα Κυριακάκη
 
Ως παράδειγμα
 
Το περιοδικό το έμαθα μέσα από την εκπομπή του ΑΝΤ1 Ράδιο Αρβύλα, όπου έμαθα ότι το πουλάνε άνθρωποι άνεργοι, άστεγοι ή άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα και ότι το 1,50 ευρώ πάει στους πωλητές του περιοδικού. Από εκείνη τη στιγμή, ήθελα να αγοράσω το περιοδικό, όχι από υποχρέωση ή από λύπηση στους ανθρώπους που το πουλάνε, αλλά επειδή άρχισα να πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή κίνηση αυτή η πρωτοβουλία. Κάθε φορά που πήγαινα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έψαχνα να βρω τους πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα, αλλά ποτέ δεν έβρισκα και άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν υπάρχουν πωλητές του περιοδικού στην Θεσσαλονίκη ή ότι εγώ δεν έψαχνα όσο έπρεπε. Η απογοήτευση με έκανε να σταματήσω να ψάχνω, μέχρι την ημέρα που το βρήκα! Δεν θυμάμαι το όνομά του, αλλά θυμάμαι ότι φώναζε-διαφήμιζε το περιοδικό που τόσο καιρό έψαχνα. Φυσικά και αγόρασα ένα. Μου έκανε εντύπωση που ο κύριος μού έδωσε και απόδειξη και, επίσης, μου είπε ότι μπορώ να στείλω τη γνώμη μου για κάποιο άρθρο που μου άρεσε ή να στείλω ένα δικό μου άρθρο στο e-mail του περιοδικού. Μέχρι να πάω σπίτι, είχα διαβάσει το μεγαλύτερο μέρος. Μέσα από αυτό το e-mail θέλω να πω σε όσους ντρέπονται να το αγοράσουν, γιατί άκουσα δικούς μου ανθρώπους να το λένε αυτό, ότι δεν προσβάλλεις αυτόν που το πουλάει, αλλά του δίνεις τη δυνατότητα να ζήσει μια αξιοπρεπής ζωή. Ότι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους παίρνεις ως παράδειγμα, γιατί, παρά τις δυσκολίες τους, εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Στο τελευταίο τεύχος της «σχεδίας» διάβασα την προσωπική ιστορία ενός πωλητή. Μπορώ να πω ότι πήρα θάρρος να πολεμάω τις άσχημες στιγμές που μου παρουσιάζονται. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πωλητή που δεν θυμάμαι το όνομά του. Μπράβο σας.
 
Ευγενία Κούρου
 
Μάθημα αξιοπρέπειας
 
Δευτέρα μεσημέρι, βγαίνοντας από τα Δικαστήρια, σταματώ για να αγοράσω τη «σχεδία». Δίνω χαρτονόμισμα των 5 ευρώ και λέω στην ευγενική πωλήτρια  -πρέπει να είναι συνομήλικη της μητέρας μου- να κρατήσει τα ρέστα. Η κυρία Δήμητρα (το συγκράτησα από το ταμπελάκι στο κόκκινο γιλέκο της) με αποστομώνει: «Σας παρακαλώ, δεν δεχόμαστε έτσι χρήματα...  Αν θέλετε να μας βοηθήσετε, αγοράστε άλλο ένα τεύχος». Παρατηρεί την έκπληξη στα μάτια μου. «Δεν επαιτούμε, εργαζόμαστε», μου λέει χαμογελώντας. Ήταν τα δύο τελευταία τεύχη που είχε στα χέρια της, αν είχε και τρίτο θα το αγόραζα. Μου κόβει μια απόδειξη για κάθε τεύχος και με αποχαιρετά.
Μάθημα αξιοπρέπειας.
 
Μάρη Δαμασκοπούλου
 
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
 
Φανταστικός πωλητής μου έδωσε δώρο μαζί με το περιοδικό του Μάρτη φίλτρα για το τσιγάρο! Ξέπλυνε όλη την κούραση της εβδομάδας...
Maria Katerina Skiada
 
Σήμερα βρέθηκα στην Αθήνα ( δεν βρίσκομαι συχνά) και πήρα για πρώτη φορά το περιοδικό «σχεδία»! Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Πολύ καλή δουλειά! Το διάβασα μονορούφι, σας ευχαριστούμε!
Lila Xanthaki
 
Καλά, το περιοδικό σας είναι τέλειο και το παίρνω κάθε μήνα. Αυτό που ενισχύει, όμως, την τελειότητα του τρέχοντος τεύχους είναι το άρθρο του Γιώργου Μπαζίνα «Εξομολογήσεις ενός γελοίου».
Vicky Souliou
 
Προσπαθήστε να μαθευτεί πιο πολύ! Έχω δει αρκετές φορές πωλητές,αλλά δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται. Δεν θα τους είχα αγνοήσει τόσες και τόσες φορές αν το ήξερα! Ειλικρινά, νιώθω άσχημα για τις φορές που τους προσπέρασα απλά. Προσωπικά, θα ενημερώσω όσους περισσότερους μπορώ! Να είστε καλά!
Λία Φιλιππίδη
 
Στην Τουρκία, βγήκαν στους δρόμους. Στην Κύπρο, βγήκαν στους δρόμους. Στην Ουκρανία, βγήκαν στους δρόμους. Στην Ελλάδα, περιμένουν να τελειώσει το «Dancing with the stars».
Μαρία Χαραλαμπίδου
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ