Shedia

EN GR

12/12/2019

Συναντήσεις στην μπάρα: Σταύρος Ζουμπουλάκης

Πληροφοριες

Πέμπτη 12/12/2019 07:30 μμ.
Πέμπτη 12/12/2019 10:00 μμ.
shedia home

Με προσκεκλημένο τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη, το «σχεδία home» και το περιοδικό δρόμου «σχεδία» εγκαινιάζουν έναν κύκλο συζητήσεων, στο καφέ του «σχεδία home», με αφορμή συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που έχουν φιλοξενηθεί στο ελληνικό περιοδικό δρόμου. Στην πρώτη συνάντηση, την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου (19:30), θα συζητήσουμε περί Θεού, με αφορμή μια συνέντευξη με τίτλο «Το ίχνος του Θεού στο πρόσωπο του άλλου».

 «Το γιατί ο Θεός της αγάπης επιτρέπει τον πόνο των αθώων είναι θεωρητικά αναπάντητο και αποτελεί τον κατεξοχήν θεολογικό λόγο εξόδου από την πίστη. Αυτό σημαίνει αλλαγή προοπτικής: Από το τι κάνει ο Θεός για μένα στο τι κάνω εγώ για τον άλλο. Ας πας σε όσες ακολουθίες θέλεις, ας λιώσεις στη νηστεία. Πίστη χωρίς θεοδικία, πίστη ως ευθύνη και αγάπη για τον άλλον. Ας πας σε όσες ακολουθίες θέλεις, ας λιώσεις στη νηστεία, ας μάθεις απέξω όλη τη Βίβλο. Όποιος αναζητάει το ίχνος του Θεού σε αυτόν τον κόσμο δεν θα το βρει παρά μόνο στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου, και κυρίως των αρρώστων, των πεινασμένων, των ξένων, των φυλακισμένων», είχε πει, μεταξύ πολλών άλλων, ο συγγραφέας και πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, αλλά και του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού και φιλανθρωπικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής» στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό, με τίτλο «Το ίχνος του Θεού στο πρόσωπο του άλλου», και η οποία φιλοξενείται στο τεύχος #25 (Απρίλιος 2015) της «σχεδίας»

«Με τα Χριστούγεννα προ των πυλών, ο κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης είναι το ιδανικό πρόσωπο και το ζήτημα της θρησκείας το ιδανικό θέμα για να εγκαινιάσουμε στο νέο σπίτι της «σχεδίας» μας ένα πρότζεκτ που έχουμε χρόνια κατά νου: έναν ξεχωριστό κύκλο εκδηλώσεων, τις “Συναντήσεις στην μπάρα”, όπου με ένα ποτό ή έναν καφέ στο χέρι, θα ανοίγουμε μια σειρά από συζητήσεις για βαθιά κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους ως πολίτες και τα οποία έχουμε αναδείξει μέσα από τις σελίδες του ελληνικού περιοδικού δρόμου, μία πρωτοβουλία που φιλοδοξούμε να καταστεί θεσμός και σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να στοχαστούμε συλλογικά, να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις.

Πρόκειται για μια ιδέα την οποία υλοποιούμε ήδη από το Μάρτιο του 2019, με μεγάλη επιτυχία, στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τη Rehab Pub, τη μοναδική παμπ ανταποδοτικού χαρακτήρα της πόλης. Είναι ένα όραμα που είχαμε εδώ και καιρό, να καταστήσουμε το “σχεδία home” μία τέτοια νησίδα δημοκρατίας, ιδεών και ανταλλαγής απόψεων.

Αυτή η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19:30 στο χώρο του καφέ του ιστορικού κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη. Θα συζητήσουμε με τον κ. Ζουμπουλάκη για την ανάγκη ενός χριστιανισμού της δημόσιας μαρτυρίας και της αλληλεγγύης. Θα αγγίξουμε ζητήματα όπως ποια είναι η θέση της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα. Πώς βιώνεται η πίστη σε μία εκκοσμικευμένη κοινωνία; Γιατί ο χριστιανισμός αποκαλείται “θρησκεία της χαράς”; Ποιο είναι το υπαρξιακό νόημα της πίστης; Πώς η θρησκεία διαλέγεται με τη φιλοσοφία, την τέχνη, τον αθεϊσμό; Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σπύρος Ζωνάκης.

Η επόμενη συνάντησή μας έχει ήδη προγραμματιστεί για τον προσεχή Ιανουάριο και θα είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση του άλλου μας μισού”, με πυξίδα παλαιότερο ομώνυμο ρεπορτάζ της “σχεδίας”. Σε μια εποχή όπου έχουν κυριαρχήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί η μοναξιά  είναι πιο έντονη από ποτέ; Ποια είναι η σχέση της ελληνικής κουλτούρας με τη μοναξιά και τη συντροφικότητα; Γιατί η διαμεσολάβηση παραμένει από τους βασικούς τρόπους εξεύρεσης συντρόφου; Αυτά και άλλα πολλά θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών και, φυσικά, όλου του κοινού, των φίλων και υποστηρικτών της “σχεδίας” και του “σχεδία home”.»

 

Αρχειο

Κατηγοριες