Shedia

EN GR

19/12/2023 #118

Η «σχεδία» των παιδιών και της πόλης

Δεν καταπίνουμε το χάπι της βόλεψης, κάνουμε το δρόμο μας γκαλερί, βρίσκουμε την αισιοδοξία σε μια παλέτα, βιώνουμε τη ματαίωση του καλού.

Αυτά και άλλα πολλά στην πρώτη «σχεδία» του νέου χρόνου (τεύχος #118). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

 

«Το χάπι της βόλεψης». Ενάντια στα επιστημονικά πορίσματα, η υπερκινητικότητα, η δυσλεξία, ακόμη και οι μαθησιακές δυσκολίες, θεωρούνται νευρολογικές διαταραχές των παιδιών, με αποτέλεσμα να τους χορηγούνται, άνευ λόγου, επιβλαβή φάρμακα ήδη από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων. «Η ΔΕΠΥ δεν είναι τίποτε άλλο από μια φαντασιακή κατασκευή. Δεν πρόκειται για ενδογενή ανωμαλία της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά για προϊόν των κοινωνικών συνθηκών», σημειώνει, μεταξύ άλλων, στη «σχεδία» ο ψυχολόγος Μιχάλης Παπαδόπουλος.

«Η γκαλερί στο δρόμο». Η street art μόνο «ρυπαρή» δεν είναι. Αντιθέτως, μετατρέπει τις πόλεις μας σε αστικά μουσεία, έχει εγγενή δημοκρατικότητα, ενώ συνιστά και εργαλείο συμπερίληψης. Οι τοίχοι των δημόσιων κτιρίων γίνονται μια νέα σκηνή πάνω στην οποία δηλώνονται η πολιτική αδικία και οι οικονομικές, φυλετικές ή και οι έμφυλες ανισότητες», επισημαίνει ο Θανάσης Χουλιαράς, συγγραφέας του βιβλίου «Τα μάτια της πόλης».

«Η ματαίωση του καλού». Οι εργαζόμενοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορεί να  βρίσκουν κίνητρο στην προσφορά, συνιστούν, όμως, από τα πιο σκληρά θύματα της επαγγελματικής εξουθένωσης. «Έρχεσαι αντιμέτωπος με βιασμούς, κακοποιήσεις, περιστατικά που είναι δύσκολο να διαχειριστείς. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους στο βαθμό που χρειάζονται και τότε η ματαίωση που βιώνεις είναι τεράστια», υπογραμμίζει ο Χρήστος Νούσης, ψυχολόγος και υπεύθυνος ενδυνάμωσης στη Θετική Φωνή.

«Η παλέτα της αισιοδοξίας». Στον 3ο διαγωνισμό παιδικού σκίτσου της «σχεδίας», η παιδικότητα ντύθηκε με τα  χρώματα της εστίας και της αλληλεγγύης. Φέτος, είχαμε  ρεκόρ 2.932 ζωγραφιών από 3.134 μικρούς καλλιτέχνες, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά και οι ομαδικές συμμετοχές.

Ο Θανάσης Πετρόπουλος και ο Αντώνης Βαβαγιάννης μας μιλούν για μια σχέση γεμάτη γέλιο και κόμικς. Στα «Λόγια της πλώρης», ο Χρήστος Αλεφάντης μας μιλάει για ένα αμαξίδιο στην ανοιχτωσιά. Κλείνουμε τραπέζι  σε μία λαϊκή γειτονιά της πόλης, όπου η Ζάκυνθος συναντιέται με τα σουαχίλι και η γαστρονομία με τη μουσική. Παράλληλα, η πρόεδρος ενός αγροτικού συνεταιρισμού μάς μεταφέρει στη δυτική Μακεδονία της ταπητουργίας, της κτηνοτροφίας και των αρχαιολογικών ευρημάτων. Επιπλέον, ο Κωστής Μπακόπουλος  αποτυπώνει μέσα από τους φακό του στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής στην πόλη.

Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιανουαρίου 2024 (τεύχος #118).