Shedia

EN GR

07/09/2021

Ένα εμβόλιο για τον Μπάτμαν

Τα κατοικίδια δεν είναι μόνο σύντροφοι, αλλά και σωσίβιο ζωής για τους άστεγους νέους του Καναδά. Στο Μόντρεαλ, μάλιστα, υπάρχει μια οργάνωση η οποία αναλαμβάνει τη (δωρεάν) περίθαλψή τους.
 
Κείμενο: Alexandra Guellil
 
Πολλοί από τους άστεγους νέους που ζουν στο Μόντρεαλ του Καναδά βρίσκουν σε ένα κατοικίδιο το αντίδοτο στη μοναξιά. Πρόσφατα, μία δημοσιογράφος του καναδικού περιοδικού δρόμου «L’Itinérai- re» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις ενός σημαντικού οργανισμού, ο οποίος –μεταξύ άλλων– παρέχει δωρεάν κτηνιατρική φροντίδα στους τετράποδους (ή και δίποδους) συντρόφους των άστεγων νέων της πόλης.
 
Σε μια αίθουσα των εγκαταστάσεων της «Dans la rue» (μια οργάνωση υποστήριξης νέων που βιώνουν την αστεγία), στη συμβολή των οδών Οντάριο (Ontario) και Παπινό (Papineau), ο Νίκολας και η Άντζι περιμένουν τον κτηνίατρο που θα εξετάσει τον Μπάτμαν (Batman), το κουνέλι τους.
 
Το κουνέλι πήρε το όνομά του απο ένα σημάδι στην πλάτη του που θυμίζει αμυδρά τον υπερήρωα. Είναι το μόνο μέρος στο Μόντρεαλ όπου μπορεί να εξεταστεί ο Batman δωρεάν.
 
Ο Νίκολας και η Άντζι υιοθέτησαν τον Batman τον περασμένο Δεκέμβριο. «Αυτός είναι ο μικρούλης μας!» λέει η Άντζι χαμογελώντας, βάζοντας το χέρι της πάνω στη στρογγυλή της κοιλιά. Οι δύο νέοι, ηλικίας 20 και 22 χρονών, σύντομα θα γίνουν γονείς – μια νέα φάση στη ζωή τους που θα ξεκινήσουν μαζί, παρέα με τον Bat- man. «Σου δίνει προσοχή και αγάπη», λέει η Άντζι, παρακολουθώντας την κάθε κίνηση του Batman. « Έχει την προσωπικότητα σκύλου, όχι κουνελιού!»
 
 
Ο Μπάτμαν στον προθάλαμο του κτηνιατρείου. Πέρα από την παροχή φροντίδας στα κατοικίδια ζώα, η πρωτοπόρα οργάνωση προμηθεύει τους άστεγους ιδιοκτήτες τους με σακούλες με τρόφιμα. Φωτογραφία: Magalie Paquet
 
«Κοίτα, δεν θέλει να βγει έξω γιατί είναι συνηθισμένος στο να είναι κλειστό το κλουβί! Όμως, βγαίνει παρ όλ’ αυτά!» λέει ο Νίκολας συγκρατώντας τον Μπάτμαν με το πόδι του για να μη φύγει.
 
Το ζευγάρι μπορεί να αξιοποιήσει τις υπηρεσίες της κλινικής την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα στην οργάνωση «Dans la rue», χάρη σε μια συνεργασία που είχε ξεκινήσει μεταξύ του πατέρα Έμετ Τζονς (Emmett Johns), γνωστού ως «Pops» («Μπαμπάκα») και της εκλιπούσας δρ. Ντάιαν Μπλέιζ (Diane Blais), από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, στο Σεν Ιακίνθ (μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων, ανατολικά του Μόντρεαλ). Αν και οι δράσεις της κλινικής είναι περιορισμένες, εδώ τα ζώα μπορούν να εμβολιαστούν και να αποπαρασιτωθούν. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία για τους νεαρούς ιδιοκτήτες να ζητήσουν συμβουλές για τη στείρωση και τη γενική υγιεινή του κατοικίδιού τους. Η συνεργασία της κλινικής με κάποιες εταιρείες σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν, επίσης, να πάρουν σακούλες με τρόφιμα και κάποια φάρμακα.
 
Δίπλα στον Νίκολας και την Άντζι περιμένει υπομονετικά ο Ντέιβιντ με τα δυο του γατάκια. «Βρέθηκα στο δρόμο το 2013 και ήρθα εδώ να φάω βραδινό και να χρησιμοποιήσω άλλες υπηρεσίες. Αυτά είναι τα γατάκια της δεύτερης γάτας μου».
 
Ο Ντέιβιντ δουλεύει στον τομέα της πρόληψης για τους νέους που είναι χρήστες ουσιών. Δεν μιλάει πολύ για το παρελθόν του. «Όταν δουλεύεις σε αυτόν τον τομέα, είναι επειδή σίγουρα έχεις κάποια εμπειρία που σε βοηθάει να καταλάβεις τους νέους με τους οποίους συναντιέσαι», σχολιάζει, χωρίς να θέλει να πει περισσότερα.
 
Πολλοί από τους συγκάτοικους του Ντέιβιντ είχαν ένα άσχημο, θλιβερό τέλος, και γι’ αυτόν οι γάτες του είναι ένας τρόπος να απαλύνει τη μοναξιά, να αποφύγει την κατάθλιψη και να έχει συντροφιά στο διαμέρισμά του.
 
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ
 
Όπως συμβαίνει κάθε απόγευμα της πρώτης Τετάρτης του μήνα, η οποία έχει καθιερωθεί ως η «βραδιά κτηνιάτρου», η Γιάφα Έλινγκ (Yaffa Elling) και ο Ετιέν Λαλόντ (Étienne Lalonde), που δουλεύουν με τους άστεγους νέους στο «Dans la rue», έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους.
 
Όταν φτάνουν οι πρώτοι μαθητές, σχηματίζεται μια ανθρώπινη αλυσίδα για να αποθηκευτούν 40-50 σακούλες με φαγητό στο υπόγειο του κτιρίου.
 
«Αυτές οι σακούλες είναι δωρεά από το Σεν Ιακίνθ. Αλλά πάντα συμβουλεύω τους νέους να πάνε στο τοπικό τους Mondou (καταστήματα με τροφές και άλλα είδη για κατοικίδια) για να πάρουν ελλατωματικές σακούλες. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν μικρότερη εξάρτηση από εμάς και βοηθάει στο να δημιουργούν ένα δικό τους δίκτυο», εξηγεί ο Ετιέν Λαλόντ. «Έχουμε πολλούς νέους για τους οποίους ο μοναδικός τους φίλος είναι το κατοικίδιό τους, που σημαίνει ότι το ζωάκι έχει προτεραιότητα. Είναι επίσης πιο ασφαλές να κοιμάσαι σε ένα πάρκο και να έχεις μαζί σου το σκύλο σου», προσθέτει.
 
Γενικά, οι νέοι υιοθετούν το κατοικίδιό τους όταν βρεθούν στο δρόμο. Αυτό, στην πορεία, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες, αφού μόνο ένας ξενώνας στο Μόντρεαλ δέχεται κάτοικους με ζώα.
 
«Δεν είναι εύκολο να διαχειριστούμε τα ζώα σε έναν ξενώνα. Συχνά, χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στους νέους να φροντίζουν το κατοικίδιό τους. Οι εγκαταστάσεις είναι μικρές. Δεν θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε αν όλοι έφερναν ένα σκύλο. Επίσης, όλα καλά με αυτούς που έχουν γάτα, αλλά υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στις γάτες απο αυτούς που έχουν αλλεργία στους σκύλους», υπογραμμίζει ο κ. Λαλόντ.
 
Μόλις φτάνει στο χώρο, ο κτηνίατρος Ζαν Γκοβέν (Jean Gauvin) κοιτάζει τη λίστα με τα ραντεβού. Δώδεκα γάτες, δύο αρουραίοι, δύο κουνέλια και 23 σκύλοι θα εξεταστούν στο χώρο που διατίθεται για αυτόν τον σκοπό απόψε.
 
Πολλοί από τους μαθητές βρίσκονται εκεί για να αποκτήσουν εμπειρία, ως μέρος των σπουδών τους, ενώ άλλοι βρίσκονται ως εθελοντές. ‘Ολοι τους σπουδάζουν για να γίνουν κτηνίατροι μικρών ζώων στην περιοχή του Μόντρεαλ. Οι επαγγελματίες κτηνίατροι είναι όλοι εθελοντές.
 
«Για τους σπουδαστές, αυτή είναι η πρώτη τους κλινική εμπειρία. Είναι μια αποκάλυψη για αυτούς, καθώς θα συναντήσουν ανθρώπους οι οποίοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί στη ζωή τους. Εδώ έρχεται αυτή η συνειδητοποίηση. Είναι μια αμφίδρομη σχέση», εξηγεί ο Ζαν Γκοβέν.
 
 
Άστεγοι με τους τετράποδους φίλους τους. Φωτογραφία: flickr.com
 
ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
 
Η έλλειψη στέγης και η ανασφάλεια συχνά σχετίζονται με ένα εύρος προκαταλήψεων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2016 από το Κτηνιατρικό Κολέγιο του Οντάριο (Ontario Veterinary College) του Πανεπιστημίου Γκουέλπ έδειξε ότι οι άστεγοι νέοι που έχουν κατοικίδια εμφανίζουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη, να υιοθετήσουν μια δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως η χρήση ουσιών, ή να εμπλακούν σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Επίσης, αυτοί οι νέοι έχουν μεγαλύτερη άνεση να εμπιστευτούν τι βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή στους κτηνίατρους. Από τους 198 άστεγους νέους που ερωτήθηκαν στο Τορόντο, στην Οττάβα, στο Κίνγκστον και στο Χάμιλτον, οι 98 είχαν κατοικίδια.
 
Για την επικεφαλής ερευνήτρια Μισέλ Λεμ (Michelle Lem), «αυτά τα αποτελέσματα (θα έπρεπε να) ηχούν ανησυχητικά στους πάροχους κοινωνικών υπηρεσιών που αρνούνται να δώσουν ένα κρεβάτι σε άστεγους που δεν θέλουν να αποχωριστούν το ζώο συντροφιάς τους». Συχνά οι Καναδοί δεν καταλαβαίνουν γιατί ένας έφηβος ζει στο δρόμο, υπογραμμίζει.
 
«Συνήθως οφείλεται σε τοξικές συνθήκες στο σπίτι, τραυματικές καταστάσεις, κακοποίηση ή σκληρή κριτική επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι ή διεμφυλικοί», εξηγεί. Τα κατοικίδια τούς βοηθούν να αποφεύγουν την κριτική και, σε πολλές περιπτώσεις, τους σώζουν τη ζωή.
 
Εκτός από τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας στο πλαίσιο του διδακτορικού της, η κ. Λεμ ενδιαφέρθηκε και για την επίδραση των κατοικιδίων στους νέους του Οντάριο.
 
«Τα κατοικίδια έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε πολλούς ψυχολογικούς τομείς, περιλαμβανομένων την αύξηση της αυτοεκτίμησης και τη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, για έναν άστεγο, το να έχει κατοικίδιο παρουσιάζει δύο βασικά πλεονεκτήματα: βελτίωση στην κοινωνική, συναισθηματική και σωματική του υγεία καθώς και βελτίωση στην αίσθηση της υπευθυνότητας του ανθρώπου που πρέπει να φροντίσει το ζώο», αναλύει στη διατριβή της, η κ. Λεμ, η οποία δημοσιεύτηκε το 2012.
 
Η Λεμ βασίστηκε σε έρευνα του 2011, η οποία μελέτησε το ρόλο των κατοικιδίων στις ζωές γυναικών σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα. Η «ανάγκη για συντροφικότητα, αποδοχή άνευ όρων, υπευθυνότητα, υγεία, θεραπευτική αξία και αίσθηση της ασφάλειας» είναι τα κύρια οφέλη που επισημαίνονται.