Shedia

EN GR

20/10/2016 Γκoλ στη Φτώχεια

Με μια μπάλα στην πλατεία Αριστοτέλους

Αυτό το Σάββατο 22 Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη παίζει μπάλα και φορτώνει με γκολ τα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού. Η πλατεία Αριστοτέλους μετατρέπεται σε ένα φιλόξενο γήπεδο ποδοσφαίρου και υποδέχεται την Εθνική Αστέγων, τους βετεράνους του ΠΑΟΚ, την ομάδα κάτω των 19 του Άρη, τους Γιατρούς του Κόσμου, τη ΧΑΝΘ, το ACT, πρόσφυγες, δομές αλληλλεύγης, πωλητές, φίλους και υποστηρικτές του περιοδικού δρόμου «σχεδία» σε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά αλλιώτικο από τα άλλα. Έναν αγώνα που θα έχει μόνο νικητές.

Μια ευκαιρία όχι απλά να γνωριστούν, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά –να παίξουν, με άλλα λόγια– σε ένα ξεχωριστό ποδοσφαιρικό τουρνουά θα έχουν οι ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης αυτό το Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Είναι η μέρα που στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα στηθεί  –για πρώτη φορά– ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Οι διαστάσεις του είναι 22Χ16 μέτρα, ο τάπητας που χρησιμοποιείται φτιαγμένος από ειδικό υλικό, το γήπεδο έχει σπόντες, και οι κανονισμοί που εφαρμόζονται το κάνουν πολύ πιο διασκεδαστικό και γρήγορο από τους αγώνες ποδοσφαίρου που είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε ή να συμμετέχουμε.
 
Στο τουρνουά «Γκολ στη Φτώχεια» θα συμμετάσχουν, πέρα από την Εθνική Αστέγων η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Γλασκώβη, Ιούλιος 2016), κατακτώντας, μάλιστα, το Fair Play, ομάδες προσφύγων από το κέντρο υποδοχής στα Βασιλικά και αλλού, οι Γιατροί του Κόσμου, η ΧΑΝΘ, το ACT, οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ, η ομάδα κάτω των 19 του Άρη, ομάδες παιδιών με τους γονείς τους.
 
Το εναρκτήριο λάκτισμα έχει οριστεί για τις 10:00 ακριβώς και οι αγώνες θα συνεχιστούν ώς τις 17:00. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά και θα τηρηθούν οι κανονισμοί που διέπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (www.homelessworldcup.org/tournament/tournament-rules).
 
Πέρα από το αγωνιστικό, οι άνθρωποι του περιοδικού δρόμου «σχεδία», της Εθνικής Αστέγων και άλλων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης θα είναι εκεί για να συζητήσουν, να γνωριστούν και να μιλήσουν για όλα αυτά που μας αφορούν και μας ενώνουν.  
 
 
Επιπλέον, θα υπάρχει και μια υπαίθρια έκθεση με φωτογραφίας από τις συμμετοχές της Εθνικής Αστέγων στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Αστέγων του Ρίο (2010) και της Γλασκώβης (2016), όπως και γελοιογραφίες που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό δρόμου «σχεδία». Θα είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για τους επισκέπτες να δουν εικόνες από το σπουδαίο αυτό κοινωνικό και ποδοσφαιρικό παγκόσμιο κίνημα. 
 
Την προηγούμενη μέρα, η Εθνική Αστέγων θα βρεθεί με το γηπεδάκι της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στο Κορδελιό. Από το πρωί ώς αργά το απόγευμα, θα παίζει μπάλα με τα προσφυγόπουλα (και τους γονείς τους) και, σημαδεύοντας τις ποδοσφαιρικές εστίες, θα μιλήσει, ο καθένας από την πλευρά του, για την απώλεια της πραγματικής εστίας και τον κοινό μας αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη ζωή. 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες