Shedia

EN GR

20/05/2022 #101

H «σχεδία» της παρηγοριάς και της αποδοχής

 

Αναδεικνύουμε την παραγνωρισμένη αξία της πατρότητας, μαθαίνουμε πώς ο αθλητισμός γίνεται όχημα συμπερίληψης, μιλάμε για τον παρηγορητικό ρόλο των ιερόδουλων, φέρνουμε στο φως τις θεραπείες μεταστροφής.

 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιουνίου (τεύχος #101), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 25 Μαΐου στους δρόμους της πόλης.
 
Οι σύγχρονοι πατέρες δεν είναι απλοί «κουβαλητές», αλλά συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα των παιδιών τους, με ευεργετικές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όλων. «Τα βρέφη πατέρων με υψηλό βαθμό εμπλοκής,  συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων επιπέδων φροντίδας, είναι γνωστικά πολύ πιο ικανά», σημειώνει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ηλίας Κουρκούτας. Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Ο “κομπάρσος” πρωταγωνιστής» ανοίγουμε το φάκελο της πατρότητας.
 
Η ερευνητική δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου μάς ταξιδεύει στα «σπίτια της αμαρτίας», μας εξηγεί τον παρηγορητικό ρόλο των ιερόδουλων, την αθέατη πλευρά των ανδρών, για ποιο λόγο έχουμε σαν κοινωνία χρέος απέναντί τους, αλλά και γιατί βιώνουν έναν καθημερινό σεξουαλικό θάνατο. 
 
Στο «τρίποντο της αποδοχής» ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου χρησιμοποιεί τον αθλητισμό ως όχημα συμπερίληψης, εξηγεί πως υπάρχει έλλειμμα εκπαίδευσης αναφορικά με τον αυτισμό, ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα επιζητούν τη φιλία, αλλά και πως οι νεότερες γενιές είναι πιο ανοιχτές στη διαφορετικότητα.
 
Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής του σεξουαλικού προσανατολισμού έχουν αναγνωριστεί ως βασανιστήριο και, πλέον, τίθενται εκτός νόμου και στον τόπο μας. Ένα βήμα, όμως, που παραμένει ημιτελές. Περισσότερα στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Η “διόρθωση” στη σφύρα».
 
Η αποστολή μιας φωτογραφίας με email, σε επίπεδο έκλυσης αερίων, ισοδυναμεί με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για ένα χιλιόμετρο, σημειώνουμε στο θέμα μας με τίτλο «Η υπερθέρμανση στο πλήκτρο», αναφορικά με την κλιματική κρίση.
 
Τρέχουμε στον Μαραθώνιο της Αθήνας: Καταστρώνουμε πλάνα προετοιμασίας, προβάρουμε τις σύγχρονες ελβιέλες με τις αερόσολες και δοκιμάζουμε νέες συνταγές για μακαρόνια. 
 
Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», περιγράφει το πότισμα μιας αζαλέας.  Οι Στράτος και Χρήστος Στρατηγόπουλος  μας αφηγούνται μια κοινή διαδρομή γεμάτη με νότες. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαρινάκη καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία φίλη του θεάτρου μάς ταξιδεύει στην Άμφισσα της βυρσοδεψίας, των θρύλων και των ελαιώνων, ενώ μας ετοιμάζει ντολμάδες. Παράλληλα, σε μια στοά της Αθήνας, ένα «γευστικό» συνεργατικό εγχείρημα σμίγει με την ιστορία και την πολυχρωμία της πόλης. Επιπλέον, κάνουμε νέες εγγραφές στο Ημερολόγιο της «σχεδίας» και, μέσα από μια μικρή αγγελία, μυούμαστε στην εκτροφή γαϊδουριών.
 
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Ιουνίου (τεύχος #101).