Shedia

EN GR

26/06/2013

Πατριδογευσία, του Χρήστου Κωστή

Η ζεστασιά των ομογενών
Σχεδόν 50 χρόνια από τη μέρα του επαναπατρισμού, και η Αίγυπτος κρατάει τα σκήπτρα τής καρδιάς της κ. Άννας Μανωλίδου. 
 
Δεν ξέρω από πού ξεκινάει αυτή η αγάπη των Ελλήνων εξ Αιγύπτου για την καλαθόσφαιρα παρ’ όλα αυτά είναι δεδομένη. Να, για παράδειγμα, ολόκληρη ομογένεια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στην Αυστραλία, με εκατοντάδες εθνοτοπικούς φορείς, και μόνο η ΕΕΑΜΑ έχει γήπεδο μπάσκετ (πρόκειται για την Ένωση Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής). Στην Αθήνα μέσα στο Μάιο έγιναν θρυλικές μάχες ανάμεσα στις ομάδες παλαίμαχων του Σουέζ και του Καΐρου. Τα τρίποντα έπεσαν βροχή. 
 
Το μπασκετάκι είναι μια από τις γλυκές παιδικές αναμνήσεις στο Σουέζ και της κυρίας Άννας-Μαρίας Μανωλίδου. Η κ. Μανωλίδου (το γένος Κοκκινίδου) γεννήθηκε στο Σουέζ πριν επαναπατριστεί οικογενειακώς το 1965. Δεν ήταν επαναπατρισμός, για την ακρίβεια ήταν μετανάστευση, αφού και οι γονείς της κ. Μανωλίδου (Γιώργος και Αικατερίνη) γεννήθηκαν στην Αίγυπτο. Ο μπαμπάς της, μάλιστα, τελείωσε και το Αβερώφειο σχολείο, μας είπε περήφανα η κ. Μανωλίδου.
 
Σχεδόν 50 χρόνια μετά, η αγάπη για εκείνη την πρώτη πατρίδα θαρρείς πως παραμένει ένας άσβεστος καημός, μια ανεκπλήρωτη αγάπη. Το «σαλόνι» του φωτογραφικού άλμπουμ μιας ολόκληρης ζωής.
 
Σε ένα δρόμο στοιβάζονταν όλη η ζωή και τα όνειρα και σήμερα οι αναμνήσεις. Ο κινηματογράφος Σαν ντε Κλερ έπαιζε την πρώτη ταινία της Σοφίας Λόρεν, «Το παιδί και το δελφίνι», το ξενοδοχείο Μιστρ, η καθολική εκκλησία, το σχολείο, το μπάσκετ και βέβαια, το φημισμένο σαντουϊτσάδικο του «Άραπα» του Σούσου που ήταν το αγαπημένο στέκι όλων. Εκεί μαζεύονταν όλη η γειτονιά. Μυαλά πανέ και σουτζούκια ήταν τα αγαπημένα εδέσματα. Εκεί ήταν και ο Σοφατζής με το μπακάλικο με τα ελληνικά προϊόντα, λίγο παραδίπλα το πρακτορείο που έφερνε τον ελλαδίτικο Τύπο. Το «Ρομάντσο» και ο «Θησαυρός» μεταξύ αυτών.
 
«Τις Παρασκευές ο πατέρας πήγαινε με την παρέα για ψάρεμα, μέχρι την Ερυθρά φτάνανε και επέστρεφαν πάντα με κάτι λυθρίνια τεράστια. Σαν μικρά παιδιά!…
 
Οι Έλληνες της Αιγύπτου ήταν και θα είναι πάντα πιο ζεστοί άνθρωποι, πιο καταδεκτικοί. Δεν είμαστε έτσι εδώ. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Εδώ είναι δύσκολο να πλησιάσεις τον άνθρωπο, να τον προσεγγίσεις… Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που ήρθαμε και ακόμα δεν μπορώ να ταιριάξω. Ευτυχώς που υπάρχει ο Σύλλογος των Ελλήνων εξ Αιγύπτου…», μας λέει.
 
Στο λεξιλόγιό της η λέξη «άραπας» έχει διακριτή θέση, ως κομμάτι της άλλης της ζωής. Αν την ακούγαμε από κάποιον άλλον, ίσως να μας ξένιζε ως μη πολιτικώς ορθή επιλογή λέξης, αλλά από τα χείλη της κ. Άννας-Μαρίας είναι εμφανές ότι βγαίνει με ταπεινότητα και αγάπη. Άλλωστε οι σχέσεις με τους «αραπάδες» ήταν άψογη πίσω στο σπίτι…
 
«Η εγκατάσταση στην Ελλάδα ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση, αφού ο πατέρας βρήκε αμέσως δουλειά σε μια ναυτιλιακή εταιρεία». Θυμάται έντονα τη φτώχεια που αντίκρισε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. «Κρέας –και μάλιστα λιγοστό– υπήρχε μόλις μία φορά την εβδομάδα στο οικογενειακό τραπέζι. Στην Αίγυπτο δεν υπήρχαν τέτοιου τύπου στερήσεις.»
 
Και σήμερα; Η σημερινή φτώχεια πώς της φαίνεται;
 
«Ανησυχώ. Ανησυχώ για τα εγγόνια μου πάρα πολύ. Εμείς μεγαλώσαμε», εκφράζει την κοινή αγωνία των ανθρώπων που κουβαλούν τη σοφία του χρόνου. 
 
Και τι είναι αυτό που της λείπει περισσότερο από την άλλη πατρίδα, την ρωτήσαμε λίγο πριν φύγουμε…
 
«Η ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων», επιμένει.
 
Φαλάφελ (κεφτέδες Αιγύπτου)
Υλικά
 
1 κιλό κουκιά ξερά
1 ματσάκι μαϊντανό
1 πράσο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουτ. σ. κόλιανδρο αλεσμένο
3 κουτ. σ. κύμινο αλεσμένο
Πιπέρι
 
Εκτέλεση
 
Κεφτέδες
Καβουρδίζουμε πρώτο τον κόλιανδρο και το κύμινο σε τεφάλ τηγάνι χωρίς λάδι. Στη συνέχεια, αλέθουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και πλάθουμε τους κεφτέδες. Όχι στρογγυλεμένους, αλλά λίγο «πατημένους». Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (σπορέλαιο).
 
Ταχινοσαλάτα
Καβουρδίζουμε πρώτα το κύμινο. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλάτι, το σκόρδο (λιωμένο), ξύδι, λεμόνι και στη συνέχεια το ταχίνι με λίγο νερό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
 
Ρύζι
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
½ πακέτο (100γρ.) κουκουνάρι
100 γραμ. σταφίδες
1 χούφτα κάσιους
1 κομμάτι φιδέ
1 κουτ. βούτυρο
1 κύβος κοτόπουλου 
 
Καβουρδίζουμε το φιδέ με το βούτυρο μέχρι να ξανθίσει λίγο. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα κάσιους. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ρύζι, και τα καβουρδίζουμε. Αφού καβουρδιστούν, προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό και ένα κύβο κοτόπουλου. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να γίνει το ρύζι.
 

ΑΡΘΡΑ ΤΕΥΧΟΥΣ