Shedia

EN GR

30/10/2013 Γκoλ στη Φτώχεια

Αλληλεγγύη, ελβιέλες και πάρτι με μακαρόνια!

Πληροφοριες

Πέμπτη 07/11/2013 09:00 μμ.
Πέμπτη 07/11/2013 12:00 πμ.
εστιατόριο "Γιάντες"
ΒΓΑΛΑΜΕ τα τηγάνια μας, γεμίσαμε νερό τις κατσαρόλες, σιδερώσαμε τα σορτσάκια μας, ξεσκονίσαμε τα αθλητικά μας παπούτσια. Και είμαστε έτοιμοι. Πανέτοιμοι, για την ακρίβεια, τόσο για το καθιερωμένο (για έκτη χρονιά πλέον!) «πάρτι με μακαρόνια», όσο, βεβαίως, και για να κατακτήσουμε την Αθήνα (και όχι μόνο) τρέχοντας! 
 
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
 
Όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2007 όταν η διοργανώτρια αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων απηύθυνε μια πρόσκληση-έκκληση προς όλα τα μέλη του μεγάλου αυτού κοινωνικού και αθλητικού κινήματος: Η πρόσκληση καλούσε όλους εκείνους που ήθελαν να δημιουργήσουν μια «ομάδα ειδικών αποστολών». Παρέες, δηλαδή, που θα αναλάμβαναν κάποια δράση-πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα. 
Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για τις δέκα φτωχότερες χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Κοπεγχάγης, αλλά δεν είχαν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια. Το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Καμερούν, η Κένυα ήταν κάποιες από αυτές.
 
Η ολόφρεσκια τότε ελληνική ομάδα ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα. Η «ελληνική ομάδα ειδικών αποστολών» συστάθηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί, δηλώνοντας πως θα συγκεντρώσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί… τρέχοντας. Και μάλιστα, τρέχοντας ολόκληρο μαραθώνιο. Σαράντα δύο χιλιόμετρα και εκατόν ενενήντα πέντε μέτρα!
 
Έτσι, το Μάιο του 2007, ο Νίκος, η Γκάμπι, ο Χρήστος και ο Δημήτρης πήραν κυριολεκτικά τα βουνά. Τα βουνά της Αλοννήσου, για την ακρίβεια. Εκεί όπου τότε πραγματοποιούνταν ένας δύσκολος μαραθώνιος αγώνας. Τερμάτησαν και οι τέσσερις, συγκεντρώνοντας στην πορεία ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.
 
Από τότε, η ελληνική ομάδα «ειδικών αποστολών» το καθιέρωσε! Κάθε χρόνο, μια όλο και διευρυνόμενη παρέα τρέχει στο μαραθώνιο της Αθήνας, και το ποσό που συγκεντρώνεται πάει απευθείας στο ταμείο του Ιδρύματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων (Homeless World Cup Foundation). Μόνο πέρσι, που η κρίση χτύπησε αλύπητα και την ελληνική ομάδα Αστέγων, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της ομάδας μας. 
Από τα τρία άτομα του 2007, φτάσαμε στο φετινό μαραθώνιο (Κυριακή 10 Νοεμβρίου) όπου θα τρέχουμε γύρω στα 40 άτομα. Άλλος στη μαραθώνια διαδρομή, άλλος στα 5 και άλλος στα 10 χιλιόμετρα. Διασκέδαση και προσφορά μαζί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα τρέξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους!
 
Η δήλωση του αναγνώστη της «σχεδίας» κ. Δημήτρη Μπαρμπαγιάννη που θα συμμετάσχει στο αγώνισμα των 10 χιλιομέτρων, αποδίδει ιδανικά τη φιλοσοφία της ελληνικής «ομάδας ειδικών αποστολών»: «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό να αγωνίζεσαι για τον εαυτό σου, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να αγωνίζεσαι για όλους».
 

Πάρτι με μακαρόνια

Πέρα όμως, από το… καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, διοργανώνουμε και ένα πάρτι. Ένα «pasta party» για τη λήψη των τόσο απαραίτητων υδατανθράκων, αλλά κυρίως για την παρέα και, βεβαίως, την έκφραση αλληλεγγύης. 

Με μια προσιτή είσοδο (10 ευρώ), οι καλεσμένοι φίλοι τρώνε τα μακαρόνια τους, τις σαλάτες τους, πίνουν και κανά κρασάκι και, μέσα σε μια υπέροχα ζεστή ατμόσφαιρα, στέλνουν αγωνιστικά μηνύματα. Οι βραδιές έχουν σταθερά τις εκπλήξεις τους, τις κληρώσεις τους με μικρά δωράκια, αλλά εκείνο που είναι το κρίσιμο και χαίρονται όλοι είναι η καλή διάθεση.

Φέτος, το  «pasta party» θα φιλοξενηθεί στο υπέροχο εστιατόριο «Γιάντες» (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, www.yiantes.gr), την Πέμπτη 7 Νοέμβρη (21:00)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις κρατήσεις τηλεφωνικώς 213 0231220 ή ηλεκτρονικώς info@shedia.gr.
 
Το θέμα, λοιπόν, είναι ότι τώρα… τρέχουμε, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στην άθλησή μας. Αυτήν της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Κάνει καλό σε όλους.
 
Δείτε τις Εικόνες

Αρχειο

Κατηγοριες