Shedia

EN GR

04/10/2016 Το περιοδικό

Θεσσαλονίκη, Σβώλου και Γούναρη γωνία

Αργά το μεσημέρι, έφτασε στο ηλεκτρονικό μας γραμματοκιβώτιο, το μήνυμα που ακολουθεί. Μας το έστειλε ένας από τους ανθρώπους της "σχεδίας" στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νίκος Κ. αφηγείται ένα περιστατικό που του συνέβη σήμερα στην πόλη, εκεί στο πόστο, με το κόκκινο γιλέκο: 
 
"Σήμερα είμαι κάτω από μια πολύ ευχάριστη συναισθηματική φόρτιση. Ημουν στο πόστο Σβώλου/Γούναρη και ένα δημοτικό σχολείο, το 8ο από το Φοίνικα της Καλαμαριάς», άρχισε να με πλησιάζει.
Οταν έφθασε μπροστά μου, οι δάσκαλοι, σταμάτησαν, με πλησίασαν και με παρακάλεσαν να πω δύο λόγια στα παιδιά για τη «σχεδία» και ποιοι είμαστε εμείς που το διαθέτουμε και για ποιο λόγο.
 
Αιφνιδιάστηκα προς στιγμήν, γιατί πρώτη φορά, στα 2,5 χρόνια μου συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Βλέποντας το περιστατικό πολλοί περαστικοί σταμάτησαν από περιέργεια. Συνήλθα γρήγορα από τον αιφνιδιασμό της στιγμής και εξήγησα στα παιδιά τι είναι η «σχεδία» και για ποιο λόγο κυκλοφορεί.
Τα παιδιά με άκουσαν με προσοχή, και όταν τελείωσα, πέντε από αυτά σήκωσαν το χεράκι τους με 3 ευρώ για να πάρουν το περιοδικό!
Φαντάζεσαι την συγκίνησή μου εκείνη τη στιγμή.
Με ένα δάκρυ στα μάτια, τους είπα ότι θα ήθελα να χαρίσω σε όλα από ένα τεύχος,αλλά η οικονομική μου κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορώ.
Αυτό, όμως, που μπορώ είναι να τους το δώσω στο κόστος.
Επέμεναν να κρατήσω και τα τρία ευρώ!
Εγώ κράτησα μόνο το 1,5€ και τους είπα ότι με το υπόλοιπο να πάρουν από ένα παγωτό.
Οι δάσκαλοι με ευχαρίστησαν, πήραν από ένα τεύχος,τους ευχαρίστησα και εγώ γιατί απέδειξαν πόσο ευαισθητοποιημένοι είναι και το γκρουπ απομακρύνθηκε.
Όμως, ένα από τα παιδιά άφησε τη γραμμη του και ηλθε με το 1,5€ που του επέστρεψα στο χερι, λέγοντας:
«Κε Νίκο,εγώ έχω και άλλα χρήματα για να πάρω παγωτό. Σας παρακαλώ να τα κρατησετε».
Εσκυψα και το φίλησα.
Οι άνθρωποι που σταμάτησαν από περιέργεια, και οι γυρω καταστηματάρχες χειροκρότησαν τα παιδιά, και πολλοί απ' αυτούς πήραν το περιοδικό!
 
ΥΓ.: Ενα κοριτσάκι, φεύγοντας μου είπε: «Κε Νίκο, αν είχα χρήματα θα το έπαιρνα και εγώ!» Της εξήγησα ότι έχει ένα ολόκληρο μήνα να το πάρει από οποιονδήποτε πωλητή, γιατί όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες.
Κάτι τέτοιες στιγμές μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε.
 
Καλή δύναμη.
 
Νικος"
 
Και κάπως έτσι, όλοι μαζί βρίσκουμε το κουράγιο, παίρνουμε δύναμη και συνεχίσουμε. 
 
Α για αγάπη, για αλληλεγγύη, για αξιοπρέπεια.
 
 
(η εικόνα είναι των Γιώργου Παυλάκου και Παναγιώτας Μαζιώτη. Είχε πάρει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό των Young Lions την άνοιξη του 2013 -όταν είχε πρωτοβγεί η 'σχεδία'- στην κατηγορία του Print)

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες