Shedia

EN GR

28/08/2013

Out & About του Νέστορα Πουλάκου

ΒΙΒΛΙΟ
ΕΡΩΤΑΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Βασίλης Ακριβούσης | Σελ. 70 | Εκδόσεις Vakxikon.gr | Τιμή: 5 ευρώ
 
Ο Βασίλης Ακριβούσης γεννήθηκε στη Λάρισα και διαμένει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής (τμήμα Νηπιαγωγών) του Α.Π.Θ. και εργάζεται στο φορέα διαχείρισης Κάρλας. Ο «Έρωτας Πανσέληνος» είναι η πρώτη του ποιητική απόπειρα, που χωρίζεται σε δυο μέρη: στα λυρικά και τα έμμετρα ποιήματα. Γράφει ο ίδιος στο σημείωμα του: «Έρωτας: Πρωταρχική κινητήρια δύναμη του σύμπαντος. Ένα μικρό λιθαράκι έρχεται να συνεισφέρει το παρόν συγγραφικό πόνημα για τον φτερωτό γιο της Αφροδίτης, αλλά παράλληλα να μιλήσει για τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους με μια βαθιά ενδοσκοπική ματιά. Να μιλήσει για ανεκπλήρωτα πάθη, να συγκινήσει, να προσπαθήσει, εν τέλει, να φέρει την κάθαρση. Άλλοτε με ελεύθερο κι άλλοτε με έμμετρο στίχο, το έργο μου προσπαθεί να θυμίσει στιγμές που βιώσαμε όλοι, και κυρίως το καρδιοχτύπι μπρος σε πρόσωπα αγαπημένα». Το βιβλίο κυκλοφορεί σε τιμή γνωριμίας στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται η παρουσίαση του στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Έναστρον», στην οδό Σόλωνος.
 
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 
 
Η Κωνστάντια Κράτσα, παιδί της νέας χιλιετίας, έχει ζήσει σε τέσσερις χώρες για σπουδές και εργασία, ενώ έχει ταξιδέψει σε πολλές άλλες. Από τα φοιτητικά της χρόνια, απαθανατίζει εμβληματικές πόλεις και «αφηγείται» με το φακό της το ρόλο που διαδραματίζουν, καθώς και την εικόνα που θέλουν να προβάλουν. Την ενδιαφέρει η χωροταξία της κάθε πόλης, τα κτίρια και τα μνημεία, γιατί πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική και η αστική διάπλαση μιλούν για την κουλτούρα των κατοίκων της. Θεωρεί ότι οι δημιουργίες μιας γενιάς επηρεάζουν τις επόμενες και χτίζουν την ταυτότητα της πόλης. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από έξι πόλεις του κόσμου, ξεκινώντας από την Αθήνα και, ακολουθώντας την τροχιά του ήλιου, καταλήγουν στο Ντουμπάι, χωρισμένες σε τρεις ενότητες:  πόλεις με παρελθόν: Αθήνα και Παρίσι, πόλεις με παρόν: Λονδίνο και Νέα Υόρκη, πόλεις με μέλλον: Σαγκάη και Ντουμπάι. Η έκθεση διαρκεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο Κτιριακό Συγκρότημα Κεραμεικού του Μουσείου Μπενάκη, καθημερινά, ώρες μουσείου. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΖΑΖ
 
 
Η Zaz έρχεται στην Ελλάδα. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στο Θέατρο του Λυκαβηττού και παρουσιάζει τα πιο γνωστά της τραγούδια. Από το «Je Veux» που ξεκίνησε σαν ένα μυστικό για λίγους και σύντομα εξελίχθηκε σε μανία, μέχρι τις σημερινές μουσικές της, η Γαλλίδα θα «φτιάξει» κάτι χειροποίητο και πολύχρωμο. Λίγο πριν  από την άνοδο της στη σκηνή, θα έρθει η Μαριέττα Φαφούτη με τη μπάντα της για να ανοίξει την αυλαία και να παρουσιάσει τις επιτυχίες της, όπως το «Kookoobadi Nights». «Εγώ θέλω αγάπη, χαρά, καλή διάθεση, δεν είναι τα χρήματα που θα με κάνουν ευτυχισμένη, θέλω να πεθάνω με το χέρι στην καρδιά! Πάμε μαζί να ανακαλύψουμε την ελευθερία, ξεχάστε όλα τα στερεότυπά σας, καλωσορίσατε στη δική μου πραγματικότητα» ! Η συναυλία αρχίζει στις 20:15. Το εισιτήριο κοστίζει 35 ευρώ.
 
ΠΑΙΔΙ ΑΙΣΩΠΟΣ
 
 
Η παράσταση «Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πει…» αποτελείται από μια επιλογή μύθων από το σύνολο των 584 σωζόμενων. Η επιλογή έγινε με γνώμονα τα παιδιά και τα νοήματα που έχουν να τους προσφέρουν αυτοί οι μύθοι. Μια ομάδα ηθοποιών μιλάει στα παιδιά για τον Αίσωπο και τη ζωή του και έπειτα ζωντανεύει τους μύθους που έχουν διαλέξει. Ενδεικτικοί είναι οι μύθοι: «Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας», «Ο λαγός και η χελώνα», «Η κότα και το χρυσό αυγό», «Το λιοντάρι και το ποντίκι», «Η Μαριγώ και το σταμνί της», «Ο ψεύτης βοσκός» και άλλοι. Κάθε μύθος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και είναι δοσμένος με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι απόλυτα κατανοητός και στο πιο μικρό παιδί. Σε απόδοση κειμένου και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη. Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο Πάρκο Ελευσίνας. Η παράσταση αρχίζει στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΥΒΡΙΔΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
 
 
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει τις Υβριδικές ιστορίες, από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια έκθεση με έργα βίντεο και φιλμ σημαντικών καλλιτεχνών όπως των Ρόμπερτ Ουίλσον, Ρεμπέκα Χορν,  Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Γκάρι Χιλ κ.ά. Συνολικά, θα παρουσιαστούν 14 έργα. Η συγκεκριμένη ενότητα έργων συνθέτει τις άλλες όψεις μιας νέας αφηγηματικότητας που χρονικά εμφανίστηκε τη δεκαετία του ΄70, όταν καλλιτέχνες επέλεξαν το βίντεο ως το νέο μέσο καταγραφής ή αξιοποίησαν ανατρεπτικά την υπάρχουσα κινηματογραφική παράδοση. Στα χέρια των εικαστικών καλλιτεχνών, το βίντεο έγινε ένα εξαιρετικά ευέλικτο εκφραστικό όργανο. Μέσα από τον υβριδικό χαρακτήρα των παραγόμενων έργων, στα οποία διασταυρώνονται ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θεατρική και κινηματογραφική αφήγηση, αλλά και τηλεόραση, αναγνωρίζει κανείς τους προβληματισμούς της σύγχρονης αισθητικής σκέψης σχετικά  με την αντιστοιχία των τεχνών του χώρου και του χρόνου, καθώς και την πραγμάτωση του αιτήματος για τη σύνθεση των τεχνών. Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 11.00 - 19.00, Πέμπτη 11.00 - 22.00. Είσοδος ελεύθερη.
 
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
 
 
Από τις 23 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια των Αισχυλείων στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο Πάρκο Ελευσίνας, διεξάγεται Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Θα παιχτούν οι ταινίες: «Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» του Έκτορα Λυγίζου (23/9), «Η Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου (24/9), «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη (25/9), «Το Πλοίο» του Νίκου Κούνδουρου (26/9), «Άδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου (27/9), «Συγχαρητήρια στους Αισιόδοξους» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη (28/9), «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαϊωάννου (29/9), «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη (30/9). Καθημερινά στις 20.30. Εισιτήριο: 5 ευρώ.
 
ΣΙΝΕΜΑ
 
 
ΦΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Δράμα | Έγχρωμη | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Κάρλος Ρεϊγάδας | Διάρκεια: 115 λεπτά | Κινηματογράφος Άστυ | Εισιτήριο: 6 ευρώ
 
Η κάμερα του βραβευμένου μεξικάνου σκηνοθέτη Κάρλος Ρεϊγάδας παρακολουθεί τον Χουάν και την αστική οικογένεια του να μετακομίζουν στη μεξικανική επαρχία, όπου απολαμβάνουν τη νέα τους ζωή μακριά από τα φώτα και τους θορύβους της πόλης. Το στοίχημα, όμως, είναι το εξής: Αυτοί οι δυο κόσμοι μέσα τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον ή έρχονται σε απευθείας σύγκρουση; Με τη νέα του ταινία «Post Tenebras Lux»(«Light After Darkness» / «Φως μετά το Σκοτάδι») ο πολυβραβευμένος μεξικάνος σκηνοθέτης Κάρλος Ρεϊγάδας («Japon», «Battle in Heaven») συμμετείχε στο περσινό επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας. Πρόκειται για ένα λυρικό, μυσταγωγικό ποίημα που εκτυλίσσεται στις αχανείς εκτάσεις της μεξικανικής επαρχίας.
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
 
Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ
Κωμωδία | Κείμενο: Νικολάι Γκόγκολ | Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος| Διάρκεια: 120 λεπτά | Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης| Εισιτήριο: 15 ευρώ
 
Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει «Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο Άλσους Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής του περιοδείας. Μια αξεπέραστη σατιρική κωμωδία καταστάσεων, που ξεμπροστιάζει την ανθρώπινη αδηφαγία, την ανθηρή διαφθορά της αυτοκρατορικής Ρωσίας, αλλά και τη σκέτη ανθρώπινη βλακεία. Αυτός είναι, με δυο λέξεις, ο κλασικός «Επιθεωρητής», έργο του 1842 του Νικολάι Γκόγκολ, το οποίο σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Αρμένη (στο ρόλο του δημάρχου-λαμόγιο), τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (στο ρόλο του Χλιεστάκοφ, του κρατικού επιθεωρητή-μούφα) και την Αριέττα Μουτούση, ο Ευαγγελάτος αφηγείται την κωμικοτραγική ιστορία μιας μικρής πόλης χαμένης στις ρωσικές υπαίθρους, η οποία πανικοβάλλεται από την έλευση του πανούργου δημοσιοϋπαλληλίσκου Χλιεστάκοφ, νομίζοντας πως πρόκειται για τον κρατικό επιθεωρητή που αναμενόταν και απειλεί να ξεσκεπάσει την ασίγαστη διαφθορά που τους δέρνει.

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ