Shedia

EN GR

24/11/2015 #32

Η «σχεδία» της ουτοπίας και της κριτικής σκέψης

Σπάμε τη σιωπή απέναντι στην κακοποίηση του «ισχυρού φύλου», συνομιλούμε –αποκλειστικά για την Ελλάδα– για πειρασμούς, αμαρτία και ποδόσφαιρο με τον πάπα Φραγκίσκο, παίζουμε «μονό» με το θρύλο του NBA Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ακούμε τον Έβο Μοράλες να μας μιλάει με θαυμασμό για την «ελληνική εξέγερση», καταθέτουμε το υστέρημά μας στην «Τράπεζα του Γιάννη Αγιάννη», βάζουμε τα επιχειρήματά μας σε θέση... σέντερ φορ, εκθέτουμε την κριτική μας σκέψη στα θρησκευτικά αφηγήματα, προσπαθούμε να διασώσουμε την ουτοπία μας, κυνηγάμε  Χίμαιρες, δοκιμάζουμε μεζέδες υπό τους ήχους του Νίκου Παπάζογλου και τρώμε από εκείνη τη παστουρμαδόπιτα που... έχασαν οι Νεοϋορκέζοι. 
 
Σε μια κοινωνία που έχει τα μάτια μισόκλειστα στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες, το φαινόμενο με θύματα άνδρες τείνει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ταμπού σε όλο τον κόσμο. Σε όλο και περισσότερες χώρες, αναπτύσσονται πολιτικές για την ισότιμη αναγνώριση και προστασία των ανδρών θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας, τη στιγμή που στην Ελλάδα το ζήτημα παραμένει αόρατο. «Η κακοποίηση των ισχυρών» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της «σχεδίας» του Δεκεμβρίου.   
 
Απολαυστικός, άμεσος και με πολύ χιούμορ, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συναντά έναν πωλητή περιοδικού δρόμου και συζητά μαζί του για όλα. Για τη φτώχεια, για την αμαρτία, ακόμα και για ποδόσφαιρο. «Η Εκκλησία πρέπει να λέει την αλήθεια και πρέπει να τη λέει με μια έμπρακτη απόδειξη: εκείνη της φτώχειας» δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στο ολλανδικό περιοδικό δρόμου «Straatnieuws». Η συνέντευξη, που τιτλοφορείται «Ο πειρασμός είναι πάντα παρών», δόθηκε στους Stijn Fens και Jan-Willem Wits.
 
Την ίδια ώρα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου έδειξε πως η υπερβολική έκθεση στα θρησκευτικά αφηγήματα δεν συμβαδίζει απαραίτητητα με τον αλτρουισμό και τη γενναιοδωρία, ενώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών. Περισσότερα σχετικά με το «Θαύμα και πραγματικότητα» στο σχετικό ρεπορτάζ της «σχεδίας».
 
«Ξέρω πώς είναι να ζεις στη μιζέρια και τη φτώχεια εξαιτίας της απουσίας του κράτους», αναφέρει ο Έβο Μοράλες, ο ιθαγενής πρώην αγρότης και συνδικαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας που κατάφερε να μειώσει στο μισό την ακραία φτώχεια της χώρας του στηριζόμενος στου αγώνες του ίδιου του λαού. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία», μιλάει για τους βασικούς άξονες μιας πολιτικής που υπηρετεί πραγματικά το λαό και τονίζει ότι,  αν θέλουμε να πετύχουμε, «δεν εγκαταλείπουμε τις αρχές μας». 
 
Ο θρύλος του NBA Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ξετυλίγει πτυχές της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Μιλώντας για τη σχέση του με τον Ομπάμα και την πολιτική, τον Μπρους Λι, τη δουλεία και τη λατρεία του για τον Σέρλοκ Χολμς και επισημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα για να αλλάξουμε τον κόσμο. Η συνέντευξη έχει τίτλο «Είμαστε ακόμα στην αρχή». 
 
Οι αγώνες ντιμπέιτ χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό και κοινωνικό εργαλείο με στόχο την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει στην «αυγή» του νέου έτους περισσότερους από 1.400 ξένους φοιτητές που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Ντιμπέιτ. Περισσότερα στο ρεπορτάζ «Επιχείρημα και... πόντος»! 
 
Η νομοθεσία στη Ν. Κορέα είναι αμείλικτη με τη φτώχεια, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν διοικητικά πρόστιμα να καταλήγουν συχνά στη φυλακή, ακόμα και για μικρά ποσά. Μια οργάνωση ανέλαβε την ίδρυση μιας ιδιοτυπης τράπεζας, η οποία αναλαμβάνει να δίνει δάνεια σε μικροοφειλέτες, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλάκισή τους. Στόχος της «Τράπεζας του Γιάννη Αγιάννη» να γλιτώσει τους φτωχούς από τη φυλακή, αλλά και να πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τα πρόστιμα. 
 
 «Το να αμφισβητούμε και να υποβάλλουμε σε κρίση ακόμα και αυτό που μας γοητεύει αποτελεί την ουσία της γνώσης», επισημαίνει ο συγγραφέας και μεταφραστής Ζήσης Σαρίκας. Μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, αποστασιοποιημένος, αλλά διατηρώντας πάντα το χιούμορ του, δίνει τη δική του διάσταση στο πώς μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα «Διασώζοντας την ουτοπία μας», όπως είναι και ο τίτλος της σχετικής συνέντευξης. 
 
Η ερμηνεία της στη «Μεγάλη Χίμαιρα» της έχει χαρίσει διθυραμβικές κριτικές, η ίδια, ωστόσο, παραμένει προσγειωμένη, αποδεχόμενη το φόβο της για τις μεγάλες ιδέες. Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη παραχώρησε συνέντευξη στη «σχεδία», στην οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι «Η αποδοχή της πραγματικότητας είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της» και μας προτρέπει να δείξουμε «Εμπιστοσύνη στο επόμενο βήμα». 
 
Η παγκόσμιας φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και ο σύζυγός της και διάσημος μαέστρος Θόδωρος Ορφανίδης αφηγούνται στιγμές της κοινής τους ζωής. Ο Γιώργος Μπαζίνας παλεύει με τις σκέψεις του και για μια ζωή που οι άνθρωποι θα απελευθερώνουν τον καλό τους εαυτό, ο Λευτέρης Ελευθεράκης, πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία», ανασύρει παιδικές χριστουγεννιάτικες μνήμες, κρατώντας τον εαυτό του ως μικρό παιδί από το χέρι, ο Μιράμπελης Ζάλαπας ανακαλύπτει στην καθημερινότητά μας συγκινητικές στιγμές καταναλωτικής υστερίας από το παρελθόν, που ζεσταίνουν τις καρδιές του χειμαζόμενου από την οικονομική κρίση λαού, οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν εικόνες, το καταμεσήμερο στην Αθήνα και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, κλείνουμε τραπέζι σε έναν παραδοσιακό καφενέ του Περιστερίου που φέρει την «αύρα» του Νίκου Παπάζογλου και δοκιμάζουμε παστουρμαλί που, έχοντας χάσει το... δρόμο για τις ΗΠΑ, κατέληξε στον Ν. Κόσμο.
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #32 της «σχεδίας» (Δεκέμβριος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015.