Shedia

EN GR

21/11/2014 Το περιοδικό

Στη "σχεδία" το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη" για το 2014

Μετά από το βραβείο «Community Impact Award», το ελληνικό περιοδικό δρόμου «σχεδία» βραβεύτηκε και με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2014. Η βράβευση αφορά τη «σχεδία», αλλά και τις πρωτοβουλίες «Γκολ στη Φτώχεια» (ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων) και «Ένας Καφές σε Περιμένει». Οι τρεις πρωτοβουλίες συνθέτουν ένα σημαντικό κομμάτι (αλλά όχι το σύνολο) του πεδίου δράσεων της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διογένης». 

Λίγες μόλις μέρες πέρασαν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας «Social Business Excellence Awards 2014» και την απονομή του βραβείου «Community Impact Award 2014», και το περιοδικό δρόμου «σχεδία» είχε την τιμή μιας ακόμη αναγνώρισης για τον ενεργό, θετικά παρεμβατικό ρόλο της στην υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και στην προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Συγκεκριμένα, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης», η οποία είναι το νομικό πρόσωπο που εκπροσωπεί τη «σχεδία», την Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων και την πρωτοβουλία «Ένας Καφές σε Περιμένει» ήταν μεταξύ των υποψηφιοτήτων που βραβεύτηκαν με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2014.

Το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη» απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εξαιρετικά επιτεύγματα και δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων σε τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των πολιτών. Παράλληλα, βραβεύονται δράσεις που εκφράζουν τις αξίες που απορρέουν από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η «σχεδία» ήταν πρόταση και είχε τη στήριξη της Ευρωβουλευτού ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ.

«Οι δράσεις της "Διογένης" στοχεύουν στην υποστήριξη των συμπολιτών μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την κοινωνική και οικονομική κρίση. Μέσω της ενεργού συμμετοχής σε αυτές τις δράσεις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, άστεγοι, άνεργοι, άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας μπαίνουν σε μια διαδικασία κοινωνικής επανένταξης» υπογράμμισε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι «η αναγνώριση αυτής της προσπάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί ένα μικρό λιθαράκι στην επιβράβευση του σημαντικού αυτού έργου που επιτελείται».

 


Από την πλευρά του, ο διευθυντής σύνταξης της «σχεδίας» Χρήστος Αλεφάντης δήλωσε: «Ένα από τα αγαπημένα μας μότο, που αντιγράψαμε χωρίς δεύτερη σκέψη από τους φίλους μας του αυστραλιανού περιοδικού δρόμου «The Big Issue» λέει χαρακτηριστικά: «Supporting people support themselves». «Υποστηρίζοντας ανθρώπους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους», είναι η μετάφραση. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να υπηρετήσουμε κι εμείς.
Στη «σχεδία», όπως και σε όλες τις δράσεις μας, ο άνθρωπος είναι ενεργός πρωταγωνιστής και όχι παθητικός δέκτης μιας πράξης αγάπης και αλληλεγγύης. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση του ανθρώπου. Η ενεργοποίηση όχι μόνο εκείνου που δοκιμάζεται και βιώνει αυτή την πιο ακραία μορφή φτώχειας που είναι η έλλειψη στέγης, αλλά και εκείνου που «αντέχει» ακόμα, και μπορεί να υποστηρίξει το συνάνθρωπο. Η  «σχεδία» είναι οι δεκάδες χιλιάδες φίλοι και αναγνώστες του περιοδικού. Εκείνοι που συναντούν έναν διανομέα του περιοδικού στο δρόμο και του φωνάζουν «μπράβο, συνέχισε και μην το βάζεις κάτω!» Είναι η κοινωνία ολόκληρη. Η κοινωνία που δεν το βάζει κάτω και επιμένει να αγωνίζεται. Τους ευχαριστούμε όλους για την αγάπη και την υποστήριξη. Και, βεβαίως, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ που αγκάλιασε και στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας».

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Απρίλιο, πάνελ ειδικών της FIFA συμπεριέλαβε την πρωτοβουλία «Γκολ στη Φτώχεια»/Εθνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων στα τρία κορυφαία κοινωνικά project του πλανήτη, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το ποδόσφαιρο για την ενεργοποίηση των αστέγων και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Για το 2014 βραβεύτηκαν με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη», επίσης, η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, πρόταση του ευρωβουλευτή Θ. Ζαγοράκη, καθώς και το Χαμόγελο του Παιδιού, πρόταση του ευρωβουλευτή Μ. Κύρκου.


comments powered byDisqus

Αρχειο

Κατηγοριες