Shedia

EN GR

26/03/2014

Aστικοί µύθοι του Άγγελου Τσέκερη

σκίτσα: Δημήτρης Κορδαλής
 
Pretty εργαλειοθήκη
 
Μετά το «bra», το «collant» και το «pants» ήρθε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, για να συμπληρωθεί το καρέ των «must accessories» κάθε νοικοκυριού. 
 
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι ένα πακέτο μέτρων με τα οποία μια χώρα μπορεί να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση και να μπει καλπάζοντας στην ανάπτυξη. Χάρη στον λειτουργικό της σχεδιασμό, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει μεγάλη χωρητικότητα, αποθηκεύεται πανεύκολα, αντέχει τον ήλιο και την υγρασία και μπορεί να μεταφερθεί χωρίς πρόβλημα. Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ μπορεί να γίνει δική σας σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή, στην οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα αποστολής, με δώρο ένα πολυτελές ρολόι  χειρός σε δύο χρώματα ή δύο μασαζοκαλσόν σε μέγεθος της επιλογής σας. Η αναπτυξιακή της χρησιμότητα είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη. Ένας που τη χρησιμοποίησε, σήμερα, διώχνει επενδυτές. Ένας άλλος που την παράχωσε χωρίς να την ανοίξει του τρακάρανε το αυτοκίνητο. Ένας που την πέταξε του μειώσανε τη σύνταξη και δεν έχει λεφτά να πληρώσει το χαράτσι. 
 
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έχει υιοθετηθεί από την Τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του περασμένου Ιουλίου. Η Ελλάδα την έχει αγοράσει έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ, ποσό αρκετά λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι χάρη στο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει έχει εξαλειφθεί εντελώς από τον κόσμο η φτώχεια, η πείνα και η οικονομική κρίση. Μάλιστα, τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ εκτιμούν ότι, αν τα οικονομικά αποτελέσματα της εργαλειοθήκης συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι το τέλος της παρούσης δεκαετίας ο οργανισμός δεν θα έχει λόγο ύπαρξης.  
 
Τα βασικά εργαλεία της εργαλειοθήκης είναι:
 
Η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ. 
 
Πρόκειται για ένα μεγαλοφυές σχέδιο. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα μπορούν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σε συσκευασίες γίγας, σε διπλή συσκευασία (η μία δώρο) ή σε προσφορές. Μελλοντικώς, θα πωλούνται και στα καταστήματα που πουλάνε εργαλεία, χρώματα και έπιπλα κήπου, με ένθετο φυλλάδιο οδηγιών για να τα συναρμολογείς σπίτι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, το μέτρο θα ρίξει τις τιμές καταναλωτή τουλάχιστον κατά 15 λεπτά ανά πονοκέφαλο και 20 λεπτά ανά πονόδοντο, γεγονός που θα απελευθερώσει τις δυνάμεις της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, τα 15 εκατομμυριάκια που ξοδεύουμε όλοι μαζί το χρόνο για ασπιρίνες και τέτοια, αντί να πηγαίνουν σε διάφορους άσχετους όπως οι φαρμακοποιοί, θα πάνε στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στηρίζοντας έτσι την εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική κατηγορία των μετόχων τους. 
 
 
Η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου. 
 
Η ενιαία τιμή βιβλίου είναι μια πατέντα τύπου σοβιετίας, η οποία ισχύει μέχρι σήμερα λόγω της πίεσης των συντεχνιών και των βολεμένων. Αγοράζοντας ένα βιβλίο με την ίδια τιμή παντού, πληρώνεις, επί της ουσίας, εκτός από το ίδιο το προϊόν, και τον βιβλιοπώλη και το συγγραφέα, πράγμα αντίθετο με την επιχειρηματικότητα. Λόγω αυτής της κατάστασης, έχουμε γεμίσει συγγραφείς που τους πληρώνουμε κυριολεκτικά για να κάθονται, ενώ συντηρούνται κουτσά στραβά και μερικά μικρά βιβλιοπωλεία, σημάδι βαθιάς οικονομικής και πολιτισμικής καθυστέρησης. Με την κατάργηση της ενιαίας τιμής, τα βιβλία θα πωλούνται με το κιλό από τις αλυσίδες βιβλιοπωλείων, ενώ μελλοντικά προβλέπεται η πλήρης αποδέσμευση του βιβλίου από το συγγραφέα και το τυπωμένο κείμενο, ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το κόστος και να διασφαλιστούν τα περιθώρια κέρδους των επιχιερηματιών. Από την εφαρμογή του μέτρου στο Νότιο Σουδάν, μειώθηκαν σημαντικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη η ανταγωνιστικότητα της χώρας. 
 
Το φρέσκο γάλα
 
Η διασταλτική ερμηνεία της έννοιας «φρέσκο» στο γάλα θα επιτρέψει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία. Έτσι, η οικονομία μας θα σταματήσει να είναι δέσμια της συντεχνίας των ντόπιων αγελαδοτρόφων, ο καταναλωτής θα ωφεληθεί τουλάχιστον 30 ευρώ το χρόνο, ενώ θα κάνουμε μεγάλα βήματα προς την ανάκαμψη, συρρικνώνοντας περαιτέρω την  παραγωγική βάση της χώρας μας και αυξάνοντας λίγο ακόμα το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλαγών. Μετά το «φρέσκο», η διασταλτική ερμηνεία θα επεκταθεί και στην έννοια «γάλα» , επιτρέποντας να πωλούνται ως φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα τα κατεψυγμένα καλαμαράκια Ινδονησίας, οι βαφές μαλλιών και τα πλαστικά μανταλάκια. Τα οφέλη για την οικονομία θα είναι τεράστια, κυρίως για τη γερμανική. 
 
Η απελευθέρωση του κυριακάτικου ωραρίου.
 
Πρόκεται για ένα πάγιο αίτημα των πολυκαταστημάτων του κέντρου, που πιέζονται στα όρια της επιβίωσης από τον σκληρό ανταγωνισμό των μικρών συνοικιακών μαγαζιών. Το μέτρο θα δώσει μια ανάσα ζωής στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, ειδικά αν συνδυαστεί με την ενοικίαση εργαζομένων και τη μείωση του βασικού μισθού στα 586 ευρώ, όπως προτείνει η Τρόικα.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ