Shedia

EN GR

28/03/2022 #99

Η «σχεδία» της ανταπόδοσης και της ομογένειας

Χτυπάμε την κάρτα της ανταπόδοσης, πίνουμε από την μποτίλια της λευκότητας, βρίσκουμε την ίαση στο γλαστράκι μας, περιδιαβαίνουμε την πόλη των αναμνήσεων, θωρούμε την κονσόλα της ιστορίας, βιώνουμε τη λιακάδα στο βλέμμα, ανεβαίνουμε το χρυσό βουνό της ζούγκλας.
 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Απριλίου (τεύχος #99), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 30 Μαρτίου στους δρόμους της πόλης.
 
«Η κάρτα της ανταπόδοσης». Το επίδομα ανεργίας ούτε κάνει τους λήπτες του τεμπέληδες ούτε να μην αναζητούν εργασία. Αντιθέτως, το μεγάλο του ύψος αυξάνει την παραγωγικότητα και γεννά θέσεις εργασίας. «H γενναιοδωρία των επιδομάτων επιτρέπει στους ανέργους να ψάχνουν περισσότερο για δουλειά και, άρα, να βρίσκουν καλύτερες θέσεις εργασίας, που να ταιριάζουν στα προσόντα τους. Κάτι που τους κάνει πιο παραγωγικούς. Από αυτήν την αύξηση της παραγωγικότητας επωφελούνται τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το κράτος και η οικονομία», λέει στη «σχεδία» o Αμάρ Φαρούκ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν. Είναι το φάκελο των επιδομάτων ανεργίας που ανοίγει η «σχεδία» στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η κάρτα της ανταπόδοσης».
 
«Η μποτίλια της λευκότητας». Ένας (νέο)ελληνιστής ανατέμνει το ταξίδι των Ελληνοαμερικανών από θεωρούμενων ως μη λευκών στη φυλετική τους συμπερίληψη, περιγράφει το κυρίαρχο για εκείνους αφήγημα, φωτίζει τα αμυντικά αναχώματα στον ρατσισμό, ενώ δίνει φωνή σε αγνοημένες ομάδες της ομογένειας. «Η φυλετική συμπερίληψη αντικατοπτρίζεται στη μεταμόρφωση του μισθωτού εργάτη, μιας ταξικής τοποθέτησης που ταυτίστηκε με τη μη λευκή φυλή, σε αξιοσέβαστο μεσοαστό», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «σχεδία», καθηγητής Πολιτιστικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο Γιώργος Αναγνώστου και συγγραφέας του βιβλίου «Χαρτογραφήσεις της λευκής εθνοτικότητας».
 
«Η ίαση στο γλαστράκι μας». Παρά την ευεργετική της επίδραση σε πλήθος ασθενειών, στον τόπο μας, η πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη παραμένει ακόμη σχεδόν ανέφικτη, όντας θεωρητικά μόνο νόμιμη.  «Από το 2017 που ψηφίστηκε ο νόμος, πέφτουμε σε τοίχο, αφού δεν μπορούμε ακόμη να έχουμε πρόσβαση στο φάρμακό μας», επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Σύρος, πρόεδρος του συλλόγου «Ασθενείς υπέρ της φαρμακευτικής κάνναβης».
 
«Η πόλη των αναμνήσεων». Μία ιστορικός τέχνης μας μεταφέρει στα χρόνια του Τσίλλερ, στην κληρονομιά που μας άφησε ο γερμανός αρχιτέκτονας, μας εξηγεί τι συνδέει την εποχή του με τις μέρες μας, ενώ μας καλεί να ξαναδιαβάσουμε την καλλιέπεια των κτιρίων μας. «Πρέπει να ξαναδιαβάσουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στην καλλιέπεια της οικοδομής και να διαχειριστούμε με ευγένεια τις προσόψεις των κτιρίων μας», υπογραμμίζει η κ. Μαριλένα Κασιμάτη.
 
«Η κονσόλα της ιστορίας». Μία ιστορικός μάς εισάγει στα πολλαπλά πλαίσια συνάντησής μας με το παρελθόν, εξηγεί γιατί διψάμε τόσο πολύ στις μέρες μας για αυτό, για ποιο λόγο ξεσπούν οι πόλεμοι της μνήμης, αλλά και ποια «άλλη»  ιστορία πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. «Tο παρελθόν δεν υπάρχει ανεξάρτητα από μας, ανεξάρτητα από το παρόν, αλλά μας αφορά και, άρα, το θυμόμαστε, στο βαθμό που παραμένει λειτουργικό», επισημαίνει στη συνέντευξή της στη «σχεδία» η κ. Αιμιλία Σαλβάνου.
 
«Η λιακάδα στο βλέμμα». Μία ξεχωριστή μάρκα γυαλιών καταδεικνύει ότι το όραμα της «σχεδίας» για αλληλεγγύη και συμπερίληψη περνάει και μέσα από τη μόδα. «Δεν θέλαμε απλά να βασιστούμε σε ένα υφιστάμενο μοντέλο της παραγωγής μας. Θέλαμε το μοντέλο της “σχεδίας” να υποστηρίζει και όλη τη φιλοσοφία επαναχρησιμοποίησης του  προγράμματος “σχεδία αρτ”. Τα γυαλιά της σειράς φέρουν βιοδιασπώμενο κοκάλινο σκελετό (assetato) και, βέβαια, η απορροφητικότητα στους φακούς ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα», μας λέει ο κ. Ανδρέας Έξαρχος, δημιουργός της εταιρείας οπτικών Original Vintage.
 
«Το χρυσό βουνό της ζούγκλας». Μία δικαστική απόφαση θέτει τέρμα σε μία άκρως επιβλαβή για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, αν και πολυδιαφημισμένη, εξόρυξη χρυσού στη γαλλική Αμαζονία.
 
«Η δύναμη της αυτοθεραπείας». Ένας αντίλογος για τον θεωρούμενο ως «αναπόδεικτο» χαρακτήρα της ομοιοπαθητικής, αλλά και ένα κάλεσμα στη συμβατική ιατρική να  κατανοήσει τη διαφορετικότητα.
 
Ακόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», μας μιλάει για το επίδομα ανεργίας.  Οι αδερφές Αναστασία και Ηλιάνα Φεργαδιώτη  περογράφουν μία κοινή διαδρομή γεμάτη από παραδοσιακή μουσική. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαρινάκη καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία αγρότισσα μας ταξιδεύει στην Αιτωλία του αργαλειού, του καρυκιού, της πυτιάς, των ξυλόφουρνων, μα και των προξενιών, ενώ μας ετοιμάζει κοτόπιτα. Παράλληλα, σε μία παλιά γειτονιά της πόλης, η γαστρονομία συναντά τη μυρωδιά του γιασεμιού, αλλά και εικόνες της μεσοπολεμικής Αθήνας. Επιπλέον, κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μαθαίνουμε τα μυστικά της αλιείας.
 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Απριλίου (τεύχος #99).