Shedia

EN GR

30/01/2018 Το περιοδικό

Mια «σχεδία» από την αρχή

Ξαναφτιάχνουμε τη ζωή με τη βοήθεια ενός νέου βαθιά κοινωνικού και περιβαλλοντικού προγράμματος, αναζητούμε τον άλλο δρόμο για τη γιατρειά, αφιερώνουμε χώρο και χρόνο στα πέμπτα γενέθλια της «σχεδίας», βρίσκουμε τους αριθμούς πίσω από τον άνθρωπο, καταγράφουμε ιστορίες καθημερινής αλληλεγγύης, περιηγούμαστε πέρα από τις λέξεις, αφηγούμαστε τη μαγική στιγμή της συναδέλφωσης, ανακαλύπτουμε την κοινωνία της καλοσύνης, αντλούμε δύναμη από τους αουτσάιντερ της ζωής, σπάμε τα ταμπού του έρωτα, κινούμαστε μεταξύ της λήθης και της αλήθειας. 

Αυτά και άλλα πολλά μόνο στη «σχεδία» Φεβρουαρίου 2018 (τεύχος #56). Από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στους δρόμους της πόλης.

«Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή». «Σχεδία αρτ» είναι ο τίτλος ενός νέου προγράμματος επαναχρησιμοποίησης παλιότερων τευχών της «σχεδίας», όπου συναντιούνται η αγάπη, η αλληλεγγύη, η εκπαίδευση, η συμμετοχή, η κοινωνική (επαν)ένταξη, η δημιουργία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα βαθιά πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό να ξανακερδίσουν τις ίδιες τους τις ζωές. Από το Μάρτιο του 2013, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού δρόμου «σχεδία», τα αδιάθετα τεύχη δεν φεύγουν από το γραφείο, αλλά αποθηκεύονται με σκοπό όχι την ανακύκλωση, αλλά την επαναχρησιμοποίηση, τον επανασχεδιασμό τους και τη μεταμόρφωσή τους σε νέα προϊόντα, χρηστικά κυρίως, υψηλής ποιότητας και αισθητικής. Σε αυτό το επετειακό μας τεύχος, κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του νέου μας αυτού βαθιά κοινωνικού και άκρως περιβαλλοντικού προγράμματος, είναι κομμάτι της ψυχής μας. Ελπίζουμε, σύντομα, να γίνει και κομμάτι της ψυχής της πόλης, όλων μας. 
 
Πώς θα σας φαινόταν αν ο γιατρός σάς συνταγογραφούσε αθλητική άσκηση, μαθήματα μαγειρικής, επισκέψεις σε μουσεία ή στην τοπική βιβλιοθήκη; Και όμως, πλέον, διεθνώς, αυτή η ιατρική προσέγγιση εξαπλώνεται, ώστε να μπει ένας φραγμός στην υπερκατανάλωση φαρμάκων.  «Ο άλλος δρόμος της γιατρειάς» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ.
 
Αφιέρωμα: 5 χρόνια «σχεδία». Μια στατιστική και όχι μόνο αποτύπωση του αντίκτυπου που έχει η κυκλοφορία του ελληνικού περιοδικού δρόμου στον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία. 
 
«Το underdog συμβολίζει την έλλειψη εφοδίων για κάποιους ανθρώπους σε σχέση με κάποιους άλλους στο να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Θα πρέπει να μοχθήσουν πιο πολύ για να το κάνουν αυτό. Αυτή τους η ανησυχία, η τόλμη και η δίψα είναι αυτό που τους κάνει να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να τα καταφέρουν», λέει στη «σχεδία» ο Πέτρος Μυτιληναίος, για το κοκτέιλ του «Lucky Underdog», το οποίο, πέρα από Bacardi Carta Blanca, χυμό από λεμόνι, σιρόπι από πορτοκάλι και βανίλια, Crema Di Limoncello, Cabernet Sauvignon και ρίγανη, περιέχει και ισχυρές δόσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. «Η ομορφιά των αντιθέσεων» είναι ο τίτλος της συνέντευξη του νεαρού bartender, που αντλεί δύναμη από τους αουτσάιντερ της ζωής για την κατάκτηση της κορυφής.
 
«Έρωτας είναι η αιτία». Μια διαφορετική ματιά στην Ινδία, εκεί όπου, λόγω της έξαρσης του ινδουιστικού εθνικισμού και θρησκευτικού φανατισμού αλλά και της εξάπλωσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι αντιδράσεις ενάντια στους μεικτούς γάμους έχουν μεγεθυνθεί σε απίστευτο βαθμό, αφού φαντάζει επικίνδυνα αδιανόητο μια Ινδή να ερωτευτεί έναν μουσουλμάνο. 
 
«Η αναζήτηση της λήθης και της αλήθειας». Ένας διάσημος ηθοποιός συνομιλεί με τέσσερις πωλητές του βρετανικού περιοδικού δρόμου «The Big Issue» και μοιράζεται τους αγώνες και τις αγωνίες τους για αυτό που τους ενώνει: το τέρας του εθισμού. «Τα λεφτά είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που είναι στον δρόμο και αυτών που είναι σπίτι τους και σκέφτονται ότι δεν θα μπορούσε να τους συμβεί. Χάνεις μερικούς μισθούς και βρίσκεσαι ξεκρέμαστος», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Ράσελ Μπραντ.
 
Ακόμη, μέσα από την ιστορία μιας μικρής αγγελίας μαθαίνουμε να κάνουμε ιστιοπλoΐα, ενώ τα αδέρφια Βασίλης και Λευτέρης Φωτίου, που είναι οι γηραιότεροι πωλητές της «σχεδίας», αφηγούνται στιγμές της ζωής τους.  Ο Γιώργος Μπαζίνας περιγράφει πώς η ενασχόληση με το σεξ και η πανταχού παρούσα ερωτική επιθυμία ήταν η σταθερά που φαίνεται να φωτίζει τη διαδρομή μας από το παρελθόν στο παρόν.  Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Χρήστου Παπαχρήστου καταγράφουν μεσημεριανά στιγμιότυπα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας. Κλείνουμε τραπέζι σε ένα κουτούκι στο στη σκιά του Άη Γιώργη, όπου ένας σοβατζής και ένας ακτινολόγος βρήκαν στην κουζίνα αυτά που τους ενώνουν και εδώ και 22 χρόνια συνδέουν και μας τους υπόλοιπους μαζί τους. Ακόμη, δοκιμάζουμε παραδοσιακό γεμιστό τσουρέκι από έναν Ρουμάνο που από τα μεσαιωνικά μοναστήρια της Μπουκοβίνα θα βρεθεί να παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκίσματα στην Αθήνα. Τέλος, κάνουμε νέες εγγραφές στο τακτικό ημερολόγιο της «σχεδίας.
 
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #56 της «σχεδίας» (Φεβρουάριος 2018), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018. 

comments powered byDisqus

Αρχειο