Shedia

EN GR

07/06/2016 Το περιοδικό

Μια συναρπαστική µάζωξη

Το παγκόσµιο εκδοτικό και κοινωνικό κίνηµα των περιοδικών δρόµου, τον Ιούνιο, µετακοµίζει στην Ελλάδα για το 20ο τακτικό του συνέδριο.
 
του Γιώργου Αράπογλου
 
 
« Γιατί επιλέξατε την Αθήνα;» ρωτήσαµε τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόµου (INSP, International Network of Street-papers) Μαρί Άλνταµ (Maree Aldam), λίγες µόλις µέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της σηµαντικότερης στιγµής που βρίσκεται στο ετήσιο καλεντάρι του παγκόσµιου αυτού εκδοτικού µα πρωτίστως κοινωνικού κινήµατος: Το 20ο Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών Δρόµου (International Network of Street Papers Global Summit). Οικοδέσποινα του συνεδρίου, φέτος, είναι η Ελλάδα, η Αθήνα, η «σχεδία».
 
Την Τρίτη 14 Ιουνίου και για τρεις µέρες (14-16 Ιουνίου είναι οι ηµέρες του συνεδρίου) πάνω από 120 σηµαντικοί άνθρωποι απ’ όλα τα σηµεία του πλανήτη θα συναντηθούν, θα συζητούν, θα ανταλλάσσουν ιδέες, θα µεταφέρουν εµπειρίες και γνώσεις, σκέψεις, προβληµατισµούς και προβλήµατα, θα προτείνουν τρόπους για την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Μελβούρνη και στο Μπουένος Άιρες, στη Σεούλ και στο Τορόντο. Ως «µέρος της λύσης» («part of the solution») αυτοπαρουσιάζονται και είναι γνωστά παγκοσµίως τα περιοδικά δρόµου. Και γι΄ αυτές ακριβώς τις λύσεις πραγµατοποιείται το συνέδριο της Αθήνας, σε µια εποχή που το φως στην άκρη του τούνελ κάθε άλλο παρά αχνοφαίνεται, έστω, για τον απλό έλληνα πολίτη.
 
«Συναρπαστικό σκηνικό»
 
Στην πραγµατικότητα, το συνέδριο των περιοδικών δρόµου είναι ένα από τα κορυφαία του είδους του παγκοσµίως, τόσο όσον αφορά στη δηµοσιογραφία µα, κυρίως, σε σχέση µε τους τοµείς της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας, αλλά και της grassroots αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης και της αλληλοϋποστήριξης, µε άλλα λόγια, από τη βάση. Από τον απλό άνθρωπο στον απλό άνθρωπο.
 
«Η Αθήνα αποτελεί ένα συναρπαστικό σκηνικό για την εβδοµάδα συζητήσεων, ντιµπέιτ, δράσεων και εκδηλώσεων. Μας ενδιαφέρει πολύ να µάθουµε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες εργασίας σε συνθήκες ακραίας κοινωνικοοικονοµικής κρίσης, τους τρόπους που οι άνθρωποι και η κοινωνία διαχειρίζονται την κρίση και τις σχέσεις τους. Γνωρίζουµε, επίσης, ότι τα µέλη του δικτύου µας έχουν πολλά να µάθουν από τις καινοτόµες και δηµοφιλείς πρωτοβουλίες τόσο της “σχεδίας” όσο και άλλων κοινωνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Η έννοια του περιοδικού δρόµου υπάρχει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, αλλά η “σχεδία”, ως ένα σχετικά νέο µέλος, έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του δικτύου µας για την πρωτοποριακή της προσέγγιση και τα προγράµµατα που αναπτύσσει για να υποστηρίξει εκείνους που δοκιµάζονται σκληρά από την κρίση», ήταν η απάντηση της Μαρί Άλνταµ στην ερώτηση της εισαγωγής.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι στο φετινό 20ο Διεθνές Συνέδριο ο αριθµός των συµµετεχόντων σπάει κάθε προηγούµενο ρεκόρ, καθώς θα παρακολουθήσουν τις εργασίες και όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις 120 άνθρωποι, από 59 περιοδικά δρόµου και 30 χώρες του κόσµου.
 
«Αυτή η εξαιρετική προσέλευση πιστεύουµε πως οφείλεται στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τόσο οι οικοδεσπότες µας, το περιοδικό δρόµου “σχεδία”, όσο και η πόλη που θα φιλοξενήσει το συνέδριο», είναι το σχετικό σχόλιο της Άλνταµ.
 
Η ατζέντα του συνεδρίου εστιάζει σε τέσσερις νευραλγικούς τοµείς που αφορούν στην ανάπτυξη των περιοδικών δρόµου, αλλά και άλλων δοµών αλληλεγγύης, που δεν έχουν απαραίτητα σχέση µε τον εκδοτικό χώρο: Διαχείριση κρίσεων και υποστήριξη των ανθρώπινων δικτύων, εικαστικός σχεδιασµός και περιεχόµενο των εντύπων, καινοτοµία και επιχειρηµατική ανάπτυξη, ανεύρεση πόρων, στρατηγικός και επικοινωνιακός σχεδιασµός.
 
Μεταξύ των ελλήνων προσκεκληµένων οµιλητών είναι ο πρώην υπουργός Οικονοµικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης και ο διευθυντής της «Εφηµερίδας των Συντακτών» Νικόλας Βουλέλης, καθώς επίσης, και εκπρόσωποι σηµαντικών κοινωνικών οργανώσεων και δοµών αλληλεγγύης (όπως η Wise Greece, το «Μπορούµε» και το καφέ «Μύρτιλλο»).
 
Στο πρόγραµµα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαµβάνονται επισκέψεις σε κοινωνικές δοµές της πόλης, στο Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων Ελαιώνα, αλλά και µια γνωριµία µε την πόλη µέσα από τα µάτια ενός ανθρώπου-πωλητή της «σχεδίας», που είναι και οδηγός στις «Αόρατες Διαδροµές».
 
«Το πρόγραµµα του συνεδρίου θα προσφέρει στους εκπροσώπους φανταστικές οµιλίες, θεµατικές ενότητες και άφθονο χρόνο για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και την αναζήτηση κοινών τόπων. Είµαστε βέβαιοι ότι οι σύνεδροι θα φύγουν από την Αθήνα µε το αίσθηµα της πληρότητας, εµπνευσµένοι και µε νέα κίνητρα για να συνεχίσουν τους δικούς τους αγώνες.
 
Γνωρίζουµε ήδη ότι οι φίλοι µας στη “σχεδία” και την πόλη της Αθήνας είναι εξαιρετικοί οικοδεσπότες. Δουλεύοντας µαζί τους όλο αυτό τον καιρό (σ.σ. η ανάθεση του συνεδρίου στη “σχεδία” έγινε το καλοκαίρι του 2014) ήταν µέχρι στιγµής µια πολύ ευχάριστη εµπειρία και, ήδη, πριν ακόµη φτάσουµε, νιώθουµε την οµορφιά της ελληνικής φιλοξενίας», συµπληρώνει και µας επαινεί η Μαρί Άλνταµ.
 
Και ανοιχτές συζητήσεις
 
Τo απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουνίου (στις 16:00, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) έχει προγραμματιστεί μια ενότητα («public event») ανοιχτή σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να γνωριστούν με τον κόσμο των περιοδικών δρόμου, να ενημερωθούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άλλες κοινωνίες, αλλά και τις λύσεις που προωθούνται για την αντιμετώπισή τους. 
 
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν  η επικεφαλής του INSP και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου «The Big Life Group» Φέι Σέλβαν (Fay Selvan), ο διευθύνων σύμβουλος του αυστραλιανού «The Big Issue» Στίβεν Πέρσον (Steven Persson), η υπεύθυνη προγραμμάτων του περιοδικού «Megaphone» του Βανκούβερ Τζέσικα Χάνον (Jessica Hannon), ο αρχισυντάκτης του περιοδικού δρόμου «Bodo» του Ντόρτμουντ Μπαστιάν Πούττερ (Bastian Putter), ενώ ειδική προσκεκλημένη είναι η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος του SMPLCT Lab Σίνθια Ελέν (Cynthia Hellen), που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη. Η Ελέν θα παρουσιάσει ένα υποστηρικτικό κοινωνικό πρόγραμμα χαμηλού κόστους που απευθύνεται σε εκείνους που ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. 
 
Θα προηγηθεί (την Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 15:00) μια ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων περιοδικών δρόμου, δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης και θέμα το προσφυτικό. Η συζήτηση αυτή θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε (Ομήρου 14-16). Συντονιστής θα είναι ο Μάικλ Φόγκελ (Michael Vogel) από το περιοδικό «Die Zeitschrift der Straße».
 
Οι πόρτες είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά ο αριθμός των θέσεων σίγουρα περιορισμένος (την ενότητα θα παρακολουθήσουν και οι υπόλοιποι σύνεδροι), οπότε καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να κάνουν κράτηση των θέσεών τους (info@shedia.gr, 213 0231220).
Οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής (Λεωφ. Συγγρού 103-105), καθώς και σε χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη μαζί με την Εθνική Ασφαλιστική είναι και εκ των βασικών υποστηρικτών του συνεδρίου.
 
 
Αλλάζοντας ζωές
 
Ανάµεσα στους επισκέπτες θα είναι και η Ζοζέ Πανέ-Ρεϊµόν (Josée Panet-Ray-mond), αρχισυντάκτρια του περιοδικού δρόµου του Μόντρεαλ «L’Itinéraire», η οποία δηλώνει ενθουσιασµένη µε τη συµµετοχή της στο συνέδριο.
 
«Και µόνο η σκέψη της επικοινωνίας µε ανθρώπους από τόσες διαφορετικές κουλτούρες που κάνουν την ίδια δουλειά είναι κάτι συναρπαστικό. Περιµένω να µάθω πολλά από το συνέδριο της Αθήνας. Πιστεύω ότι µε τον τρόπο µας όλοι εµείς οι άνθρωποι των περιοδικών δρόµου παγκοσµίως παίζουµε σηµαντικό ρόλο στο να αλλάξουµε τις ζωές των ανθρώπων. Τόσο για τους ίδιους τους πωλητές όσο και για τους ανθρώπους που αγοράζουν τα περιοδικά, αλλά και τις κοινωνίες µέσα στις οποίες ζούµε.
 
Το να βρεθώ στην Αθήνα είναι δύο φορές πιο συναρπαστικό. Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ στην Ελλάδα και, πραγµατικά, ανυποµονώ γι’ αυτό το ταξίδι. Γνωρίζω ότι η Αθήνα και η Ελλάδα διανύουν µια δύσκολη περίοδο. Είναι µια σπουδαία ευκαιρία, ως δηµοσιογράφος, να δω από πρώτο χέρι το τι συµβαίνει σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο», δηλώνει στη «σχεδία».
 
Μαζί της θα είναι ο επικεφαλής Κοινωνικής Ανάπτυξης του περιοδικού Σον Μπουρντάζ (Shawn Bourdages). «Ανυποµονώ να συναντήσω ανθρώπους από όλο τον κόσµο που έχουν περίπου τις ίδιες εµπειρίες µε αυτές που έχουµε εµείς στο Μόντρεαλ.
 
Η Ελλάδα βιώνει µια κατάσταση που ίσως οι υπόλοιπες χώρες του ανεπτυγµένου κόσµου κληθούν να αντιµετωπίσουν τα επόµενα χρόνια. Ελπίζω από την Αθήνα να φύγω µε νέες ιδέες, λύσεις και ελπίδα».
 
Οι πωλητές µαζί
 
Κατά την επικοινωνία µας, οι δύο καναδοί επισκέπτες ζήτησαν και τη συνδροµή µας. Μαζί τους, θα έρθει στην Ελλάδα και ένας από τους πωλητές του περιοδικού δρόµου του Μόντρεαλ, ο Γκάι Μπόιερ (Guy Boyer). Εκτός από πωλητής του περιοδικού, ο Γκάι συνεισφέρει και στο περιεχόµενο µε κείµενά του. Μας ζήτησαν αν θα µπορούσε κάποιος από τους πωλητές της «σχεδίας» να τον φιλοξενήσει, ώστε να περάσουν χρόνο µαζί και να ανταλλάξουν τις εµπειρίες τους από την καθηµερινή µάχη για αξιοπρεπή ζωή.
 
Ο Λευτέρης Ελευθεράκης, πωλητής της «σχεδίας» για περισσότερο από δυο χρόνια, αποδέχθηκε µε χαρά να φιλοξενήσει τον καναδό συνάδελφό του. «Μπορώ να του προσφέρω τα πάντα, εκτός από τηλεόραση! Δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι», απάντησε θετικά και µε µια µικρή αµηχανία, όταν του προτείναµε να είναι αυτός που θα φιλοξενήσει τον καναδό επισκέπτη.
 
Ο ίδιος ο Γκάι δηλώνει ενθουσιασµένος. «Έµεινα έκπληκτος όταν έµαθα ότι θα πάω στο πακόσµιο συνέδριο του INSP! Είµαι πωλητής του περιοδικού εδώ και δύο χρόνια και γράφω για το “L’ Itinéraire” σχεδόν από το ξεκίνηµά του.
 
Η αλήθεια είναι ότι νιώθω λίγο φόβο µε την προοπτική τού να συµµετάσχω σε µια τόσο µεγάλη συνάντηση, αλλά νιώθω και ασφαλής, γιατί θα έχω µαζί µου την αρχισυντάκτριά µου και τον επικεφαλής Κοινωνικής Ανάπτυξης, που έχουν µεγάλη εµπειρία.
 
Σκοπεύω να καταγράψω αυτά που θα συναντήσω και να τα µοιραστώ µε τους αναγνώστες µου και µε τους φίλους µου, τους υπόλοιπους πωλητές. Θα γράψω τα καλύτερα άρθρα που µπορώ. Επιπλέον, είναι και το πρώτο µου ταξίδι στην Ευρώπη. Γνωρίζω για τις δυσκολίες που περνά η Ελλάδα και θα φροντίσω να µεταφέρω όσες περισσότερες πληροφορίες µπορώ σχετικά µε την καθηµερινή ζωή των πωλητών της «σχεδίας» στην Αθήνα». 
 
*Το 20ο  Διεθνές Συνέδριο Περιοδικών  Δρόµου (International Network of Street Papers Global Summit) θα φιλοξενηθεί στο συνεδριακό  κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής  και στη Στέγη Γραµµάτων και  Τεχνών, από τις 14 ώς τις 16 Ιουνίου. Στην ιστοσελίδα της «σχεδίας» (www.shedia.gr) θα υπάρχει συνεχής ροή  πληροφοριών για τα τεκταινόµενα  και –βεβαίως– στο επόµενο, διπλό, καλοκαιρινό τεύχος (Ιούλιος-Αύγουστος 2016) ένα πλήρες ρεπορτάζ.
 

comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες