Jan. 29, 2014

Φθηνός σκούφος του Νέστορα Πουλάκου

«Παράδεισος» στρωμένος (και) με… ρύζια
 
Εκεί όπου η αφθονία δεν εξαντλείται στο όνομα, αλλά κυριαρχεί παντού. Στις γεύσεις και στο σέρβις.
 
Επιστροφή στην Πόλη για τον «Φθηνό Σκούφο». Τα Χριστούγεννα που πέρασαν δεν χρειάστηκε να πάμε στην Κωνσταντινούπολη, όπως συνέβη το 2012, μια και το «Μπερεκέτι» στο σταθμό της Καλλιθέας μας πρόσφερε ό,τι λιχουδιά είχαμε δοκιμάσει εκεί, αλλά και πολλές παραπάνω... Μείναμε ικανοποιημένοι από την ποιότητα του φαγητού, τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις, και, φυσικά, από τις τιμές. Ειδικά για τις τελευταίες, «έσκασε το χειλάκι» του διευθυντή της «σχεδίας», που βλέπει το… σχέδιο «καλό φαγητό – φθηνές τιμές» να πηγαίνει κατ’ ευχή. Και δικαίως.
 
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στα τέλη Νοεμβρίου, έφθασε στο mailbox της «σχεδίας», το μήνυμα-πρόταση της αναγνώστριας Νικολέtας Μπουλούκη για το «Μπερεκέτι», ένα μαγαζί με πολίτικη κουζίνα που άνοιξε μόλις τον Σεπτέμβριο απέναντι από το σταθμό του ηλεκτρικού της Καλλιθέας. Συσκεφθήκαμε στο περιοδικό κι αναλάβαμε αμέσως τη μυστική αποστολή. Ως είθισται, ένα κρύο βράδυ Παρασκευής, φτάσαμε στην οδό Σιβιτανίδου και κάτσαμε άνετα στο, κατά τα άλλα, μικρό, μακρόστενο, αλλά και «ζεστό», μαγαζί.
 
Μπερεκέτι σημαίνει αφθονία στα πολίτικα, κάτι που διαπιστώσαμε τόσο από το μενού όσο και από τη «χορταστική» βιτρίνα, που περιείχε όλων των ειδών τα ρύζια: πιλάφι πολίτικο με καρολίνα Σερρών, πιλάφι μπασμάτι από την Ινδία, αλλά και πλιγούρι από την Πόλη. Επίσης, μια ποικιλία από πανωπίλαφα που σερβίρονται με ρεβύθια, με δαμάσκηνα, με μπιζέλια, με γιαούρτι, αλλά και με τας κεμπάπ ή κοτόπουλο φιλέτο. Εξήγηση υπάρχει: ο ιδιοκτήτης μαζί με τη μητέρα του κυρία Θάλεια και τη γιαγιά Αναστασία κατάγονται από σόι ρυζέμπορων της Πόλης, κι, ως εκ τούτου, μεγάλωσαν ανάμεσα σ’ αυτά. Αναπόφευκτη, λοιπόν, η πανδαισία ρυζιών που συναντήσαμε αλλά και δοκιμάσαμε.
 
Με τη βοήθεια του εξυπηρετικότατου –και πάντα πρόθυμου να εξηγήσει αλλά και να προτείνει– σερβιτόρου, συνοδεύσαμε το πανωπίλαφο με δαμάσκηνα, με ένα υπέροχο και ζεστό Γιογουρτλού (κιοφτέδες με γιαούρτι, σάλτσα ντομάτας, πίτα), και με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα να συμπληρώνει το μενού. Συνολικά, δώσαμε 14,80 ευρώ, μένοντας με την όρεξη να απολαύσουμε ένα από τα φρέσκα γλυκά ημέρας, όπως καζαντιπί, εκμέκ με σαντιγί ή γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού. Βλέπετε, η τσέπη άδειασε… Πάντως, κανένα πιάτο δεν ξεπερνά τα 9 ευρώ!
 
Από το «Μπερεκέτι» φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις, ελπίζοντας να μην αλλοιωθεί η ποιότητα του φαγητού του από το «άνοιγμα» της δουλειάς λόγω του ταχυφαγείου. Μια και ο περαστικός ή, τέλος πάντων, εκείνος που παραγγέλνει delivery μπορεί να δοκιμάσει «πολίτικα στο χέρι»: σάντουιτς με κιοφτέ, τυλιχτό με αραβική πίτα και τα δημοφιλή λαχματζούν και φαλάφελ. Ευχόμαστε το μεράκι των Πολιτών να παραμείνει αναλλοίωτο, να μας χαρίζει έντονες γεύσεις και να μας μεταφέρει νοερά στην πάντα ατμοσφαιρική Κωνσταντινούπολη.
 
*Εστιατόριο-ταχυφαγείο «Μπερεκέτι», Σιβιτανίδου και Γράμμου 1 Καλλιθέα, 210 9512430. Ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι έως τη 1 το βράδυ.
 
Και λίγο από το μενού
Πολίτικη σαλάτα……………3,80
Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή…….3,50
Πανωπίλαφο με δαμάσκηνα….3,90
Κασερλί κιοφτέ / τμχ. 4…5,50
Χουνκιάρ με τας κεμπάπ….8,50
Γιογουρτλού….7,40
Φαλάφελ….2,00
Λαχματζούν…2,20 
 

Issue Articles