Shedia

EN GR

31/01/2019 Το περιοδικό

Η «σχεδία» και η αναπνοή του νου

Πληροφοριες

Σάββατο 02/02/2019 07:30 μμ.
Σάββατο 17/02/2019 09:00 μμ.
Booze Cooperativa

Από το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, μία έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας, σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία» μάς ταξιδεύει στον κόσμο της εύγλωττης σιωπής, στο βυθό των εσωτερικών μας συναισθημάτων, καλώντας μας να πάρουμε βαθιά ανάσα και να κολυμπήσουμε στα ζεστά νερά της ενσυναίσθησης.

Βυθίζεται στο νερό και ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο, μέσα της. Τον κόσμο της σιωπής και του υποσυνείδητου. Η Ρενέ Ρεβάχ βουτάει στα βαθιά, με μια κάμερα στο χέρι, για να αναδυθεί η εσωτερική της αλήθεια. Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία –και μάλιστα την υποβρύχια–, με ελεύθερη κατάδυση, εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η γνωριμία της με τη «σχεδία» έδωσε μια άλλη οπτική στις λήψεις και τα πορτρέτα της. «Προσπαθώ να βγω στην επιφάνεια», της είπε ένας άνδρας με το κόκκινο γιλέκο της «σχεδίας» κάποιο βράδυ στην είσοδο ενός κινηματογράφου. «Τα λόγια αυτά ήταν σαν αποκάλυψη», θα πει η Ρενέ. «Συνειδητοποίησα πως οι μορφές στις φωτογραφίες μου ταυτίζονται ψυχικά με τον αγώνα να αναπνεύσει κανείς ελεύθερα». Και πρότεινε στη «σχεδία» να κάνει μια έκθεση φωτογραφίας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της. «Οι άνθρωποι της “σχεδίας” αγκάλιασαν την πρότασή μου και, μέσα από συμπτώσεις, βρέθηκαν τα πρόσωπα που πλαισιώνουν και βοηθούν να υλοποιηθεί αυτή η έκθεση. Τους ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά. Ξεχωριστά ευχαριστώ τον Άλεξ Παπαϊωάννου, που έχει αναλάβει την επιμέλεια, βουτώντας καθημερινά στον δικό του βυθό», αναφέρει με ενθουσιασμό η Ρενέ, «κολυμπώντας» στη «Σιωπή – Η Αναπνοή του Νου», όπως ονομάζει την έκθεσή της. 
 
 
Η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Σιωπή – Η Αναπνοή του Νου» της Ρενέ Ρεβάχ, σε συνεργασία με το περιοδικό δρόμου «σχεδία», θα πραγματοποιηθεί στο Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, από Σάββατο 2 έως Κυριακή 17 Φεβρουαρίου (καθημερινά από τις 11:00 ώς τις 21:00, ενώ τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 19:30 το απόγευμα). Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα διατεθούν για τους σκοπούς του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Την έκθεση θα συνοδεύουν κείμενα με μαρτυρίες των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου, ενώ, κατά τη διάρκειά της, θα λάβουν χώρα μια σειρά από καλλιτεχνικά δρώμενα. Ένα από αυτά και το «Εδώ», μία παρουσίαση υπό τη μορφή παράστασης μουσικού θεάτρου με τη συμμετοχή ανθρώπων της «σχεδίας» και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και σε σχεδιασμό/συντονισμό της ηθοποιού Μαρίσσας Τριανταφυλλίδου και του μουσικού Δημήτρη Κλωνή, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 21:00. Με εφαλτήριο τον αυτοσχεδιασμό και με αφορμή χωρία του βιβλίου «Οι αόρατες πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο, δημιουργούνται σκηνές γόνιμης διάδρασης λόγου και ήχου, ιστοριών και τραγουδιών, θεάτρου και μουσικής. Η παρουσίαση πραγματοποιείται για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο 2018) στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Athens Culture Net.
 
Για περισσότερες  πληροφορίες για τις παράλληλες δράσεις που θα συνοδεύουν την έκθεση φωτογραφίας, αλλά και για τον τιμοκατάλογο των έργων εδώ:
 
Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις που υλοποιούν κάθε Φεβρουάριο όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, ανάμεσά τους και η «σχεδία», στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Πωλητών Περιοδικών Δρόμου». Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι η δράση «Πωλητής για μία ώρα» όπου συμπολίτες μας που διακρίνονται με το έργο τους ο καθένας στον δικό του χώρο, φίλοι, ανανώστες και υποστηρικτές θα φορέσουν το κόκκινο γιλέκο των πωλητών της «σχεδίας» και θα καταλάβουν για μία ώρα ένα από τα πόστα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η δράση θα λάβει χώρα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.
 
Δείτε τις Εικόνες

Αρχειο

Κατηγοριες