Shedia

EN GR

27/11/2013

Πατριδογευσία του Σπύρου Ζωνάκη

Κακαβιά Καταλονίας!
 
Ένα αθώο ψέμα ήταν η απαρχή μιας μεγάλης πορείας στα μονοπάτια της ισπανικής κουζίνας!
 
Ο οικοδεσπότης μας κ. Στέλιος Κυριακίδης  άφησε την Αυστραλία για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Στο δρόμο της επιστροφής έκανε μια στάση στην Ισπανία, του άρεσε, προσποιήθηκε το μάγειρα και κατέληξε να εργάζεται σε ένα καταλανικό εστιατόριο! Εκτοτε υπηρετεί την ισπανική γαστρονομία.
 
«Βρέθηκα στο Cadaques (Καδακές), ένα ψαράδικο χωριό της βόρειας Καταλονίας,  το 1975, συνοδεύοντας ένα φίλο μου αμερικάνο ζωγράφο που  ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Σαλβαδόρ Νταλί», μας λέει ο κ. Κυριακίδης. «Μόλις είχα ολοκληρώσει τις σπουδές μου στην Αρχιτεκτονική, στη Μελβούρνη, και επιθυμούσα να εργαστώ στην Ελλάδα. Όμως, εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την ομορφιά του μέρους, που έμεινα στο Καδακές  για δύο χρόνια. Η ατμόσφαιρα ήταν χίπικη. Επρόκειτο για ένα μέρος όπου συμβίωναν λαθρέμποροι και καλλιτέχνες», συνεχίζει ο κ. Στέλιος.
 
« Όταν  μου προτάθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός τοπικού εστιατορίου, του ‘L’Hostal’, να αναλάβω μάγειρας, δέχθηκα, παρά το ότι ούτε  είχα ασκήσει ποτέ το επάγγελμα ούτε είχα επαφή με την ισπανική κουζίνα. Στην πορεία, διαπίστωσα πως η  κουζίνα της παράκτιας Ισπανίας είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της Ελλάδας. Ενδεικτικά, το έδεσμα των ψαράδων, το σουκέτ,  είναι το αντίστοιχο της δικής μας κακαβιάς», αφηγείται ο κ. Στέλιος. 
 
«Γνωριστήκαμε στο Καδακές. Είχα έρθει ως τουρίστρια και ξεκίνησα να δουλεύω κι εγώ στο εστιατόριο όπου ήταν ο Στέλιος», παρεμβαίνει η ισπανίδα σύζυγός του, κ. Maria Portell.
 
«Το 1977, πήραμε την απόφαση να έρθουμε στην Ελλάδα. Στήσαμε το  ισπανικό εστιατόριο “Camilon” στα Άνω Πατήσια, το πρώτο που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα και στο οποίο μαγειρεύαμε εμείς οι ίδιοι.  Το 1991, το εστιατόριο μεταφέρθηκε στο Χαλάνδρι, ενώ το 2000 σταμάτησε τη λειτουργία του. Έκτοτε, ασχολούμαστε με τη μαγειρική ερασιτεχνικά», σημειώνει ο κ. Στέλιος.
 
«Η  γαστρονομία δεν είναι παρά ένα από τα πολλά στοιχεία που συνδέουν τους δύο λαούς», καταλήγει η κ. Maria.
 
Σουκέτ για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
1 ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
5 σκελίδες σκόρδο
5 πατάτες  σε φέτες
700 γραμμάρια μπακαλιάροι 
1 πεσκανδρίτσα σε φέτες
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός  (μαζί με το κλωναράκι)
 10 φουντούκια
10 αμύγδαλα
3 φρυγανιές
1 ντομάτα ολόκληρη
Αλατοπίπερο
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 φύλλα δάφνης.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα κεφάλια από τα ψάρια σε 1 λίτρο νερό  μαζί με το κρασί, τη δάφνη κι ένα κλωναράκι μαϊντανό. Βάζουμε το λάδι σε νταβά (πήλινο μαγειρικό σκεύος) μαζί με το σκόρδο και το σωτάρουμε ελαφρώς μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τις πατάτες, τη  ντομάτα και το ζουμί από τα ψαροκέφαλα και τα αφήνουμε  σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια των ψαριών και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά, καπακώνοντας το νταβά. Πολτοποιούμε τα σκόρδα, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις φρυγανιές με λίγο από το ζουμί. Περιχύνουμε πάνω από τα ψάρια τον πολτό, αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αφήνοντας να σιγοβράσουν για άλλα 5 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά  με το καπάκι κλειστό.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ